Защо се случва на мен: 5 причини за появата на дистаза

Има няколко причини за появата на дистаза. Ако четеш тази публикация, най-вероятно знаеш какво е диастаза. Но ако все пак не знаеш – диастаза или diastasis recti е неестествено раздалечаване на лявата и дясната половина на коремните мускули, при което се нарушава цялостта на съединителната тъкан между тях. Най-общо казано, това е нещо като “дупка в корема”.

zashto-se-sluchva-na-men-5-prichini-za-poyavata-na-distaza

В това видео можеш да видиш как да измериш големината на твоята диастаза:

Причините за поява на дистазата могат да бъдат различни. В тази публикация ще споделим с теб най-често срещаните:

ПРИЧИНА 1: слаба съединителна тъкан

Слабата съединителна тъкан е посочвана като една от най-разпространените причини за появяването на диастазата. Т.е. възможно е генетично да имате по-слаба съединителна тъкан, чиято цялост лесно да се наруши по време на бременността. Това, което може да се направи е да се храните пълноценно и да приемате храни богати на витамин С, които подпомагат естествения синтез на колаген в тялото. 

Ако знаеш, че имаш слаба съединителна тъкан, е изключително важно да помислиш върху причина 2 – неправилната стойка.

ПРИЧИНА 2: неправилна стойка

Представи си съединителната тъкан като един широк ластик. Ако само разтягаш ластика встрани, най-вероятно няма да можеш да го скъсаш. Но ако към разтягането встрани добавиш и разтягане нагоре и надолу и натиск от вътре навън, то колкото и да са силни нишките на ластика, може да се разкъсат.

Неправилната стойка и по-точно излишната извивка в областта на кръста водят до излишно притискане на съединителната тъкан отвътре навън. По време на бременността така или иначе носим тежестта на тялото си изнесена напред и ако не помислим за правилната стойка, тя може да се окаже една от 5-те причини за появата на дистаза.

ПРИЧИНА 3: коремни преси

Често поради незнание бременните жени правят коремни преси или се изправят от легнало положение през коремна преса. Когато това се случи, коремчето става на триъгълник. Това притискане и излишно изпъчване на съединителната тъкан може да доведе до нейното разкъсване. Така че – никакви коремни преси през бременността и винаги, когато се изправяш го прави чрез обръщане първо встрани.

ПРИЧИНА 4: напъване

В някои източници споменават и напъните по време на раждане като една от причините за появяването на диастазата. Особено ако майката напъва, без да има естествени напъни. Тогава отново се получава много силна контракция на коремните мускули и избутване на съединителната тъкан. Това е предпоставка за нейното разкъсване. Ако е възможно не напъвай без да имаш напъни.

ПРИЧИНА 5: коремни мазнини

Коремните мазнини могат да създават натиск върху съединителната тъкан и да доведат до появяването на диастазата. Това е една от причините мъжете с повече мазнини в областта на корема да имат диастаза. Така че, ако не искаш да имаш диастаза, погрижи се за висцералните си мазнини. 

Ако ти вече имаш диастаза и не си знаела за причините, сподели информацията с твоя приятелка, която в момента е бременна, за да избегне появяването й. Това, което ти можеш да направиш, е да се включиш в нашата онлайн програма “Не на диастазата”, за да я прибереш, както и да разгледаш нашите безплатни ресурси. Побързай, защото стартът е съвсем близо! Програмата започва точно на 26.04.2021 г.

Включи се сега с 30% отстъпка за ранни записвания от ТУК.

Подобни публикации

Меню
ЗАПИШИ СЕ ТУК:
Запиши се
Съгласявам се с Политиката за поверителност