Солените мъфини са чудесна сутрешна или следобедна закуска, която децата обичат и хапват с удоволствие. Те са и лесен начин да им поднесете повече зеленчуци, особено, ако не ги харесват по друг начин.
Тази рецепта за солени мъфини може да приготвите със спанак, но ако децата ви са от онези “детективи”, които откриват дори най-замаскираното “зелено” и отказват да го приемат, заместете спанака с настърган морков или тиквичка. Може дори да добавите зелен грах. Важното е да има зеленчуци!
Бъдете внимателни със солта! При малките деца с нея не бива да се прекалява. Допустимият дневен прием на сол за деца е:
- Под 1 г до 1 година
- До 2 г между 1 и 3 години
- До 3 г между 4 и 6 години
- До 5 г между 7 и 10 години
- До 6 г над 11 години
Прекаляването със сол може да се случи много лесно, защото само 100 г сирене може да има над 3.5 г сол. Задължително обезсолявайте сиренето, което давате на децата. Ползвайте маслини с ниско съдържание на сол, обезсолявайте ги допълнително и внимавайте с количеството, което предлагате на децата.
Друг интересен момент в тази рецепта за солени мъфини е предварителното ферментиране на тестото, което прави готовите мъфини по-лесно смилаеми и щадящи към деликатните детски коремчета. За целта е необходимо да смесите брашното с киселото мляко предишната вечер и да ги оставите да престоят на стайна температура (до 20С) за една нощ.
Солени мъфини с маслини и сушени домати
Порции: 12 мъфинаПродукти:
Приготвяне:
|