5 идеи за лесни научни експерименти за деца

С тези 5 идеи за лесни научни експерименти за деца можете да събудите интереса на детето към науката от ранна възраст. Не е необходимо да търсите специални комплекти в магазините или да се оборудвате с колби и микроскоп. Достатъчни са само някои елементарни предмети, които се намират във всеки дом, и малко от нашето време, за да обясним на детето процесите, които наблюдава. Ето 5 идеи за лесни научни експерименти за деца, които можем да реализираме лесно по всяко време:

Плава или потъва?

Супер интересно занимание за малките дечица, които така или иначе обичат игрите с вода.

За да проведете експеримента, ви трябва само дълбока купа (по възможност стъклена), пълна с вода до половина и различни предмети, половината от които трябва да потъват, а другата половина да плуват на повърхността на водата. Детето трябва да поставя предметите един по един в купата и да отгатва дали ще потънат или ще плават. А вие може да обяснявате защо някои потъват, докато други остават на повърхността.

lesni-nauchni-eksperimenti-za-detsa-mama-sum

Съвет: Поставете купата върху кърпа, за да намалите мокренето, което е неизбежно, но е част от ученето на децата, така че не се ядосвайте, а се забавлявайте искрено заедно с тях.

Какво привлича магнитът?

Много детски играчки, които се продават в момента, са магнитни, така че дори и да нямате магнит у дома, може да ползвате подобна играчка (въдица, магнитни буквички, влакчета или декоративен магнит за хладилник).

Съберете произволни предмети, половината от които метални (ключ, кламер, гайка), а останалите дървени, пластмасови, хартиени, камъче, мида и т.н. Дайте на детето да пробва кои от тях магнитът ще привлече и те ще се залепят за него и кои не.

Може да играете играта колкото често пожелае детето, само сменяйте предметите, за да поддържате интереса.

lesni-nauchni-eksperimenti-za-detsa-mama-sum

Съвет: Според възрастта на детето го наблюдавайте хубаво дали няма да се опита да постави някой от предметите в устата си.

Защо трябва да мием ръцете?

Това е един от 5-те лесни научни експерименти за деца, който може да послужи като чудесен нагледен пример как се развиват бактериите и защо трябва да мием хубаво ръцете, преди да пипаме храната.

Вземете две филии хляб и две найлонови пликчета. Помолете детето да опипа хубаво едната филия с мръсни ръце, приберете я в пликчето и я надпишете, за да знаете, че това е мръсната филия. След това помолете детето да си измие много старателно ръцете със сапун и топла вода и да опипа втората филия, след което приберете и нея във второто пликче с надпис „чиста“.

Оставете пликчетата на стайна температура на някой рафт в кухнята и започнете да ги наблюдавате всеки ден. И по двете филии ще започне да се развива мухъл, но върху мръсната той ще е доста повече.

lesni-nauchni-eksperimenti-za-detsa-mama-sum

Съвет: Обяснете на детето, че навсякъде около нас има бактерии, но не всички са лоши, напротив, някои ни помагат да сме здрави. Но има и някои много лоши бактерии, които се намират например върху тоалетната чиния, в кофите за боклук, върху подметките на обувките ни и затова трябва да мием хубаво ръцете след разходка и игра навън или след като сме посетили тоалетната.

Как захарта влияе на зъбките?

Друга чудесна идея от научните експерименти за деца, която ще покаже нагледно на детето защо трябва да мие хубаво зъбите си и защо не бива да хапва често захар.

За целта сварете две яйца. Напълнете до средата една чаша с вода и помолете детето да изстиска малко от пастата си за зъби в нея (идеята е само да пресъздадем миенето на зъбите с пастата). Втората чаша напълнете със сладка напитка (портокалов сок, например), добавете лъжичка оцет и няколко лъжички захар. Нека детето постави по едно яйце във всяка чаша и ги оставете да престоят за през нощта.

На следващия ден проверете как изглежда всяко едно яйце. Веднага ще забележите, че яйцето, което е стояло във вода с паста за зъби, е останало бяло и чисто, но върху повърхността на второто яйце са се появили петна. По желание оставете яйцата да престоят в течностите още няколко дни, като наблюдавате промяната всяка сутрин.

lesni-nauchni-eksperimenti-za-detsa-mama-sum

Съвет: Обяснете на детето, че захарта действа по този начин и върху зъбите, но ако то хапва захар умерено и мие хубаво зъбите си след това, няма да има проблеми.

Как да си направим стъкло в вкъщи?

Когато децата ви учат за материалите (дърво, пластмаса, метал, вълна, памук), замислят ли се откъде идва стъклото? Това е един интересен начин да им покажете нагледно процеса на нагряване на пясъка и образуването на твърдо бляскаво вещество. Единствената разлика е, че вместо пясък, ще използвате захар.

Помолете детето да изсипе 3-4 супени лъжички захар (на снимките е използвана кафява, затова „стъклото“ е толкова тъмно) в малка тенджера. Поставете я на котлона и предоставете безопасно място, от което детето да наблюдава процеса на нагряване и разтапяне на захарта. Все едно правите карамел. Веднага щом захарта се разтопи, я излейте върху хартия за печене и оставете да изстине.

Когато се втвърди, дайте на детето да я разгледа, да я счупи, ако желае, дори може да си близне малко (все пак това е просто карамел).

lesni-nauchni-eksperimenti-za-detsa-mama-sum

Съвет: При работа с котлона, винаги напомняйте на детето, че не бива да го прави самостоятелно, а да бъде в компанията на възрастен и трябва да спазва безопасна дистанция, за да избегне нараняване и изгаряне.

♥♥♥ ВИЖ СЪЩО: 10 ИДЕИ ЗА ИГРИ С КУТИИ ♥♥♥

Подобни публикации

Меню