10 идеи за игри с кутии

Сега, когато основно пазаруваме стоки онлайн, у дома си имаме повече картонени кутии, които вместо да изхвърлим в контейнера за хартия, можем да превърнем в нова играчка за децата. Ето 10 идеи, които са лесни за изпълнение, не ви трябват никакви специални умения, можете дори да ангажирате и децата в подготовката им: 

1.Кутия за изучаване на цветовете (2+)

Тази кутия е подходяща за деца на възраст 2+ години. Идеята е да направите дупки, в които детето да пъха подходящи цветни предмети: пръчици, топчета, карти и пр. Оцветете всеки отвор в различен цвят и дайте на детето подходящи предмети, които да пъхне в съответния отвор. 

10-idei-za-igri-s-kutii-mama-sum

2.Къщички за животни и кукли (1+) 

Всяка картонена кутия може да се превърне в къщичка, само трябва да добавим прозорчета и вратичка. Ако имате подходящи фигурки животни (пластмасови, плюшени, дървени), дайте на детето да ги прибира в кутията. Ние често разиграваме сценария на „Къщичка в гората“, опитвайки се да поберем колкото се може повече животинки в малката картонена къщичка. Децата около годинка обожават да прибират и изваждат предмети от кутии, така че това ще им хареса. Като начало, може да напълните кутията с животни и да помолите детето да ги извади, като вие му разказвате какво животно изважда или го молите то да ви ги казва/показва.

10-idei-za-igri-s-kutii-mama-sum

3.Изкуствена зеленчукова градина (2+)

Още едно упражнение за фината моторика, което дава възможност на детето да опознава зеленчуците. Тук се изисква малко повече творчество и рязане, но може да помолите детето да ви помогне с оцветяването на зеленчуците. Нарисувайте моркови, репички, червено цвекло, картофи, спанак, ряпа и дайте на детето да ги сади или изважда, за да сготви нещо вкусно. 

10-idei-za-igri-s-kutii-mama-sum

4.Истинска градина (3+)

Това е много интересно занимание за по-големите деца които биха се включили с удоволствие щом има пръст и цапане. Може да вземете семенца за цветя, зелени подправки, диви ягоди, репички, чери доматки и когато дойде пролетта (март-април според спецификата на всяка растителна култура) да направите лична градинка на детенцето. Така то ще се учи на ценни умения да се грижи за растенията, като ги полива, следи дали получават достатъчно светлина и наблюдава как растат и се развиват. Използвайте картонени кутии от яйца или по-малки картонени кутии и една голяма картонена кутия за основа, в която да наредите насажденията.

10-idei-za-igri-s-kutii-mama-sum

5.Паркинг (3+)

Повечето момченца обожават игрите с паркиране на автомобили, но и някои момиченца също биха се включили. Най-подходяща е кутия с прикрепен капак, който се превръща лесно в рампа, по която минават автомобилите. Начертайте линии, нарисувайте номера на паркоместа, стрелки за указване на посоките и оставете децата да се забавляват и да си измислят сценарии.

10-idei-za-igri-s-kutii-mama-sum

 

6.Строителна площадка (2,5+)

Още една интересна игра, в която може да използвате пясък, ориз, овесени ядки, дървени кубчета, лего кубчета, камъчета, каквото имате под ръка. Изсипвате всичко в голяма кутия и така гарантирате минимално разпиляване на материалите по пода. 

10-idei-za-igri-s-kutii-mama-sum

7.Домашен театър (4+)

От кутия от обувки например, може да се направи чудесен театър. Дъното се използва като стена за декор, върху който поставяме различни картини, според сцената, която се разиграва (аз ги прекопирвам от детските книжки) и ги оцветяваме заедно с децата. Отделно изрязваме героите, залепяме по една картонена пръчка на гърба на всеки и така ги движим. Лесно и много интересно за децата 😊

10-idei-za-igri-s-kutii-mama-sum

 8.Рисуване

Всяка кутия може да се превърне в чудесно платно за малките творци. Ние обикновено рисуваме на балкона с водни боички, за да не мирише много и да минимизирам цапането. Кутията е къща, а задачата на детето е да нарисува прозорци и да оцвети стените и покрива. Освен това всяка стена на кутията, ако бъде разрязана, се превръща в чудесно платно за рисуване, така че това е още една причина вместо да купувате нови блокчета, да използвате повторно картонената кутия. 

10-idei-za-igri-s-kutii-mama-sum

9.Пъзел 

От стените на всяка кутия освен платно за рисуване може да стане и чудесен пъзел. Само изрязвате желаните форми или рисувате нещо върху хартията, след което детето трябва да познае коя форма/шарка къде трябва да постави. 

10-idei-za-igri-s-kutii-mama-sum

10.Чорапеното чудовище 

Всяка кутия може да се превърне във всякакво животно, което детето да храни, но чудовището е нещо още по-забавно, защото детето може го цели с чорапи. Така добавяме и малко спортен елемент в играта, повече движение, много смях и забавление. Освен това с чорапи е най-безопасно, но може да използвате и топки, а устата на чудовището е като кош, който детето трябва да уцели. По-малките деца пък може само да пълнят устата на чудовището с различни играчки, упражнявайки също много умения. Кутията в този вид може да се използва и като кутия за съхранение на играчки или чорапи. 

10-idei-za-igri-s-kutii-mama-sum

И за финал, ако някоя от идеите не ви допада, изчерпила се е при вашето дете, не се отчайвате. Просто дайте една кутия на детето и му кажете, че може да прави каквото си поиска с нея. Вижте след това как въображението му започва да работи и как кутията скоростно се превръща в кораб, ракета, кутия за бижута, блок, печка или още десетки интересни предмети. 

Подобни публикации

Меню