Вътрешен прием на етерични масла: Опасна практика с много подводни камъни

„Не разбирам, защо ще капеш капки масло, не можеш ли просто да изцедиш половин лимон – вкусно, полезно и няма да счупи касичката!“  възкликнал приятел, докато жена му развълнувано разказвала как могат да ароматизират водата, която пият с капка-две етерично масло от лимон (или мента).

Отварям разговора за вътрешния прием на етерични масла леко и с усмивка, но и с пълното съзнание, че темата може рязко да повиши градуса и страстите сред потребителите, вече запознати с практичните приложения в ароматерапията. 

vatreshen-priem-na-eterichni-masla-opasna-praktika

И за да няма съмнение, започваме с това: консенсусът сред квалифицираните ароматерапевти е, че вътрешният прием не се препоръчва като цяло и определено не в ежедневието. 

Но да започнем от начало.

Темата е доста сложна и заслужава обстоен преглед, особено в контекста на често срещаните препоръки в ежедневието за вътрешен прием, обикновено предавани от уста на уста и базирани на твърдения в стил „Аз лично пия …“ „Аз лично се доверявам…“ „Една приятелка ми каза…“„Защото нашите масла са толкова чисти, те стават за вътрешна употреба“ и т.н.

Вътрешен прием = прием на лекарствено средство

Ако приемем хипотезата за приема на етеричните масла като лекарства, следва да се запитаме „Добра практика ли е пиенето на лекарства ежедневно? За щяло и нещяло? До какъв ефект би довело това?“ Или с други думи: „Бихте ли пили парацетамол всеки ден, защото някой така каза, че прави?“

Етеричните масла могат да се използват вътрешно, но това не трябва да става без подходящо познание. Френската система на ароматерапия се основава на използването на етерични масла като „лекарства“, но в тази държава да бъдеш „ароматерапевт“ изисква квалификация, подобна на това да бъдеш лекар. Затова препоръчваме да не приемате вътрешно етерични масла без препоръка от подходящо квалифициран терапевт (визира се диплома и образование по темата, което включва познания по химия, анатомия, физиология в допълнение от знания за етеричните масла).

vatreshen-priem-na-eterichni-masla-opasna-praktika-mama-sum

Да, има случаи, при които етерични масла се приемат вътрешно (напр. при ентерит, синдром на раздразненото черво, дивертикулит), но такива приложения се предписват от компетентен ароматерапевт (специално обучен за това) или ако ароматерапевтът работи заедно с лекар. Приемът задължително е в капсули, за да не се увредят лигавиците, които са много по-тънки и уязвими от кожата, тъй като нямат нейния защитен кератинов клетъчен слой, а това ги прави много по-пропускливи (Tisserand R., Young R., 2013, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2e).

Изключение прави арома кухнята, където могат да бъдат добавени етерични масла спазвайки точните рецепти.

Най-важното, което искаме потребителите да знаят е, че няма професионално обучени и практикуващи ароматерапевти, които да препоръчват етеричните масла за вътрешен прием в ежедневието и това съвсем не е случайно. Ето защо:

Има три фактора, които обуславят тази препоръка:

Етеричните масла не се разтварят във вода

Много важно е да се знае, че етеричните масла не се разтварят във вода – много лесно може да се уверите в това, просто капнете капка от което и да било масло, от която и да било марка в чаша вода и наблюдавайте какво се случва. Капката ще плува на повърхността, а дори и да разбъркате тя ще остане там, като според химичния състав на конкретното масло ще има повече или по-малко дисперсия. Проблемът с това е, че в зависимост от химичните съставки на етеричното масло, при допир с лигавици (тук визираме устната кухина и пътя, който ще пропътува това масло надолу към стомаха и червата) има риск от полепването и от там риск от изгаряния, язви и т.н. От разговорите ни с лекари знаем, че има регистрирани случаи на поражения причинени от зле завършили опити с вътрешен прием и тук, в България. 

Етеричните масла са много силно концентрирани субстанции с химичен състав, който е много различен за всеки растителен вид

Химичният състав обуславя и рисковете, които носи вътрешният прием – при метаболизирането от организма в случаите на вътрешен прием, черният дроб е изложен на потенциално токсични вещества и има опасност от хепатотоксичност и увреждане. При редовен вътрешен прием на етерични масла това се превръща в хроничен проблем и рискът от вреди и негативни последствия значително се увеличава (Tisserand R., Young R., 2013, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2e).

Концентрацията на етеричните масла е достатъчно висока, а силата им е изключително мощна, така че прием чрез дифузия (приложено чрез аромалампа) или през кожата са достатъчно ефективни методи, които работят.

Кога и защо бихте предприели да натоварите организма чрез вътрешен прием? Защо е нужно да се поема риск от странични ефекти и потенциални наранявания, когато има научно доказани методи за приложение на етеричните масла в ароматерапията, които не водят до същите рискове. Ето това са въпросите, на които трябва да си отговори човек, преди да приеме препоръките за вътрешен прием.

vatreshen-priem-na-eterichni-masla-opasna-praktika

Има два вида масла:

(1) качествени, с доказан произход (те могат да бъдат от био или диворастящи растения, което е за предпочитане, особено когато става въпрос за терапевтични приложения или от растения отглеждани конвенционално, с използване на химикали, което не е оптимално за терапевтични нужди) и

(2) некачествени, с подправен химичен състав, неясен произход, и пр. Тук не става въпрос за качество на маслата, което прави едни подходящи за прием, а други не. Става въпрос за науката, която стои зад сложния химичен състав на етеричните масла и за нуждата от особено внимание в приложението им.

И в заключение:

Ние от екипа на Oshadhi, професионално обучени и дипломирани клинични ароматерапевти, не препоръчваме вътрешен прием на каквито и да е етерични масла, без значение от марката или качеството на маслата.

Няколко листа свежа мента във водата ще ви дадат вода, с вкус на мента. Капка етерично масло от мента се извлича от килограми от растението. Природата не е предвидила да можем да консумираме наведнъж килограми мента и това със сигурност не е случайно. Всичко това ни връща и към един от основните принципи на ароматерапията, а именно: по-малкото е повече.

 

Прочете повече

Повече за препоръчваните методи на приложение може да прочете тук.

Повече за безопасното приложение на маслата може да прочете тук и тук.

Повече относно чистота на маслата, вкл. съждения на тема био масла може да прочетете тук и тук.

За нашите професионални квалификации, сертификации и членства в професионални организации може да прочетете тук.

Подобни публикации

Меню