Има ли упражнения, които не бива да правим при наличието на диастаза?

НЯМА забранени упражнения при диастаза – ИМА правилна техника на изпълнението им

Предлагам ти първо да направиш един бърз тест.

Легни на земята по гръб с изпънати колене и се изправи до седеж (все едно искаш да направиш коремна преса или просто да станеш от земята). При това движение изкача ли ти коремът нагоре? Получава ли се един триъгълник около/над/поп пъпа? Ако това е така, означава, че не си стегнала/активирала коремните мускули. 

Сега пробвай следното.

Легни отново по гръб със свити колене. Издишай хубаво, стегни коремните мускули и отново се изправи. Получава ли се отново триъгълник? Ако успееш да се изправиш без да се получава триъгълник и да изкача диастаза, означава, че можеш да си активираш коремните мускули и това ти дава “свобода” да правиш всякакви упражнения, включително и коремни преси. 

Ако обаче НЕ успяваш да си стегнеш коремните мускули и триъгълничето изкача, трябва да бъдеш внимателна. Това изкачане може да доведе до увеличаване на разкъсването на съединителната тъкан и съответно да уголемяване на диастазата и ти препоръчвам да отделиш време и да се научиш да стягаш корема. 

“Диастазата е неестествено раздалечаване на лявата и/или дясната половина на правите коремни мускули и нарушаване на целостта на съединителната тъкан между тях. Това раздалечаване или тази дупка в корема може да бъде по цялата дължина на корема, от гръдния кош до пубисната кост, а може да бъде и само в областта на пъпа.”

В онлайн програмата “Не на диастазата” обръщаме специално внимание на начина на дишане и стягане на коремните мускули.

Споделяме с теб едно от упражненията от програмата. Пробвай да го правиш всеки ден по 2-3 пъти за около една седмица, като правиш около 10 повторения на един път. След това отново направи теста с изправянето и виж дали ще можеш да седнеш без да ти изкачат вътрешностите. 

Упражението са казва активиране на коремните мускули:

 

В зависимост от това колко е голяма диастазата на широчина, дължина и дълбочина, възстановяването отнема различно време. Т.е. ако ти за една седмица не забележиш никакъв напредък или въобще ти е трудно да издишаш и стегнеш корема, означава, че разкъсването на съединителната тъкан е голямо и имаш нужда от цялостен подход и пълноценно възстановяване. Освен на упражненията и дишането, трябва да обърнеш внимание на стойката, на начина по който седиш, на храненето и т.н. Точно това ти предлага и нашата програма. 10 целенасочени упражнения, коригиране на стойката, промяна на хранителни и двигателни навици, които ще ти помогнат да стегнеш и контролираш корема. Това ще ти даде възможност да правиш всякакви упражнения. Дори и коремни преси.

За да помогнем на жените да се възстановят ефективно след раждането създадохме онлайн програма “Не на диастазата”.

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 6 ноември 2023 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 30 лева (вместо за 69 лева). 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню