Има ли упражнения, които не бива да правим при наличието на диастаза?

НЯМА забранени упражнения при диастаза – ИМА правилна техника на изпълнението им

Предлагам ти първо да направиш един бърз тест.

Легни на земята по гръб с изпънати колене и се изправи до седеж (все едно искаш да направиш коремна преса или просто да станеш от земята). При това движение изкача ли ти коремът нагоре? Получава ли се един триъгълник около/над/поп пъпа? Ако това е така, означава, че не си стегнала/активирала коремните мускули. 

Сега пробвай следното.

Легни отново по гръб със свити колене. Издишай хубаво, стегни коремните мускули и отново се изправи. Получава ли се отново триъгълник? Ако успееш да се изправиш без да се получава триъгълник и да изкача диастаза, означава, че можеш да си активираш коремните мускули и това ти дава “свобода” да правиш всякакви упражнения, включително и коремни преси. 

Ако обаче НЕ успяваш да си стегнеш коремните мускули и триъгълничето изкача, трябва да бъдеш внимателна. Това изкачане може да доведе до увеличаване на разкъсването на съединителната тъкан и съответно да уголемяване на диастазата и ти препоръчвам да отделиш време и да се научиш да стягаш корема. 

“Диастазата е неестествено раздалечаване на лявата и/или дясната половина на правите коремни мускули и нарушаване на целостта на съединителната тъкан между тях. Това раздалечаване или тази дупка в корема може да бъде по цялата дължина на корема, от гръдния кош до пубисната кост, а може да бъде и само в областта на пъпа.”

В онлайн програмата “Не на диастазата” обръщаме специално внимание на начина на дишане и стягане на коремните мускули.

Споделяме с теб едно от упражненията от програмата. Пробвай да го правиш всеки ден по 2-3 пъти за около една седмица, като правиш около 10 повторения на един път. След това отново направи теста с изправянето и виж дали ще можеш да седнеш без да ти изкачат вътрешностите. 

Упражението са казва активиране на коремните мускули:

 

В зависимост от това колко е голяма диастазата на широчина, дължина и дълбочина, възстановяването отнема различно време. Т.е. ако ти за една седмица не забележиш никакъв напредък или въобще ти е трудно да издишаш и стегнеш корема, означава, че разкъсването на съединителната тъкан е голямо и имаш нужда от цялостен подход и пълноценно възстановяване. Освен на упражненията и дишането, трябва да обърнеш внимание на стойката, на начина по който седиш, на храненето и т.н. Точно това ти предлага и нашата програма. 10 целенасочени упражнения, коригиране на стойката, промяна на хранителни и двигателни навици, които ще ти помогнат да стегнеш и контролираш корема. Това ще ти даде възможност да правиш всякакви упражнения. Дори и коремни преси.

За да помогнем на жените да се възстановят ефективно след раждането създадохме онлайн програма “Не на диастазата”.

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 18 март 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева).  Така ще можеш да стартираш своето възстановяване веднага, защото ще получиш достъп до материалите от програмата за тазово дъно след финализиране на поръчката си. Програмата съдържа упражнения и менюта за хранене. 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню