Каква храна можем да даваме на бебето да яде с ръка

Да даваш на бебето храна в ръчичката, която да яде само, е съществена част от периода на захранването му. Кои са обаче подходящите храни? Как да ги приготвиш? И защо въобще да даваш такива храни на бебето? Ще се опитаме да ти отговорим на тези въпроси.

Мнозина мислят, че смисълът на захранването е бебето да опита различни храни. Но това е само малка част от процеса. Важен аспект от захранването е свързана с усвояването на орално-моторни умения от бебето. То се научава да отхапва храна, да я движи в устата си от ляво на дясно, да я дъвче и гълта. Това се случва много по-ефективно, когато бебето се захранва с различни текстури (гладко пюре, гранулирано пюре, намачкана храна, храна на парчета), а не само с пасирана храна.

Смята се, че рефлексът на избутване е много силен до около 6-тия месец и затова до този момент не е подходящо да се предлага храна на парчета. Ако по някаква причина захранването е стартирало по-рано, то до 6-тия месец е добре бебето да получава само пасирана храна.

Ако започваш около 6-тия месец, когато този рефлекс е отслабнал или започва да отслабва, също е добре да стартираш с по-течни и пасирани храни, за да свикне бебето, че може да приема в устата си и да преглъща нещо, различно от млякото.

След като веднъж обаче то усвои това умение, е добре да започне предлагането на храна за ядене с ръка. Някои избират изцяло подхода, известен като Захранване водено от бебето, при който бебето се храни изключително само с храна на парчета. Може обаче да си останеш и на класическия начин за захранване с пюрета и каши, но е важно успоредно с тях да предлагаш храни за ядене с ръка, за да му помогнеш да усвои повече орално-моторни умения, да подобри координацията ръка – уста и да го ангажираш повече в процеса на собственото му хранене, а не да го оставяш да бъде пасивен участник, който отваря уста за лъжицата.

Ако това, което те спира, е страхът от задавяне, важно е да го преодолееш!

Притеснението на майката

Колкото и да ти се струва страшно бебето да се храни само с парчета храна, всъщност не е чак толкова страшно. Подходящият момент да предложиш на бебето да вземе храна с ръчичка е когато то вече се е запознало с по-твърдите текстури, свикнало е да яде от лъжица, научило се е да преглъща не течни консистенции. Това, което плаши майките, е фактът, че бебетата много лесно могат да отхапят с венци парченце мека храна, но след това не знаят какво да я правят в устата си. Притеснението разбира се е да не се задавят с нея.

Тук е важно да правиш разлика между давене и задавяне, както и да знаеш какво да правиш в случай на едното или другото.

Давенето е нормално в началото и не трябва да изпадаш в ужас от него. Може да се случи бебето да отхапе по-голямо парче, което да заседне за секунда на гърлото му и то да го изкашля или дори повърне. Друг път ще видиш усилието, което бебето прави, почервенявайки цялото, в опит да преглътне парчето и ще му се получи, макар и трудно.

Важно е да осъзнаеш, че всичко това е напълно нормално. Докато се научи да сдъвква храната, бебето ще я премята в устата си, ще прави опити да я преглъща, ще се дави, ще я връща. Имай предвид, че рефлексът на бебетата да връщат храната, с която са се задавили, е по-силно изразен от нашия като възрастни.

Когато бебето се дави, кашля, зачервява се е важно да си него и да наблюдаваш, но да не се намесваш. Вероятността бебето да се справи само е много по-голяма, отколкото ако някой се намеси.

За разлика от давенето, задавянето се случва много по-рядко, но е много по-опасно! То е свързано с попадането на малко парче храна в трахеята на бебето, при което то не може да диша. Спира да издава звуци и може да започне да посинява. Това е моментът в който бебето има нужда от спешна помощ. За целта е добре да си изкарала курс за оказване на първа помощ за родители и да знаеш какво да правиш.

Решението е в това да бъдеш подготвена и информирана, а не да отлагаш даването на храна на парчето, защото колкото повече отлагаш, толкова по-трудно ще се научи бебето, а в крайна сметка не можеш и не е добре да пасираш храната му, докато тръгне на детска градина!

 

храна с различни текстури

Кои храни са подходящи за даване в ръка

Броколи – добре сварените броколи са идеални, тъй като бебето може да хване удобно стъблото. Освен това няма големи бучки, които да се откъснат и да попаднат директно в гърлото на бебето.

Краставица – тя е добър вариант за първа храна, особено ако предложиш на бебето вътрешната, по-мека част. Краставицата е приятна и охлаждаща венците на бебето.

Банан – нарязан по дължина на ивици, бананът е чудесна и удобна за хващане храна. В началото бебето просто ще го размачква в ръчичките си, но постепенно ще започне да го слага и в устата си. Бананът е достатъчно мек, разтваря се лесно в устата и е малко вероятно да се задържи в гърлото на бебето.

Паста тип Фусили – добре сварената паста е чудесен вариант за храна, давана в ръка. Стига да е достатъчно мек и удобен за хващане, макаронът лесно се разпада в устата и няма вероятност бебето да се задави.

Киви – бебетата лесно разкъсват с венците си този плод. Той се сплесква, когато попадне в устата им и така е малко вероятно да заседне в гърлото.

Парче портокал – можеш да го предложиш с кожата върху него, като това ще даде възможност на бебето по-лесно да изсмуче сока на портокала. Въпреки това е по-добра идея да премахнеш кожата от портокаловия резен, за да не се залепи на гърлото на бебето.

Резенче хляб – предлагането на хляб, но без коричка, е много добра идея. Мекият нарязан хляб почти самостоятелно се разтваря в устата и бебетата лесно се научават да го дъвчат безопасно.

Авокадо – ивица авокадо също е подходяща храна за хващане с ръчичка, въпреки че е малко хлъзгаво и бебето може да изпита затруднение със задържането. Иначе е чудесна храна и лесно се размеква в устата.


Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 15 юни предвиждаме да стартира ИЗВЪНРЕДНО ЛЯТНО издание на програма “Не на диастазата” при набиране на достатъчно участнички.
Възползвай се и се включи! Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване.

Научи повече за програмата тук
.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Първият месец на захранването

Кога да започнем захранването

Въвеждане на алергени по време на захранването

Подобни публикации

Меню