Защо е важно да предлагаме на бебето храни с различни текстури

За много родители захранването на бебето е истинско изпитание, особено ако нещата се случват по-бавно. Но дори и при тези, чиито бебета сравнително бързо възприемат твърдата храна, може да възникнат тревоги, свързани с опознаването на различните по консистенция (текстура) храни.

Значение на текстурите

Захранването с различни по вид храни е от съществено значение, ако искаме децата да се наслаждават на разнообразно хранене и да не са твърде капризни или директно злояди. Предлагането на различни текстури е и пряко свързано с постепенния преход към храната, която консумира семейството. Затова е важно да включва поетапно преминаване през пюре, гранулирана храна, намачкана храна, храна на бучки, твърда храна.

Няма кой знае колко много изследвания върху този аспект на захранването, но като цяло мнението е, че колкото повече консистенции е пробвало бебето, толкова по-добре ще ги възприеме като стане на 1 година. Също и че забавянето на въвеждането на различните текстури може да доведе до проблеми със самото хранене впоследствие.

Някои специалисти в областта твърдят, че съществува прозорец до навършване на 9 месеца, в който бебето трябва да мине през различните текстури. Ако той бъде пропуснат и пасираш всичко гладко през този период, по-късно ще бъде по-трудно да научиш бебето да приема храна, която не е гладко пасирана.

В това има смисъл, защото е логично, че запознанството с нови по текстура храни е ключово за насърчаване на приемането им. В крайна сметка умение като дъвченето може да бъде придобито само с опит и предлагане на все по-твърди хранителни текстури.

Захранване, водено от бебето

Съществува метод, при който майката оставя бебето само да се захранва (baby-led weaning). Тоест на бебето се дава възможност да се храни самостоятелно още от самото начало, следвайки естественото развитие на уменията си за хранене. Детето само открива храните – тяхната консистенция, форма и вкус, съобразно индивидуалните си предпочитания. Този метод набира все по-голяма популярност, защото бебета, захранвани по този начин, започват да се хранят самостоятелно значително по-рано.

Независимо кой от двата метода предпочиташ – традиционното захранване с пюрета, захранване водено от бебето или комбинация от пюрета и храна за ядене с пръсти, важно е насърчаваш бебето да пробва различни текстури!

 

Как да започнем въвеждането на текстури?

Добре е етапът с пюрираните храни да е кратък. Приятно гладкото пюре, което изтича от лъжицата като супа, е необходимо само за първите няколко храни и първите 2-3 седмици от захранването. След това е хубаво да се промени текстурата, за да продължи напредъкът на бебето в захранването. Това става като започнеш да добавяш все по-малко вода или мляко, когато пасираш зеленчуците. Нещата трябва да стават постепенно, разбира се. Добре е да вървиш с темпото на бебето, но и с насърчаване от твоя страна.

След най-гладко пюрираната храна, започни да предлагаш една идея по-гъста консистенция, която не изтича от лъжицата, а по-скоро може да капе. Вече може да не пасираш гладко, а по-скоро пюрето да има леко гранулирана текстура. Следващият етап идва когато бебето вече е овладяло преглъщането на не-течна храна от лъжица. Добре е да му предложиш мека храна, която може да вземе с ръка.

По този начин бебето постепенно свиква с по-плътни текстури. Намачканите храни, последвани от въвеждането на меки бучки с течение на времето, помагат за напредъка му. Предлагането на различни текстури в храната може да намали шансовете бебето да отхвърля някои храни поради непозната консистенция и също така да намали риска от проблеми с храненето по-късно.

Храненето с пръсти е важно

Предлагането на мека храна, която детето може да вземе с ръка, е доста важен аспект от захранването. Храненето с пръсти помага на бебето да се научи да отхапва, да предъвква по-големи бучки в устата си и съответно да ги преглъща.

Съвет на специалистите е, ако родителите срещат трудности с храненето на бебето с лъжица, да обърнат внимание на храните, които то може само да взима с пръсти.

Интересен факт според някои изследвания е, че по-висок риск от задавяне/задушаване има по-скоро при деца, на които не им е предлагано достатъчно да ядат с пръсти. Така че предлагането на подходящи храни, които детето да взима с ръце, заедно с постепенния преход през различните текстури, може да помогне на бебето да се справя много по-ефективно с храненето и да намали риска от задавяне.

Запомни, че винаги трябва да седиш с бебето, когато си храни, особено когато си му предложила храна, която е взело в ръка.

 

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането и имаш коремче, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание се увеличава.

На 15 юни предвиждаме да стартира ИЗВЪНРЕДНО ЛЯТНО издание на програма “Не на диастазата”.

Възползвай се и се включи! Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване.

Научи повече за програмата тук .

Прочети още:

Предимства на пълноценното хранене

10 трика за приготвяне на храна за заети майки

5 причини да хапваш повече супа + 3 рецепти

Подобни публикации

Меню