Скъпи майки, на всички ни се случва!

Забелязали ли сте как когато сме се ядосали на децата и разказваме на някого за това, започваме изречението с: „Много обичам децата, но…“ и след това изливаме всичко, което ни се е насъбрало.

Като родители или по-конкретно като майки, сякаш изпитваме дълбок срам, че понякога сме ядосани, разочаровани или разстроени от децата си. Може би не искаме да бъдем съдени или смятаме, че сме единствените странници, които не са перфектни родители, отглеждащи перфектни деца.

Всъщност важното е майките да знаят едно – на всички ни се случва, няма проблем!

Ок е да имаш лоши дни. Ок е да не си перфектна. Ок е да си ядосана на децата си. Истината е, че колкото повече говорим за онези неперфектни родителски дни, толкова по-спокойни ще бъдем, когато ги имаме. Това ще ни помогне да се избавим от нелепия срам, който изпитваме и да приемем, че родителството може да бъде доста трудно.

Понякога децата могат да бъдат непослушни по случайност, но в повечето случаи си е направо нарочно! Това е едно от нещата, чрез които децата израстват и се учат да се справят в живота. Нашата работа е да се опитаме да ги насочим в правилната посока. Въпреки това е нормално да бъдем ядосани, докато се научат. Ако срещнеш възрастен, който хвърля предмети, когато нещо не му се е получило, ще му се ядосаш, нали? Ами нормално е в такъв случай да се ядосаш и на децата, когато го правят! Не само, че е ок децата да са непослушни, докато се учат, но е ок за нас да преминаваме през такива трудни моменти. Това не означава, че сме лоши родители или че децата са лоши. Това просто означава, че всички сме хора.

Няма проблем да се чувстваш раздразнена и ядосана на децата си. Важното е да намериш начин да се справяш с тези чувства.

Понякога дори само един разговор с приятелка може да те отърве от лошото чувство още в зародиша му. Да останеш насаме с чаша кафе или вино, да потренираш, да се разсееш с работа… Има още много дейности, които да ти помогнат да се справиш с раздразнението. А понякога просто трябва да оставиш чувството да те завладее, да се поядосваш, за да може то да отмине. Какъвто и да е начинът ти за справяне с проблема, той е добър, стига да е здравословен и да те изпълва с положителна енергия, за да можеш по-лесно да преминаваш през трудните етапи на родителството.

Важно е да си казваш, че всичко е наред. Нормално е да имаш лоши дни, нормално е да не харесваш поведението на децата си понякога и да имаш нужда от време насаме. Нормално е да не си перфектна, защото никой не е! И колкото повече говорим за проблемите и търсим начини да ги разрешаваме, толкова по-добре ще се чувстваме и няма да задържаме негативна енергия в себе си.лайф коучинг


Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 15 юни предвиждаме да стартира ИЗВЪНРЕДНО ЛЯТНО издание на програма “Не на диастазата”.

Възползвай се и се включи! Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване.
Погрижи се за себе си, защото движението помага за доброто настроение, а щастливите майки отглеждат щастливи деца!

Научи повече за програмата тук
.

***

Прочети още:

Ако не си перфектната майка, значи си една от нас!

Подобни публикации

Меню