Деца в кухнята: 5 идеи за готвене с децата

Омръзна ли ти да приготвяш различни ястия за всяко от децата и за баща им? Е, не си единствена! Едно от решенията в битката с претенциозните детски вкусови рецептори е да включиш децата в приготвянето на храната.

Съвместното готвене с децата може да бъде чудесен начин да ги накараш да проядат още някои полезни храни, които иначе избягват. Проучванията показват, че децата са по-склонни да опитат по-здравословни храни (като плодове и зеленчуци), ако участват в процеса по приготвянето им. Друга голяма полза при готвене с децата е, че ти ​​ще можеш да контролираш какво включва менюто им. Сигурни сме, че избраната от теб храна не винаги ще съвпада с обичайния им избор, но готвенето заедно с децата е чудесен начин да ги изкушим да пробват по-слабо предпочитани от тях храни.

Това също е чудесна възможност да научиш децата си откъде идва храната, различна от пакетираната и тази, която се слага за вкъщи в пластмасови кутии. С напредването на възрастта можеш да покажеш на децата как могат да се грижат сами за себе си. Така ще бъдат подготвени и в бъдеще ще могат да приготвят свои собствени любими, здравословни рецепти, когато са готови да се справят с това и сами.

Само по себе си готвенето с деца ги откъсва от технологиите, като iPad или компютърните игри.  Така можете да се съсредоточите върху разговорите помежду си. Можеш да създадеш ценни моменти на свързване и учене, като използваш всички сетива на детето си, и заедно приготвите някое освен вкусно, също толкова полезно и красиво ястие. Ето нашите 5 съвета при готвене с децата:

1. Предвиди си време.

Да научиш децата си как да готвят изисква търпение и време. Много повече време, ако готвиш сама. Не бързай! Отдели повече време и се въоръжи с търпение. По този начин готвенето ще бъде по-безопасно и по-приятно.

  • Направи готвенето част от времето, което семейството прекарва заедно. Разбери кога са свободни останалите членове и организирай готвенето така, че да могат и останалите да участват в забавлението!
  • Предвиди си допълнително време за почистване.
  • Гответе в по-големи количества, за да можете да приготвите повече храна и да спестиш време в дългосрочен план.

2. Накарай децата да изберат рецептата.

Ентусиазмът им ще е по-голям, ако трябва да приготвят рецепта, която са избрали лично!

  • Първо виж какво има в хладилника и килера и потърси лесни за изпълнение, подходящи за деца рецепти според това, с което вече разполагаш. Точно такива рецепти включваме в маратона “Мама Готви”.
  • Дай на детето си свободата да избира между две рецепти, за да не бъде затрупано с твърде много възможности за избор.
3. Организирай работното пространство.

Направи готвенето по-малко стресиращо, като предварително пригодиш работното място и го направиш подходящо за деца. Съхранявай потенциално опасните кухненски прибори на място, недостъпно за деца. Увери се, че детето може да се съсредоточи върху задачата, разсейвайки се минимално. Организираното на работното пространство преди въвеждането на детето в кухнята създава по-малко стрес и безпокойство за родителя и предразполага към това, фокусът да е върху комуникацията.

  • Ако детето е по-малко и не може да използва горещи съдове или ножове, ти може да нарежеш и / или да сготвиш някои от съставките, така че детето да може да отговаря за процеса по сглобяване.
  • Различни плата, салати и сандвичите са страхотни начални ястия, които позволяват на детето да използва креативността и двигателните си умения, за да подреди плодовете и зеленчуците, както пожелае.
4. Децата са помощниците в приготвянето на храна.

В зависимост от възрастта на детето, те могат да помогнат при измиване, белене, почистване, изцеждане, измерване или рязане на продуктите.

  • Рецептите, които включват сосове, са чудесна възможност, децата да се научат да боравят с количества. Същото важи и за различни печива като домашни мъфини, кекс, пай и други
  • Ако детето е твърде малко за рязане на продукти, намери рецепти, при които да използва ръцете си за смесване, като замесване на хляб, пица или домашни бисквитки. Или си направете домашни сурови бонбони, от които детето оформя топчета с ръце.

5. Позволи на децата да грешат.

Откажи се от контрола и дай на децата си малко свобода в кухнята.

Стъпките в рецептата може да не са изпълнени последователно, а пропорциите не особено правилни. Резултатът може да не е толкова блестящ, отколкото ако го беше сготвила сама, но все пак децата трябва се чувстват свободни и насърчавани да помагат в кухнята по-често.

Непременно опитай да приготвиш нещо с децата и ни сподели своите впечатления. А ако имаш нужда от още идеи за лесни и бързи семейни рецепти, включи се в нашия пролетен великденски маратон “Мама готви”. Всеки ден ще приготвяме различна проелтна рецепта. Една от седмицата е специално посветена на децата и готвенето с деца. На Велики четвъртък ще боядисаме заедно яйца с природни и нетоксични материали. На Велика събота ще месим заедно най-вкусните козунаци. Ще има и още много полезна информация и приятни изненади.

Пролетният великденски маратон “Мама готви” е с начална дата 05.04.2021 г.

Остават броени дни до началото! Включи се  на специална цена от ТУК.

 

Подобни публикации

Меню