Възстановяването на диастазата: 7 малко известни факта

Диастазата (Diastasis Recti) е неестествено раздалечаване на лявата и дясната половина на правите коремни мускули и нарушаване на целостта на съединителната тъкан между тях. Получава се цялостно или частично разкъсване на линеа алба.

За съжаление има много подвеждаща информация относно възстановяването на диастазата, причините за появата и лечението ѝ.

Не е нужно да се плашиш от противоречивата информация в интернет. Екипът на “Мама съм” разработи една много полезна програма – “Не на диастазата”. Тя ще ти помогне при  възстановяването на диастазата. В този материал събрахме 7 факта за възстановяването на диастазата, които може би не знаеш:

Факт 1: Всяка бременна жена има диастаза в края на бременността

В края на бременността всяка жена има диастаза. Линеа алба, която се намира между правите коремни мускули, е съединителна тъкан, която се разтяга, за да направи място на бебето. След раждането тази съединителна тъкан се прибира обратно. По ред причини, за които можете да прочетете ТУК, съединителната тъкан се разкъсва цялостно или частично и се появява диастаза.

Това може да се избегне с правилно хранене, движение и грижа за стойката.

Факт 2: Прекалено стегнатите мускули водят до появянето на диастаза

Може би си виждала снимка с много стегнати мъже или жени, чиито коремни мускули са встрани и имат “дупка” между тях. Прекалено стегната мускулатура също може да е причина за появянето на диастаза.

Факт 3: Стойката е от ключово значение за прибирането на диастаза

Повечето жени смятат, че трябва да правят много коремни преси и да имат супер стегнат корем, за да приберат диастазата. Реалността е друга. Правите коремни мускули, между коите е линеа алба и от които зависи дали ще имаме диастаза или не, са захванати от една страна за гръдния кош, а от друга за таза. За да бъдат тези мускули на мястото си, трябва и костите, които ги държат да са в тяхната анатомична позиция. Няма как да прибереш диастаза, ако преди това не се погрижиш за стойката.

Разполагаме с много безплатни ресурси, в които ще откриеш някои чудесни примери за това как да имаш правилна стойка.

⇒ ⇒ ⇒ ВИЖ ОЩЕ: Историята на Здравка: “Сега вярвам, че има начин да се грижа за себе си заедно с всички други ангажименти”⇐ ⇐ ⇐

Факт 4: Никога не е късно да прибереш диастазата 

Няма значение дали си родила преди два месеца или преди 2 години. Прибирането на диастазата е възможно. Това е обратим процес, който просто има нужда да му отделиш време и внимание.
Екипът на “Мама съм” eфективно помага и на много жени с диастаза, появила се много назад във времето.

Факт 5: Диастазата не се прибира с фитнес режим, а с рехабилитация

В зависимост от големината на диастаза подходът за прибирането й е различен. Ако тя е малка, може да се прибере и със стандартна фитнес програма, но ако е голяма (повече от 2 пръста в широчина и една фаланга в дълбочина) то тогава е добре да се подходи цялостно и да се изберат щадящи и укрепващи коремните мускули упражнения.

Факт 6: Хирургическата намеса не е най-доброто решение

Съединителната тъкан може да се възстанови чрез операция, но трябва да се погрижите за мускулния тонус на корема с подходящи упражнения и дихателни практити. Често самите хирурзи препоръчват първо да се възстановят коремните мускули и след това да се направи интервениция.

Факт 7: Излишните коремни мазнини могат да са причина за появяването на диастаза

Виждала си мъже с големи, “бирени” коремчета, които често страдат от болки в кръста. Проблемът не винаги са само килограмите. Излишните коремни мазини могат да бъдат причина за появяването на диастаза. Когато има диастаза, коремните мускули не работят оптимално и това води до болки в кръста.

За да помогнем на жените да се възстановят ефективно след раждането създадохме онлайн програма “Не на диастазата”. Целта на програмата е освен да прибереш корема си, да си създадеш трайни навици за движение и осъзнато хранене, за да не се чудиш повече “Защо не мога да отслабна?.

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 18 март 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева).  Така ще можеш да стартираш своето възстановяване веднага, защото ще получиш достъп до материалите от програмата за тазово дъно след финализиране на поръчката си. Програмата съдържа упражнения и менюта за хранене. 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню