Неправилни позиции на тялото при съвременния човек

Определено не си даваме сметка за това какво причиняваме на телата си ежедневно, прекарвайки голяма част от времето си на стола пред компютъра, взирайки се в телефона или просто чакайки на опашката в супермаркета, заемайки неправилни позиции. Предизвикателствата, пред които ни изправи тази година, драстично преобърнаха  ежедневието ни. Принудителното стоене вкъщи и лишаването дори от ежедневната ни разходка несъмнено също дадоха отражение върху стойката и формата на телата ни.

nepravilni-pozitsii-na-tyaloto-pri-savremenniya-chovek

Какво обаче можем да направим, за да подобрим качеството си на живот, посредством малки стъпки, насочени към промяната на най-обикновени навици, които дори самите ние не осъзнаваме, че сме изградили:

Сгушени в стола

nepravilni-pozitsii-na-tyaloto-pri-savremenniya-chovek

Приеми стола като едно гипсово корито, в което държиш мускулите си по 6-8 часа на ден. Знаеш какво се случва с мускулите, когато ги поставим в гипс, нали? Атрофират. Тази атрофия няма да се случи за един ден и ефектът няма да бъде върху цялото тяло, но е най-вече върху мускулите, които ни помагат да седим изправени. После не се чуди защо всичко те боли и си крива, ако прекарваш дълго време в тази позиция. 

Какво да правиш?

 • Опитай се на всеки 20 минути на сменяш позицията, която си заела. 
 • Старай се седиш изправена с прав гръб.  Най-вероятно първоначално няма да се чувстваш комфортно, но колкото повече “тренираш” мускулите си, толкова по-издръжлива ще бъдеш.
 • Ако имаш възможност замести стола със седене на земята. Седенето на земята е един много естествен начин да разтягаш и тренираш мускулите на цялото тяло.

Приведени напред

nepravilni-pozitsii-na-tyaloto-pri-savremenniya-chovek

Носенето на обувки на високи токчета, седенето на стол, излишните мазнини в областта на корема и бременността могат да допринесат за цялостната приведеност на тялото напред – често срещана неправилна поза на тялото.

За да избегнете това изкривяване, следвайте тези няколко стъпки:

 • Стремете се да държите раменете си назад и отпуснати;
 • Не се изпъчвайте – подравнявайте тялото си, като се стремите ребрата ви да не изкачат;
 • Дръжте стъпалата си разтворени на широчината на таза;
 • Опитайте се да придържате тежестта на тялото си върху двата крака;

Позиция “Плосък гръб”

nepravilni-pozitsii-na-tyaloto-pri-savremenniya-chovek

Тази неправилна позиция често е в следствие на мускулен дисбаланс или слаби мускули в областта на гърба, които карат тялото да застава по този начин. Освен това, за плосък гръб може да допринесе и прекарването на твърде много време в седнало положение.

От своя страна тази позиция кара тялото да навежда врата и главата напред, за да компенсира плоския гръб, а това може да доведе до напрежение във раменете и горната част на гърба.

Всички упражнения, които укрепват гърба, седалището, мускулите на врата и задната част на раменете са подходящи за коригирането на тялото. 

Облегнати на един крак

nepravilni-pozitsii-na-tyaloto-pri-savremenniya-chovek

Една от основните причини за неравномерните бедра е носенето на тежки торби и чанти на едно рамо, както и родителите, които носят малките си деца на хълбока. Добре е да се знае, че с течение на времето, тази неправилна позиция може да доведе до отслабване на мускулите в областта на таза, а това от своя страна да причини мускулно напрежение в долната част на гърба и дупето.

За да върнете тялото си в анатомичната му поза, опитайте се да промените навиците си като разпределяте тежестта на тялото върху двата крака.

Изтегляне на брадичката напред

nepravilni-pozitsii-na-tyaloto-pri-savremenniya-chovek

Тук отново влизат в сила подобряването на навиците при седене, както и упражнения за коригиране на стойката. А ето и как бързо да подобрите тази неправилна поза:

 • Внимателно изтеглете врата нагоре сякаш нещо ви тегли за тила, докато прибирате брадичката си на място;
 • Приберете лопатките надолу и назад към гръбнака;
 • Издърпайте долните коремни мускули, за да поддържате естествената извивка в долната част на гърба;

Рамене, извити напред (заоблени рамене)

nepravilni-pozitsii-na-tyaloto-pri-savremenniya-chovek

Извитите рамене напред често са причинени от заемането на неправилни позиции, слаби мускули на гърба или прекалено фокусиране върху упражнения подобряващи силата на гръдния кош, но пренебрегващи горната част на гърба.

Всички упражнения за укрепване на мускулите в горната част на гърба и гърдите ще помогнат за коригирането на заоблените рамене.

Придържане на телефона или телефонната слушалка с рамо до ухото

nepravilni-pozitsii-na-tyaloto-pri-savremenniya-chovek

Прекалено дългото прекарано време в тази позиция може да се натовари значително мускулите и меките тъкани и да доведе до мускулен дисбаланс между лявата и дясната страна на врата.

Най-бързият начин да се отървете от този вреден навик е да използвате слушалки. Така ще избегнете заемането на неправилни позиции. Също така, ето и няколко бързи упражнения:

 • Разтягайте често гърдите и гръдния кош;
 • Разтягане на врата – внимателно наклонете главата си на ляво към лявото рамо и задръжте за 10-15 дълбоки вдишвания и издишвания, след това повторете на другата страна;
 • Кръгови движения – бавно завъртете брадичката си към едното рамо, задръжте за 10-15 дълбоки вдишвания, след което повторете на другата страна;

Ако имаш нужда от още лесни упражнения за цялостно изправяне на тялото,
включи се в онлайн програмата “Мама е права”. 

Онлайн програма “Мама е права” ще ти помогне да “събудиш” тялото си и да се погрижиш за стойката си по правилния начин. Тя продължава 5 седмици и ще ти помогне да изправиш тялото си и да се освободиш от досадните болки и схващания.

Запиши се сега с 30% отстъпка и започни програмата веднага.
Като подарък ще получиш и достъп до:

 • видео с 2 упражнения и

 • видео клас по ресторативно движение с Ваня Висарионова.

Запиши се сега ТУК.
Меню