5 идеи за качествено време с децата

40 минути на ден! Точно по толкова прекарва средностатистическият родител с детето си според скорошно британско проучване. В това число влиза и времето за вечеря, така че разговорите, споделянето и създаването на спомени трябва да се вместят в скромните 10 минути.

Не така си представяхте родителството докато бяхте бременна или в първите месеци с бебето, нали? Не така си представяхте родителството, когато решихте да станете родители.

Живеем в интересни времена. Последната година ни показа, че можем да живеем, както забързано и динамично, така и изолирано вкъщи. И в двата случая времето с децата е недостатъчно – или като количество, или като качество. От „нямам време“ до „какво да ги правя“.

Затова ви предлагаме 5 идеи за качествено време с децата – независимо дали имате няколко минутки на ден или цял уикенд заедно.

1. Гответе заедно

Няма по-добър начин да съчетаете полезното с приятното… а и да предадете някои житейски умения на децата си. Независимо дали ще печете коледни сладки или ще правите хамбургер, времето в кухнята заедно може да бъде забавно, уютно, предразполагащо към разговори и запомнящо се.

Давайте на децата съобразени с възрастта им задачи, които да изпълняват самостоятелно, за да се почувстват равноправни участниците в кулинарния процес – например да подреждат чинията или масата, да добавят съставки, да бъркат и т.н.

idei-za-deca-gotvim-zaedno

2. Спортувайте заедно

Дори и да не сте спортна натура или физическата активност да е на последно място в списъка ви със задачи за седмицата, да спортувате с децата е изключителен начин да прекарате качествено време с тях. Опитайте да правите сутрешна гимнастика, йога пози или да тичате/карате колела в парка в събота сутрин, излезте на разходка или до някой по-отдалечен магазин. Не само че ще изгорите някоя и друга калория, но ще изграждате двигателна култура у децата си, а може да използвате момента да ги насърчите да бъдат упорити, постоянни и да не се отказват пред трудностите.

3. Снимайте се

Семейно селфи, снимка как ядете спагети, весело клипче за баба и дядо, най-странната физиономия, която мога да направя. Запечатвайте моментите от живота си, създавайте спомени, към които ще можете винаги да се връщате.

4. Вечерни ритуали

Колкото и да сте уморени вечер, не бързайте да се отпускате на дивана пред телевизора. Изградете семейни вечерни ритуали, които да ви сплотяват и да създават щастливи спомени на децата ви. Такива могат да бъдат пижамени разходки в хола, четене на книжки и гъделичкане преди лягане, задаване на въпроси за любими неща или споделяне на успехите от деня, миене на зъбите с песен. Каквото и да изберете като подходящо за вас, правете го с постоянство всяка вечер, за да се превърне в семеен ритуал.

semeino-vreme-zaedno-mama-sum

5. Времето докато пътувате

Пътуването до детската градина или до училище може да бъде вашето откраднато време заедно. Независимо дали шофирате, използвате градския транспорт или вървите пеша, използвайте тези минутки, за да поговорите с децата за предстоящия ден – какво ще се случва, какво очакват с нетърпение, има ли нещо от вчера, което трябва да довършат или да променят, има ли нещо, което ги притеснява.

Толкова често сутрин виждам родители, които дърпат децата си с думите: „Хайде, по-бързо, днес пак закъсняхме“. Тези 3-5-10 минути, с които закъсняват, няма да са фатални за учебния процес в детската градина, но със сигурност сутрешният стрес, който се създава и у детето, и у родителя, ще им влияе през целия ден. Затова използвайте минутките заедно сутрин да се настроите на правилната вълна и да заредите деня на детето с добро настроение – когато го оставите на прага на учебното заведение, и на него му предстоят важни предизвикателства и срещи.

А дали един ден детето ви ще разказва на своите деца за карането на колело всяка събота в парка, палачинките за закуска в неделя и гъделичкащото чудовище преди лягане, зависи от вас. Сега е моментът да създадете тези спомени.


Ако имате нужда от допълнително вдъхновение, календарът „365 идеи за деца, родители и учители“ ви предоставя интересни семейни предизвикателства за всеки ден от годината.

Календарът съдържа 365 идеи за деца от 6 до 11 години, които включват:

  • 24 научни експеримента
  • 70 творчески проекта
  • 36 фото експедиции
  • 50 добри постъпки
  • 60 семейни игри
  • 20 кулинарни задачи

Цената е 24 лeва и включва безплатна доставка до офис на Спиди. А специално за всички читатели на www.mamasum.bg има и код за допълнителна отстъпка от 10% – mamasum10.

365-idei-kalendar-ima-vreme

Подобни публикации

Меню