Кратко ръководство на възстановяването след раждането от 0 месеца до 1 година

В тази публикация ще разгледаме възстановяването след раждането от първата седмица до една година. Имай едно наум, че всяка жена е уникална и може да има отклонения от долупосочените състояния за съответния период.

Периодът на възстановяване след раждането може да варира значително. Ако си с трето дете и раждането продължи 20 минути с напъването, възстановяването ти ще изглежда по-различно, отколкото ако раждаш за първи път.

Ето какво можеш да очакваш от тялото и от ума си до една година след раждането.

1 СЕДМИЦА

Физическо състояние след естествено раждане

Част от първата седмица след раждането (независимо какво е било) преминава в болницата. В зависимост от това дали си имала разкъсване или не и колко е голямо, може да имаш болки в тази област.  Перинеалната болка също е нормална, както и кървенето. През първата седмица кръвта трябва да бъде яркочервена, а в края на периода ще стане кафява. Вероятно ще чувстваш и малки контракции, особено когато кърмиш, защото матката се свива до размера си преди бременността.

Физическо състояние след секцио

След секцио повечето ти движения ще бъдат затруднени и разрезът може да бъде болезнен. Един от най-трудните моменти е ставането и лягането на леглото, но е важно да се раздвижваш още на първия ден.

Състояние на психичното здраве

Ден 3 е известен с това, че е емоционално труден. Вълненията около раждането стихват, нивата на естроген и прогестерон намаляват, а нивата на пролактин и окситоцин се покачват и падат през целия ден, докато бебето суче. Това, комбинирано с липсата на сън, може да те разстройва често и да доведе до усещане, че нищо не върви както трябва.

Предложения за подпомагане на възстановяването

Ако си родила естествено, може да сложиш пакет с лед или замразени подложки на перинеума. Използвай спрей бутилка с топла вода по време или след като ходиш по малка нужда.

В болниците предлагат, но и ти можеш да си вземеш нещо слабително и пий много вода. Обикновено изписването от болницата става след като си успяла да отидеш и по голяма нужда.

2 СЕДМИЦА

Физическо състояние след естествено раждане

При някои жени кървенето ще започне да намалява. При други може да продължи до шест седмици. И двата случая са напълно нормални.

Към този момент обаче, кървенето не трябва да бъде много силно. Може да започнеш да усещаш вагинален сърбеж, тъй като раните са започнали да заздравяват. Шевовете също може да те притесняват. Във всеки случай сърбежът означава, че всичко зараства добре.

Физическо състояние след секцио

Все още ще чувстваш доста болки, но малко по-лесно ще се движиш. Белегът от операцията вероятно ще те сърби, тъй като мястото на разреза заздравява.

Състояние на психичното здраве

Може да изпитваш тъга и тревожност, да не можеш да ядеш или да спиш, но тези неща са напълно нормални, тъй като все още свикваш с новата си роля.

Предложения за подпомагане на възстановяването

Ако кърмиш, вече ще си навлязла дълбоко в дейността. Задължително си осигури гел за възпалени зърна и внимавай за запушени канали. Обърни се към консултант по лактация, ако имаш проблеми.

Включи някакво движение в деня си, дори и да е само разходка около блока или разтягане на гърба.

Продължавай да се храниш добре. Храни богати на калий, като спанак, банан и авокадо например, ще ти помогнат да поддържаш енергията си.

6 СЕДМИЦА

Физическо състояние след естествено раждане

По това време матката вече се е върнала към размера си от преди бременността и кървенето спира. Повечето жени са се изчистили и са готови за физически упражнения и сексуална активност, но много от тях не се чувстват готови за второто по-дълго време.

Физическо състояние след секцио

Трябва да си се възстановила напълно от операцията. Горното важи и за родилите със секцио. По това време вече можеш да започнеш да вдигаш неща, различни от бебето, но гледай да не прекаляваш. Белегът вероятно няма да те боли, но може да го усещаш вдървен или безчувствен. Ако е паднала коричката от шева, можеш да започнеш с масаж на белега. Виж повече във видеото със специалиста Станислава Николова – ТУК.

Продължителните разходки са препоръчителни, но изчакай с по-интензивните тренировки.

