Ако бебето отказва храната

Важно е майките да знаят, че е нормално бебетата да преминат през фаза на отхвърляне или неприемане на храна!

Обичайно малките бебета правят едно от тези две неща:
  • не приемат твърдите храни още от първото им предлагане по време на захранването
или
  • първоначално ги приемат, но в един момент (обикновено към 8 или 11 месеца) решават, че вече не ги искат и обръщат главичка.

Обикновено отнема известно време, докато бебето свикне с твърдите храни и започне да яде прилични количества. Ако бебето отказва храната, проверявай теглото му, ако се притесняваш колко яде, като отчиташ факта, че всяко дете върви със собствено темпо.

ako-bebeto-otkazva-hranata-mama-sum

Често се случва бебетата да приемат всичко и да обичат определени храни. И в един момент решават, че ще откажат всичко за малко. Опитай се да не изпадаш в паника и първо провери няколко неща:

  • Добре ли е детето? Възможно ли е да има заболяване, никнене на зъбки или нещо друго, което причинява отказа на храна?
  • Дали това е само в един или два случая? Ако е така, това не е непременно проблем и може просто да е, защото бебето е по-разсеяно в този конкретен ден. Виж колко ще продължи това поведение.
  • Пренасища ли се с мляко? Ако бебето има голямо млечно хранене преди храненето с твърда храна, може би то просто не е огладняло достатъчно. Млякото все още е храна и запълва достатъчно малкото коремче.
ako-bebeto-otkazva-hranata-mama-sum
Ако бебето отказва храната и ти се притесняваш…

Ако наистина се притесняваш за храненето, растежа или теглото на бебето, винаги първо се консултирай с личния лекар или педиатър.

Ако детето се е хранело добре и внезапно започне да отказва храни, има няколко неща, които могат да ти помогнат да събудиш отново интереса му към храненето:

  • Придържай се към обичайната рутина – колкото повече промени правиш и се адаптираш към отказите му, толкова по-вероятно е проблемът да продължи.
  • Не се стресирай – макар че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Наистина може да помогне, ако се отпуснеш и знаеш, че това поведение вероятно е просто фаза.
  • Яж с бебето, колкото е възможно повече, покажи му колко ти харесва храната и го остави да гледа, докато ядеш.
  • Избягвай прекомерното притискане на бебето или принуждаването към хранене – колкото повече натиск оказваш, толкова по-голяма е вероятността да постигнеш обратен ефект. Вместо това му позволи да поиграе с храната, да поседи, да се отпусне. Може това да противоречи на всичките ти естествени инстинкти да го накараш да яде, но понякога е необходимо повече спокойствие, за да се почувства детето добре и да започне отново да се храни.
  • Продължавай да предлагаш всички храни, които бебето отказва. Една от най-големите грешки на родителите е, че спират да предлагат отказаните храни и в крайна сметка бебето се храни само с няколко неща. Храненето на детето зависи преди всичко от това колко разнообразни неща му предлагаш. Колкото повече му показваш зеленчуци и други храни, които са отказани, толкова по-голяма е вероятността то да ги приеме и да започне да ги яде. Опитай се да не променяш това, което сервираш, само защото то е извъртало глава с нежелание няколко пъти.
Продължавай да опитваш!

Научните изследвания показват, че колкото повече разнообразие предлагаш на бебето от най-ранна възраст, толкова по-голяма е вероятността то да харесва повече храни с напредване на възрастта. Това не означава, че 100% ще яде абсолютно всичко, но е важно да поддържаш менюто му разнообразно, доколкото е възможно. Бъди спокойна, ако бебето отказва определена храна и винаги продължавай да опитваш.

Още полезни съвети за захранването и за храненето на детето през първите 1 000 дни можеш да откриеш в книгата “По-здрави бебета”.
Повече за книгата виж тук.

Прочети още:

Кога е подходящо бебето да мине на три хранения за деня

Каква храна можем да даваме на бебето да яде с ръка

Защо е важно да предлагаме на бебето храни с различни текстури

Подобни публикации

Меню