Спести време в кухнята: 7 трика за по-бързо готвене

Приготвянето на всяка рецепта е едно своеобразно приключение. Преди да се впуснеш в него обаче, трябва да се подготвиш: да планираш отделните стъпки, да се увериш, че разполагаш с нужните пособия и продукти, да подготвиш терена. Това ще ти спести голяма част от времето, което иначе би загубила заради хаоса в кухнята. А всяка майка си мечтае за това – по-малко време в кухнята, повече време за себе си и близките.

За някои от нас готвенето е истинска страст, а за други – досадно задължение. Едно обаче е сигурно – когато се налага да готвиш всеки ден, искаш това да става бързо, без да отнема много от и без друго никога не достигащото време.  Времето за готвене, разбира се, зависи от рецептата, но има и трикове, които могат да ускорят приготвянето на всяка рецепта.

Тук споделяме с теб нашите 7 изпитани трика за по-бързо готвене, на които разчитаме, за да пестим време и усилия!

Планирай процеса стъпка по стъпка

Отдели една минута, за да обмислиш готвенето и как да го организираш

Преди да започнеш да готвиш, отдели една минута, в която да помислиш как ще изпълниш всяка стъпка от рецептата. Ако планираш приготвянето на няколко ястия, можеш да започнеш с това, чието приготвяне отнема най-много време. Обмисли добре точното количество храна.

Помисли какво още можеш да изпълниш от рецептата, докато някоя от останалите съставките се готви. Много по-ефективно е да планираш готвенето. Така няма да пропуснеш някоя важна стъпка от рецептата и ще си много по-бърза и организирана. Това ще ти спести време в кухнята.

Приготви си съд за отпадъци

Остави го наблизо, за да си спестиш време

Ако кошчето ти за боклук не се намира непосредствено до мястото, на което ще приготвяш храната, то е хубаво да си приготвиш купа или някакъв друг съд за отпадъци, който да ти бъде под ръка.

Така няма да ти се наложи да правиш многократни курсове до кошчето за боклук. По този начин свеждаш до минимум и възможността, остатъците от храна да попаднат върху кухненския под. А това от своя страна ще ти спести време в кухнята, за което би я почистила.

Ножовете

Има три основни ножа, които можеш да използваш при приготвянето на почти всичко:
  • нож за почистване
  • кухненски нож
  • карвинг нож

През 90% от време ще използваш кухненския нож. Това е универсален нож, който е идеален за накълцване и рязане. По-малкият нож е подходящ за белене или работа с малки храни. И разбира се, карвинг ножът е подходящ за нарязването на готови меса и хляб.

⇒ ⇒ ⇒ ВИЖ ОЩЕ: Сезонни продукти: Kакво да готвиш през пролетта? ⇐ ⇐ ⇐

Без значение какъв нож използваш, изключително важно е да бъде остър. Много жени смятат, че няма как да се порежат, ако ножовете им не са прекалено остри, но всъщност е точно обратното. Тъпите ножове се плъзгат по храната, докато се опитваш да я нарежеш, което води до по-голяма вероятност от инциденти в кухнята. Рязането с тъп ноже отнема много повече време, а ти не разполагаш с такова. Затова инвестирай в качествен и остър нож. Един от добрите избори е керамичен нож Kyocera и тук е мястото да кажем, че не всички керамични ножове са еднакви и да, цената им значение. Ако се притесняваш да ползваш керамичен нож, вземи си хубав нож от неръждаема стомана.

MISE EN PLACE

Това е изискан френски израз, който означава да поставиш всичко на място

В ресторантите всички съставки се измиват, измерват, нарязват по подходящ начин и се подреждат така че да бъдат на една ръка разстояние. Това се случва преди да се започне с готвенето.

Ето какво се случва, когато не планираш готвенето: започваш да изпълняваш стъпките от рецептата. Приготвяш няколко от съставките в тигана, но забравяш една от тях. Трябва да я измиеш бързо, да я нарежеш (най-вероятно не внимаваш дали парчетата са равномерни, тъй като бързаш). Обръщайки се към тигана, за да я добавиш, виждаш, че храната в него вече е изгоряла. Толкова разочароващо! Отдели си няколко минути преди готвенето, в които освен да планираш, можеш да подготвиш всичко, от което ще имаш нужда. Действай като професионалист!

Мултитаскинг

Добре написаните рецепти изброяват съставките в реда, в който се използват. Обикновено те са чудесно ръководство за нещата, които трябва да подготвиш преди да започнеш с готвенето

Докато тези, които тепърва се учат да готвят, трябва да подготвят всичко предварително, за да могат да се съсредоточат изцяло върху готвенето, по-опитните готвачи могат да изпълняват много задачи едновременно и така да пестят време. Например, лукът има нужда от  някакво време, за да се карамелизира. В този ред на мисли можеш да нарежеш лука и да приготвиш първо него, преди да измериш и нарежеш останалите съставки. Ако правиш паста, можеш да свариш самата паста, докато приготвяш соса. Ако правиш супа, можеш да нарежеш салата, докато супата се вари и т.н.

Загрей водата предварително

Включи електрическата кана за вода, докато се подготвяш за готвенето

Всички рецепти, свързани с варене, изискват гореща вода. Вместо да чакаш тенджерата на котлона да заври, използвай електрическата кана, в която водата ще заври много по-бързо. Още докато планираш отделните стъпки на рецептата и подреждаш съставките по метода mise en place, можеш да включиш каната, за да имаш готова гореща вода, когато стартираш същинското готвене.

Загрей фурната предварително

Каквито и ястия да приготвяш, почти винаги ще имаш нужда от гореща фурна и вряла вода

Подготви ги предварително. Този трик със сигурност ще ти спести време в кухнята.

Повечето рецепти, свързани с печене , изискват предварително загрята фурна. Затова и често в инструкциите за приготвяне първата стпка е: “Загрейте фунрата на еди колко си градуса.” Дори да не започнеш точно с тази стъпка,  не пропускай да включиш фурната по-рано, а не в последния момент, когато си готова да пъхнеш ястието в нея. Така ще спестиш от времето за захряване на фурната.

А ако искаш да получиш още съвети за лесно готвене и изпитани пролетни рецепти, включи се във великденския онлайн маратон „Мама Готви“. В рамките на маратона всеки ден от 5 април до Великден ще готвим заедно, ще пробваме различни сезонни рецепти и ще споделяме още полезна и практична информация.

Остават броени дни до началото. Запиши се сега на специална цена!

Виж повече и се регистрирай за участие ТУК

Подобни публикации

Меню