Състояние на психичното здраве

Нормално е да се чувстваш изтощена и претоварена, но ако имаш по-дълбоки чувства на депресия, безнадеждност или тревожност, може да се обърнеш към специалист или срещи с добри приятелки.

Предложения за подпомагане на възстановяването

Въпреки че технически това е моментът когато приключва периодът на следродилното възстановяване, много жени все още не се чувстват напълно на себе си.

Това обикновено е периодът, когато се чувстваш готова да започнеш отново тренировки. Бъди отговорна и информирана. Консултирай се първо с твоя лекар, а след това и с треньор, специалист по възстановяване след раждане. Провери имаш ли диастаза – виж в това видео ТУК как да направиш проверката.

Ако чувстваш, че вече си готова да отделяш повече време за себе си, сега е моментът да се включиш в нашата програма – Не на диастазата. Ще ти помогне да се възстановиш ефективно и дългосрочно.

Много вероятно е вече да си готова да подновиш и интимните си отношения с партньора. Това, че си се изчистила, не означава, че трябва да се чувстваш готова. Слушай тялото си преди всичко.

Изтощението в този момент може да бъде огромно. Опитай се да спиш възможно най-много.

6 МЕСЕЦ

Физическо състояние след естествено раждане

Ако си имала косопад след раждането, по това време трябва да спре. Също така, вече трябва да имаш пълен контрол над пикочния си мехур, ако това е било проблем до сега.

Кърмата може да започне да намалява, а цикълът ти може да се върне по всяко време.

Физическо състояние след секцио

Има данни, че жените, които са родили със секцио, са по-уморени след шест месеца. Това, разбира се, зависи най-вече от това колко добре спи бебето.

Както и при естественото раждане, кърмата може да започне да намалява, а цикълът може да се върне по всяко време.

Състояние на психичното здраве

Вече си в разгара на майчинството, бебето вероятно спи повече, затова и психическото ти състояние може да е по-положително през този период.

Предложения за подпомагане на възстановяването

На този етап упражненията са много важни както за психическото, така и за физическото здраве. Можеш да правиш упражнения за укрепване на корема, които ще помогнат и за облекчаване на болките в гърба. Отново напомняме за програмата Не на диастазата, която включва и динамични тренировки, които ще те направят по-силна.

1 ГОДИНА

Физическо състояние след естествено раждане

Вече може би се чувстваш напълно себе си, но тялото ти може да се чувства малко по-различно заради няколко излишни килограма.

В зависимост от това дали продължаваш да кърмиш, гърдите ти ще изглеждат по-различно от преди бременността.

Физическо състояние след секцио

Белегът ти ще избледнее, но все още може да го усещаш малко вдървен. Припомняме ти отново, че трябва редовно да правиш масаж на белега. Ако искаш друго бебе скоро, повечето лекари ще ти препоръчат отново секцио, ако бебетата са на 18 или по-малко месеца разстояние. Това се дължи на риска от разкъсване на матката по време на естествено раждане.

Състояние на психичното здраве

То ще зависи от това до каква степен си се адаптирала към майчинството и колко спиш. Когато можеш, лягай да спиш с бебето, за да наваксаш сън.

Предложения за подпомагане на възстановяването

В края на първата година след раждането би трябвало напълно да си се възстановила, без значение дали си раждала естествено или с операция. Но както писахме и в началото, всяка жена е уникална и може ти да имаш нужда от повече време. Важно е да осъзнаеш, че ти също имаш нужди и трябва да се погрижиш за себе си. Ако имаш нужда от мотивация запиши се за Не на диастазата. Тя включва затворена фейсбук група, в която участничките споделят своите трудности и успехи и се мотивират една друга.

Ако година след раждането сексът все още е болезнен, ако имаш пролапс или инконтиненция, задължително говори с личния си лекар.

Надяваме се, ти да се възстановиш бързо и да се чувстваш себе си, а защо не дори и по-добре от преди бременността. Пиши ни, ако срещаш трудности и смяташ, че можем да ти помогнем. Грижи се за себе си, за да бъдеш добър пример за детето/децата си!лайф коучинг

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 18 март 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева).  Така ще можеш да стартираш своето възстановяване веднага, защото ще получиш достъп до материалите от програмата за тазово дъно след финализиране на поръчката си. Програмата съдържа упражнения и менюта за хранене. 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню