5 неща, които искаш да знаеш за диастазата

Диастазата е широкоразпространено физическо състояние, което засяга много хора от различен пол и на различна възраст. Тя представлява разтягането и/или разкъсването на съединителната тъкан между правите коремни мускули. Това прави органите в торса уязвими и незащитени. Ако си родила наскоро, сигурно имаш дистаза. Но повярвай ни – не си сама. Диастаза имат и много от жените, които са родили преди време.

mama-diastaza-sled-rajdaneto

Ако се чудиш дали имаш диастаза и как да се погрижиш за себе си, в този материал можеш да откриеш полезна информация, която ще отговори на много от твоите въпроси, относно диастазата. Събрали сме няколко факта за дистазата, които със сигурност би искала да знаеш:

Факт 1: Не чакай да приключиш с раждането на деца, за да започнеш да се възстановяваш

Превенцията при диастаза е особено важна. Правенето на подходящи упражнения по време на бременността и между отделните бременности може да ти помогне. Благодарение на тях ще подсилиш торса и тазовото си дъно. Така възстановяването след раждане ще е значително по-лесно. Ако имаш диастаза, не чакай, а започни с нейното възстановяване още сега!

⇒ ⇒ ⇒ ВИЖ ОЩЕ: “Диастаза и бременност”⇐ ⇐ ⇐

Факт 2: Планковете могат да увеличат диастазата

Всяко едно упражнение, което води до излишно вътрекоремно налягане може да увеличи разкъсването на съединителната тъкан и съответно да увеличи диастазата. Такива упражнения са коремните преси, планковете, упражнения с по-големи тежести. Въобще всяко едно упражнение, при което се усеща напрежение върху коремната стена отвътре навън.

Екипът на “Мама съм” разработва упражнения, които можеш да прилагаш в ежедневието си.  За да научиш повече за програмата “Не на диастазата” и упражненията, които включва, кликни ТУК.

Факт 3: Диастазата рядко се посочва като причина за други здравословни проблеми

Често родилата жена се оплаква от болки в кръста и гърба и/или слабост в тазовото дъно. Тези симптоми могат да бъдат вследствие на диастаза и слаба коремна стена. Странно е, но много рядко лекарите проверяват родилата жена за наличието на диастаза. Желателно е някъде окло 40-ия ден да се провери какво е състоянието на коремните мускули и ако е необходимо да се вземат мерки. Можеш и само да провериш дали имаш диастаза и голяма е тя в това видео:

Факт 4: Диастаза може да е предпоставка за по-голямо бебе

“Една рибка расте, спрямо големината на аквариума.” Това твърдение се отнася и за бебетата. Представи си пространството, в което се развива бебето, като негова къщичка. Колкото по-голяма е къщичката, толкова е  по-голяма вероятността и бебето да се роди по-едро. Една диастаза е предпоставка коремът много по-бързо да нарастне при втора бременност и съответно бебето има повече място да се развива. Освен това се измества центъра на тежестта и бебето расте напред, все едно на верандата, а не в къщата. Това може да удължи и/или затрудни едно естествено раждане.

⇒ ⇒ ⇒ ВИЖ ОЩЕ: Възстановяването на диастазата: 7 малко известни факта ⇐ ⇐ ⇐

Факт 5: Мъжете също могат да имат диастаза

Причините за диастаза при мъжете могат да бъдат три – лоша стойка, прекалено стегнати мускули, излишна висцерална мазнина. В редки случаи се срещат и трите причина наведнъж. Обикновено е само една от тях. Ако насочат вниманието си към преодоляването на причината, диастазата много бързо може да се възстанови.

Погрижи се за себе си и се включи в онлайн програма за възстановяването на диастазата след раждане “Не на диастазата”. Целта на програмата е да прибереш корема и да създадеш трайни навици за движение и осъзнато хранене. Всяка стотинка си заслужава. Защото не просто ще отслабнеш, но ще промениш навиците си и повече никога няма да се чудиш “Защо не мога да отслабна?.

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 15 януари 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева). 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню