Солта и децата. Рецепта за солени мъфини.

Солените мъфини са чудесна сутрешна или следобедна закуска, която децата обичат и хапват с удоволствие. Те са и лесен начин да им поднесете повече зеленчуци, особено, ако не ги харесват по друг начин.

Тази рецепта за солени мъфини може да приготвите със спанак, но ако децата ви са от онези “детективи”, които откриват дори най-замаскираното “зелено” и отказват да го приемат, заместете спанака с настърган морков или тиквичка. Може дори да добавите зелен грах. Важното е да има зеленчуци!

Бъдете внимателни със солта! При малките деца с нея не бива да се прекалява. Допустимият дневен прием на сол за деца е:

  • Под 1 г до 1 година
  • До 2 г между 1 и 3 години
  • До 3 г между 4 и 6 години
  • До 5 г между 7 и 10 години
  • До 6 г над 11 години

Прекаляването със сол може да се случи много лесно, защото само 100 г сирене може да има над 3.5 г сол. Задължително обезсолявайте сиренето, което давате на децата. Ползвайте маслини с ниско съдържание на сол, обезсолявайте ги допълнително и внимавайте с количеството, което предлагате на децата.

Друг интересен момент в тази рецепта за солени мъфини е предварителното ферментиране на тестото, което прави готовите мъфини по-лесно смилаеми и щадящи към деликатните детски коремчета. За целта е необходимо да смесите брашното с киселото мляко предишната вечер и да ги оставите да престоят на стайна температура (до 20С) за една нощ.

Солени мъфини с маслини и сушени домати

Порции: 12 мъфина

Продукти:

  • 2 чаши брашно от лимец
  • 1 чаша кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 яйце
  • ½ ч разтопено гхи или друга мазнина
  • 100 г обезкостени и обезсолени маслини
  • 100 г спанак
  • 50 г сушени домати
  • 50 г обезсолено сирене
Приготвяне:
  1. Добавете содата към киселото мляко и оставете няколко минути да шупне. В дълбока купа смесете брашното и млякото. Оставете за една нощ на стайна температура да ферментира.
  2. В това време накиснете и сушените домати във вода.
  3. На сутринта пригответе тава за мъфини с 12 гнезда и загрейте фурната на 180С.
  4. Добавете към ферментиралото тесто маслото, разбитото с вилица яйце, нарязаните домати и маслини и натрошеното сирене. Разбъркайте и разпределете във формата за печене.
  5. Печете 40 минути. Прехвърлете готовите мъфини върху решетка за 10-тина минути преди да им се насладите.
Soleni-muffini-mama-sum

Още рецепти и полезни съвети за захранването и за храненето на детето през първите 1 000 дни можеш да откриеш в книгата “По-здрави бебета”.
Повече за книгата виж тук.

Подобни публикации

Меню