Гръбначните изкривявания, които се влияят от ресторативно движение

Гръбначните изкривявания са различни видове и на различни места. Основно те са предно-задни и странични изкривявания, като последните доминират, както по-честота така и по тежест.

Предно-задни гръбначни изкривявания са извивките на гръбначния стълб напред и назад. Когато извивката е напред спрямо лицето я наричаме лордоза. Когато е назад спрямо гърба я наричаме кифоза

Страничните гръбначни изкривявания са извивки на гръбначния стълб встрани и се наричат сколиоза. 

grabnachnite-izkrivyavaniya-restorativno-dvizhenie

Гръбначните изкривявания са или вродени или придобити. Според проучвания вродените изкривяваия са едва 2-3% от всички видове изкривявания. Останалите са придобити в следствие на начина на живот, който водим. При децата най-често се наблюдава странично изкривяване, както заради носене на тежки раници на една страна, така и заради отпусната коремна мускулатура и седенето на една страна на чина. Предвид, че все пак училищната възраст е една малка част от съзнателния живот на човека, е добре да обърнем внимание на начина на живот, който водим като възрастни и изкривяванията, които причинява ежедневието ни. 

grabnachnite-izkrivyavaniya-restorativno-dvizhenie

Носене на чанта на едно рамо.

Замисли се как си носиш чантата? Обикновено винаги я носиш по един и същи начин, на едно и също рамо, нали? (Отиди и се погледни в огледалото). Това несъзнателно действие, което правим години наред води до страничното изкривяване не само в областта на гръбначния стълб, но и в раменната област.

grabnachnite-izkrivyavaniya-restorativno-dvizhenie

  1. Дълго и продължително седене на стол.
    За щастие или може би за съжаление модерните хора прекарват дълго време на стол. Това обездвижване обаче има своите последствия и отражение върху тялото. Дългото заседяване води различни изменения на гръбначния стълб в предно-задната равнина. 
  2. Работа на компютър и взиране в телефон.
    Щом четеш тази публикация, значи използваш или компютър или телефон, а най-вероятно често използваш и  двете. Технологиите са нещо велико и всички ние ги използваме, както за удоволствие така и за работа. Но това вреди на здравето ни, като изкривява гръбначния стълб в шийния му дял.
     grabnachnite-izkrivyavaniya-restorativno-dvizhenie

Знаеш  ли, че наведеният надолу врат намалява притокът на кръв към гръбначния стълб с до 40%?

Това е само една малка част от ежедневните ни дейности, които водят до задълбочаване на гръбначните изкривявания, болки в гърба, намаляване на притока на кислород и кръв, забавяне на метаболизма, по-бързо износване на прешлените и увеличаване на риска от контузии.

КАКВО Е РЕШЕНИЕТО?

ДВИЖЕНИЕ + ПРОМЯНА НА НАЧИНА НА ЖИВОТ

Ако искаш да си помогнеш, да спре да те боли и да подобриш  качеството си на живот, има начин.

Първо, започни да правиш упражнения. Ние виждаме страхотни резултати от практикуването на ресторативно движение.
Снимка с резултат на участничка (може би Гери лудата като най-фрапантен сулчай)

Второ, въведи леки промени в начина си на живот. Бъди осъзната как носиш чантата си. Когато е възможно сядай на земята, вместо на стол, работи права на компютъра. Напомняй си да изправяш врата, когато се взираш в телефона или монитора.

Тези малки промени звучат като нещо несъществено, но съчетани с правилните упражнения водят до дългосрочен резултат. Ако имаш време изгледай една десет минутна лекция, част от програмата Мама е права. В нея ще разбереш защо е толкова ефективно ресторативното движение и възможна ли е наистина промяната на гръбначния стълб.

Ако имаш проблеми с гърба и мислиш, че вече е дошло времето да се опиташ да си помогнеш с действия, включи се в онлайн програмата “Мама е права”.

Онлайн програма “Мама е права” ще ти помогне да “събудиш” тялото си и да се погрижиш за стойката си по правилния начин. Тя продължава 5 седмици и ще ти помогне да изправиш тялото си и да се освободиш от досадните болки и схващания.

Запиши се сега с 30% отстъпка и започни програмата веднага.
Като подарък ще получиш и достъп до:

  • видео с 2 упражнения и

  • видео клас по ресторативно движение с Ваня Висарионова.

Запиши се сега ТУК.
Меню