5 неща, които искаш да знаеш за диастазата

Диастазата е широкоразпространено физическо състояние, което засяга много хора от различен пол и на различна възраст. Тя представлява разтягането и/или разкъсването на съединителната тъкан между правите коремни мускули. Това прави органите в торса уязвими и незащитени. Ако си родила наскоро, сигурно имаш дистаза. Но повярвай ни – не си сама. Диастаза имат и много от жените, които са родили преди време.

mama-diastaza-sled-rajdaneto

Ако се чудиш дали имаш диастаза и как да се погрижиш за себе си, в този материал можеш да откриеш полезна информация, която ще отговори на много от твоите въпроси, относно диастазата. Събрали сме няколко факта за дистазата, които със сигурност би искала да знаеш:

Факт 1: Не чакай да приключиш с раждането на деца, за да започнеш да се възстановяваш

Превенцията при диастаза е особено важна. Правенето на подходящи упражнения по време на бременността и между отделните бременности може да ти помогне. Благодарение на тях ще подсилиш торса и тазовото си дъно. Така възстановяването след раждане ще е значително по-лесно. Ако имаш диастаза, не чакай, а започни с нейното възстановяване още сега!

⇒ ⇒ ⇒ ВИЖ ОЩЕ: “Диастаза и бременност”⇐ ⇐ ⇐

Факт 2: Планковете могат да увеличат диастазата

Всяко едно упражнение, което води до излишно вътрекоремно налягане може да увеличи разкъсването на съединителната тъкан и съответно да увеличи диастазата. Такива упражнения са коремните преси, планковете, упражнения с по-големи тежести. Въобще всяко едно упражнение, при което се усеща напрежение върху коремната стена отвътре навън.

Екипът на “Мама съм” разработва упражнения, които можеш да прилагаш в ежедневието си.  За да научиш повече за програмата “Не на диастазата” и упражненията, които включва, кликни ТУК.

Факт 3: Диастазата рядко се посочва като причина за други здравословни проблеми

Често родилата жена се оплаква от болки в кръста и гърба и/или слабост в тазовото дъно. Тези симптоми могат да бъдат вследствие на диастаза и слаба коремна стена. Странно е, но много рядко лекарите проверяват родилата жена за наличието на диастаза. Желателно е някъде окло 40-ия ден да се провери какво е състоянието на коремните мускули и ако е необходимо да се вземат мерки. Можеш и само да провериш дали имаш диастаза и голяма е тя в  това видео:

Факт 4: Диастаза може да е предпоставка за по-голямо бебе

“Една рибка расте, спрямо големината на аквариума.” Това твърдение се отнася и за бебетата. Представи си пространството, в което се развива бебето, като негова къщичка. Колкото по-голяма е къщичката, толкова е  по-голяма вероятността и бебето да се роди по-едро. Една диастаза е предпоставка коремът много по-бързо да нарастне при втора бременност и съответно бебето има повече място да се развива. Освен това се измества центъра на тежестта и бебето расте напред, все едно на верандата, а не в къщата. Това може да удължи и/или затрудни едно естествено раждане.

⇒ ⇒ ⇒ ВИЖ ОЩЕ: Възстановяването на диастазата: 7 малко известни факта ⇐ ⇐ ⇐

Факт 5: Мъжете също могат да имат диастаза

Причините за диастаза при мъжете могат да бъдат три – лоша стойка, прекалено стегнати мускули, излишна висцерална мазнина. В редки случаи се срещат и трите причина наведнъж. Обикновено е само една от тях. Ако насочат вниманието си към преодоляването на причината, диастазата много бързо може да се възстанови.

На 26 април 2021 започва онлайн програма за възстановяването на диастазата след раждане “Не на диастазата”. Целта на програмата е да прибереш корема и да създадеш трайни навици за движение и осъзнато хранене. Побързай да се запишеш, защото сега все още има 30% отстъпка от цената. Всяка стотинка си заслужава. Защото не просто ще отслабнеш, но ще промениш навиците си и повече никога няма да се чудиш “Защо не мога да отслабна?.

 

Подобни публикации

Меню
ЗАПИШИ СЕ ТУК:
Запиши се
Съгласявам се с Политиката за поверителност