Приготвянето на разнообразна и сезонна храна, подходяща за цялото семейство, често пъти създава затруднения за майките. Няма ли да е чудесно да разполагаш с любими на всички, бързи лесни за приготвяне и вкусни сезонни рецепти? Точно такива сме включили в пролетното издание на маратона „Мама готви“.
Подобна на включените в маратона е и тази рецепта за пролетен гретен с броколи. Гретен или огретен е име, което се използва за ястия от различни зеленчуци, запечени на фурна и залети със заливка от яйце и сирена или мляко. Може да приготвиш класически вариант на рецептата с краве масло, прясно мляко и чедър сирене или безмлечен вариант като замениш млечните продукти със съответно кокосово масло, кокосово мляко и веган кашкавал с вкус на чедър.
Пролетен гретен с броколиПродукти:
Приготвяне:Разтопете маслото на дъното на дълбок съд. Добавете брашното и разбъркайте. Излейте млякото и оставете да къкри, докато се сгъсти. Разбърквайте периодично, да не загори. През това време задушете броколито за 5 минути във вряща вода и го оцедете. След като сосът се сгъсти, добавете чедъра и разбъркайте. Изсипете в съда задушеното броколи и двете яйца, леко разбити с вилица. Объркайте всичко добре и прехвърлете всичко в намазана с масло тава. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути. |