Кога е подходящо бебето да мине на три хранения за деня

Много родители се чудят кога трябва да преминат от едно към две и три заместени хранения на бебето. Истината е, че няма точен отговор.

Бебетата  преминават през захранването с различна скорост. Някои започват да приемат твърдата храна наистина бързо, намаляват приема на мляко и дори могат да минат на три хранения само няколко седмици след началото на захранването храна. Други бебета изследват храните по-бавно и може да отнеме известно време, докато преминат от млякото към 1-2-3 хранения на ден.

Затова отговорът е, че трябва да вървиш с темпото на бебето си и да му позволиш то да определи  честотата и броя храненията. Около 7-9-месечна възраст бебето постепенно ще премине към хранене 3 пъти на ден (закуска, обяд и вечеря), в допълнение към обичайните си хранения с мляко, които може да са около 4 на ден (например при събуждане, след обяд, след следобедна закуска и преди лягане).

Започване с едно хранене

Захранването започва с предлагането и заместването на едно хранене на ден. В началото изграждаме структура и рутина за бебето, че вече ще има и хранене, което не е мляко. Преминаването директно на три хранения ще дойде в повече на бебето, защото храносмилателна система се нуждае от време, за да отбележи промяната на диетата и да се пренастрои към новите количества и консистенции. Постепенното увеличаване на броя на храненията е от ключово значение и подпомага бебетата да се запознаят с концепцията за „време на хранене“.

Когато установиш, че бебето е свикнало с едното си хранене на ден и приема нормално количество от храната, успешно поема по-големите частици, можеш да преминеш към въвеждане на две хранения на ден, а впоследствие на три.

В идеалния случай до 9-месечна възраст бебето ще има 3 хранения на ден – закуска, обяд и вечеря, с обичайното си мляко между тях. Всичко зависи изключително много от индивидуалните обстоятелства на всяко бебе, така че не се притеснявай, ако нещата се случват по-бавно.

Какво става с приема на мляко?

В началото на захранването продължавай да предлагаш на бебето същото количество мляко, което си давала преди захранването. Остави известно време между млякото и храненето с твърда храна, за да може бебето да огладнее или се опитай да предлагаш твърдата храна преди млякото.

В този начален период може да забележиш, че:

– бебето приема храната добре и изглежда, че бързо ще се откаже от млечното хранене

или

– бебето не се интересува много от храната и предпочита да продължи да се храни с мляко.

И двата сценария са много често срещани. В първия е важно да не забравяш, че млечното хранене е ключово до навършване на годинка и не бива да бъде напълно изместено. Ако бебето отказва мляко, започни да добавяш кърма или адаптирано мляко в храната му.

Във втория сценарий е важно бебето да разбере, че храната е част от диетата му заедно с млякото. Тя е важна от гледна точка на хранителните вещества, които осигурява и от обучителния характер, който има. Опитай се да установиш рутина около храненето с твърда храна. Яж с бебето колкото е възможно повече, предлагай различни по текстура храни. Понякога отнема малко повече време то да свикне, но това е в реда на нещата.

 

kurmene-bremennost-nadnormeno-teglo

Колко мляко да остане?

NHS (английската здравна служба) препоръчва бебетата на възраст около 7 месеца да приемат приблизително 600 мл мляко като постепенно това количество да намалява и да достигне около 400 мл на 10-месечна възраст. У нас официалната препоръка за бебета на възраст между 6 и 12 месечна възраст е 500 мл средно на ден.

В крайна сметка следвай темпото на своето бебето. Ако изглежда готово и желае да има повече хранения с твърда храна, насърчи го и предлагай  спокойно. Ако пък приема малко неохотно твърдата храна, дай му време да свикне.


Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 15 юни стартира ИЗВЪНРЕДНО ЛЯТНО издание на програма “Не на диастазата”.
Все още можеш да се включиш! Още само няколко дни ще приемаме участнички, защото първата седмица е подготвителна и лесно може да се навакса.
Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване.

Научи повече за програмата тук
.

 

ВИЖ ОЩЕ:

Кога да започнем захранването

Първият месец на захранването

Въвеждане на алергени по време на захранването

Подобни публикации

Меню