Игри с децата: 7 мързеливи идеи, когато сме изморени

Игри с децата – те са чудесно средство за контактуване, развиване на нови умения и оползотворяване на свободното време. Но има моменти, в които сме толкова изморени и нямаме сили за нищо друго, освен да легнем на дивана. Трудно е да го обясним на децата, особено когато те кипят от енергия и искат да си играят с нас вечер, например. За такива случаи имам следните идеи за игри, с които си осигурявам същевременно спокойствие и време, прекарано с децата:

Готвачи

У дома имаме дървена детска кухня, с която децата ми много обичат да играят. Затова, когато не ми е до игри с децата или докато работя, ги моля да ми сготвят нещо. Започва се едно готвене и носене на чинии и паници, чаши с бананова супа и спагети с ягоди или чаши с кафе и чай. Аз дегустирам и моля за следващото. Така им осигурявам забавна игра, а на мен няколко минути спокойствие за почивка или за някоя бърза задача.

Ако нямате детска кухня, пак можете да използвате пластмасови, дървени или метални прибори и съдове от кухненските шкафове. Ето две идеи (2,5 – 3+ години), които са занимателни и ще държат детето заето дълго време:

Рязане на хартиени продукти

Нарисувайте или помолете детето да си нарисува любимите хранителни продукти. След това нека да ги изреже (чудесно упражнение за фината моторика) и да сготви манджа с тях. Рязането изисква съсредоточаване и отнема време. Когато детето ви донесе чинийка да опитате, го похвалете за старанието.

Броене на макарони

Друга занимателна игра с пресипване и броене. Трябват ви само съдове и макарони. Помолете детето да ви сипе 5 макарона, после още 3, още 8 и т.н. Може да го помолите да приготви макарони за всички, като сипе различен брой за всеки член на семейството.

Фризьори (2+)

Аз лично обожавам някой да си играе с косата ми. Така че тази игра ми действа релаксиращо, въпреки че децата доста ме скубят понякога, но аз го приемам като масаж на скалпа. За да играем, им давам четки, гребени, ластици, а те добавят и нещо друго, което да прилича на машинка за подстригване и се започва. Единият от ляво, другият от дясно. После се разменят. Като кажат „Готова си!“, аз казвам „Супер е! Нека сега пробваме друга прическа“ и всичко започва наново.

За да играете у дома, може да използвате гребен, четка за коса, ластици, фиби, шноли, сешоар, преса за коса (без да ги включвате в контакта!). Изобщо всичко, което ви е под ръка и към което проявява интерес детето.

⇒ ⇒ ⇒ ВИЖ ОЩЕ: “5 идеи за лесни научни експерименти за деца”⇐ ⇐ ⇐

Лекари (2+)

Покрай редовните боледувания на децата, след като тръгнаха на детска градина, започнахме да играем често на доктор. Така те приемат болестта нормално и не ги е страх от посещенията в лекарския кабинет и всички съпътстващи медицински манипулация. За целта освен детски лекарски комплект им осигурявам редовно и други инструменти като спринцовки (без игли), капкомери, празни шишенца от витамини и сиропи, лепенки за рани, мерителни чашки и лъжички, бележник и молив за изписване на рецептите. Когато съм изморена, но децата скучаят и търсят моята компания за игри, им казвам, че не се чувствам добре и искам да ме прегледат. И така, лягам или сядам на дивана и се започва. Преслушване, преглед на ушите, гърлото, мажат ме с кремове, дават ми лекарства, накратко – голямо забавление за тях и релакс за мен.

Ако нямате лекарски комплект, ви е достатъчно да снабдите детето с лепенки за рани, мерителни чашки и празно шишенце от сироп, марли и празно шишенце от кислородна вода или спирт, ластичен бинт, спринцовка без иглата, електронен термометър и стетоскоп. Понякога си рисувам с червило „рани“ по ръцете и моля децата да ги почистят и превържат, с което им осигурявам съсредоточена и спокойна игра.

Друга идея за игри с децата е да наредите кукли и плюшени играчки, които да чакат за преглед, вие да сте медицинската сестра, която само ги вика по ред, а детето да ги преглежда.

 Художници (2+)

“Деца, какво ще кажете да направите един портрет на мама, докато лежи на дивана?“

За децата, които обичат да рисуват, това е чудесно занимание. И двете ми момчета се забавляват в опитите си да ме нарисуват, а аз всеки път заемам смешна поза или правя смешна физиономия.

Според възрастта и интересите на детето може да използвате всякакви материали за рисуване и статив, ако имате. Ако нямате, може да използвате картонена кутия (от пица или обувки), чийто капак се превръща в чудно платно.

Друга идея е да използвате прозрачен капак на кутия, да го поставите пред лицето си и да помолите детето да нарисува върху него портрета ви.

Откриватели (3+)

Игра с децата, за която трябва предварително да направите карти от хартия. Върху тях нарисувайте форми, цветове, букви и други признаци, по които децата трябва да откриват предмети у дома. Вие държите тестето с карти и давате на детето да тегли. След това то търси предмет със съответните признаци: жълт, квадратен, студен, започващ с буквата А и т.н.

igri-s-decata-7-idei-kogato-sme-izmoreni-mama-sum

Веднъж нарисувани, картите могат да се ползват дълго време. Децата могат всеки път да търсят различни предмети. Така упражняват цветовете, формите, буквите и пр. А вие само седите на дивана, гледате и ги хвалите за бързината и умението, с които откриват предметите.

 Артисти (3+)

Предизвиквайте децата да разиграят сцена от любима книжка или от някое детско филмче. Това е особено добра идея, когато детето поиска да гледа телевизия.

Големият ми син обича да застава пред изключения телевизор и да пее или да се прави на някой любим герой. Обикновено пада голям смях. Аз си седя на дивана, докато децата се надпреварват да ме разсмиват. Може да им пуснете музика за фон, ако искат да пеят.

За да ги мотивирате и за други подобни представления в бъдеще, след края на всяко ги похвалете. Кажете им, че ви е било много забавно и че харесвате много начина, по който пеят/играят или разказват. Дори може да си създадете традиция веднъж седмично да ви изнасят сценка или концерт. По-големите деца може да се подготвят предварително със сценични костюми, да репетират танци и песни. А по-малките може просто да импровизират и да имитират големите.

Разказвачи

Друга идея, подобна на горния вариант за занимание, е да помолите детето да ви „прочете“ любима своя книжка. Ако не може да чете, нека разказва по картинките и спомените си. Тази идея ми помага, когато децата искат да им чета, но мен ме болят очите или главата след дълъг ден пред компютъра. Каня ги да изберат книжка и да седнат до мен на дивана. Сгушваме се под одеялото и се пренасяме в приказния свят на тяхното въображение.

Още един трик, с който да стимулирате детето да го прави по-често, е да му кажете: „Когато ти ми разказваш/четеш книжката, тя е много по-интересна и забавна!“

 

Подобни публикации

Меню