10 ПОЛЗИ ДА ИМАШ ПРАВИЛНА СТОЙКА

Стойката оказва влияние повече, отколкото си мислим.
Тя отговаря за ф
ункционирането на цялото тяло, самоувереността и настроението ни.

pravilna-stoika-ne-na-diastazata

Правилната стойка помага за:

1. Облекчаване и дори изчезване на болките в кръста

Дългото седене на стол или стоене в наклонено положение за продължителни- периоди от време, носенето на токчета и обездвижването водят до излишно притискане на прешлените на гръбначния стълб, включително междупрешленните дискове, лигаменти и мускули.

Съвет за стойката:
Раздвижвай се често – препоръчва се на всеки 20-30 минути седене да има раздвижване за по 5 минути. Опитай се докато седиш гърбът ти да е изправен. Виж тук видеа за правилната поза за седене и работа на компютър:

2. По-малко главоболие

Лошата стойка може да допринесе за главоболие и напрежение в главата, което се дължи на повишеното мускулно напрежение в задната част на шията. Често ако коригираме стойката си, можем да намалим мускулното напрежение и да подобрим главоболието си.

Съвет за стойката:
Обръщай повече внимание на тялото си и наблюдавай къде ти е вратът при работа с компютър, докато ходиш с телефон в ръка и други дейности в ежедневието.
При работа на компютър е добре мониторът да е на нивото на очите, за да не се създава напрежение във врата и раменете. При говорене по телефон е добре да сменяме ръцете или да използваме слушалки.

3. Повишени нива на енергия

Когато костите и ставите ти са в правилно подравняване, това позволява мускулите да се използват по предназначение, така че да се уморяваш по-малко и да имаш повече енергия. 

Съвет за стойката:
За да поддържаш високите си нива на енергия, не забравяй, че е добре да си почиваш и да се отпускаш от време на време. Дай си почивка на своите мускули. За това ще ти помогне да прилагаш релаксация…

4. По-малко напрежение в раменете и шията

Отпускането на главата напред и надолу създава напрежение в областта на горната част на гърба, раменете и шията. При правилно подравняване ставите и връзките са по-малко стресирани и по-малко подложени на хронично прекомерно използване.

Съвет за стойката:
Увери се, че ушите са над раменете ти и че използваш мускулите в предната част на шията, а не само задните мускули, за да държиш главата си нагоре. При ходене се опитай да си представиш, че някой ти дърпа главата нагоре и че изправяй максимално врата си. Или както са учили дамите от царския двор – представяй си, че балансираш книга върху главата.

po-dobra-stoika-mama-e-prava

5. Намален риск от необичайно износване на ставните повърхности

Седенето или стоенете накриво с пренасяна на тежестта на единия или другия крак води до напрежение в тазобедрената става. Ставите се износват естествено с течение на времето. Ако стойката не е равномерна възникват проблеми и износване на ставите.

Съвет за стойката:
Когато седиш можеш да използваш ролка или навита кърпа под дупето, за да поддържаш таза си в неутрална позиция без накланяне наляво или надясно.

6. Увеличен капацитет на белите дробове

Изгърбването и привеждането компресират дробовете. Ако стойката е изправена белите дробове имат повече пространство за разширяване. С други думи, добрата стойка подобрява дишането ти.

Съвет за стойката:
В седнало положение постави таза в неутрална позиция. Това означава поясните кокалчета и пубисната кост да бъдат в една линия перпендикулярни на земята. 

rabota-na-komputar-prava-stoika

7. Подобрена циркулация и храносмилане

Ако се притискат жизненоважни органи, циркулацията е лоша и тези органи също няма да работят. Здравословният кръвен поток изисква правилно изравняване и избягване на позиции, които пречат на кръвообращението, като кръстосване на краката например.

Съвет за стойката:
При седене на стол краката трябва да са на земята и да са под прав ъгъл на стола. Може да се използва възглавничка под дупето, за да се подпомогне поддържането на тази поза. Раменете трябва да са назад и мускулите на шията да са отпуснати. 

8. По-добра форма по време на тренировките

Стойката не ни влияе само, когато седим и стоим, но и когато се упражняваме. Например наличието на ангажирано ядро ​​и неутрален гръбначен стълб по време на клек ще помогне да се предотвратят травми и контузии.

Съвет за стойката:
По-голямата част от средата, в която живеем и работим, ни насърчава да правим нещата пред себе си, което води до повече предно положение. Фокусирайки вниманието си върху правилното подравняване, подобряваме резултатите от тренировката си и предотвратяваме нараняванията.

Съсредоточи се върху основната си сила и обърни внимание на баланса си. С течение на времето ще забележиш, че изправената позиция ще ти идва от въртре и ще ти носи лекота и по-голяма мобилност на ставите.

sila-prava-stoika

9. Изглеждаш по-висока и стройна

Черешката на тортата е, че добрата стойка може да ни направи по-привлекателни. Хората изглеждат по-високи и стройни, когато имат добра стойка. Това неминуемо води и до това корема ни да е по прибран и дрехите да ни стоят по-добре.

Съвет за стойката:
Застани пред огледало с нормалната си стойка. Погледнете себе си от всички ъгли. След това се опитай да изправиш стойката си и забележи разликата в това как изглеждаш.

10. Повишено самочувствие

Добрата стойка може не само да засили енергийните ти нива и да намали болките, но също така може да повиши самочувствието ти. Едно проучване от 2009 г. казва, че добрата стойка дава повече увереност в собствените мисли и действия.

Съвет за стойката:
Преди среща, презентация или интервю за работа, увери се, че раменете ти са отпуснати, гръбначният ти стълб е подравнен, а ушите – върху раменете.

Чувството за по-голяма увереност в себе си може да започне от първия ден. Просто обърни внимание на стойката си, когато влизаш в стая, докато се храниш или работиш по проект на компютъра си.

Външният ви вид е един от първите аспекти, който ще се промени, когато започнеш да работиш над своята стойка.

Промяната може да бъде почти незабавна. За да превърнеш добрата стойка в навик е добре да заложиш на специални упражнения и разтягания, които да прилагаш в ежедневието и които ще ти отнемат по 10-15 минути на ден първоначално. След 4-5 седмици ефектът от упражненията ще е траен и ще знаеш на какво да обръщаш внимание в ежедневието, за да поддържаш своята стойка изправена. 

Колкото по-дълго работиш за укрепване на мускулите и изправяне на стойката си, толкова по-естествена и по-малко предизвикателна ще бъде тя за теб.

Довери се на нашата програма за изправяне на стойката на тялото и гърба “Мама е права” и си подари едно 5-седмично пътешествие към твоята нова по-изправена версия.

Ако имаш нужда от още лесни упражнения за цялостно изправяне на тялото, включи се в онлайн програмата “Мама е права”.

Онлайн програма “Мама е права” ще ти помогне да “събудиш” тялото си и да се погрижиш за стойката си по правилния начин. Тя продължава 5 седмици и ще ти помогне да изправиш тялото си и да се освободиш от досадните болки и схващания.

Запиши се сега с 30% отстъпка и започни програмата веднага.
Като подарък ще получиш и достъп до:

  • видео с 2 упражнения и

  • видео клас по ресторативно движение с Ваня Висарионова.

Запиши се сега ТУК.
Меню