Първият месец на захранването

Често родителите са доста объркани и си задават разтревожено редица въпроси, когато дойде време за захранване. Те са притеснени основно от първите реакции на бебето към храните, различни от мляко.

Как да започна? Какво да въведа първо? Какво се случва след това? Ами ако бебето не го харесва? Важното е да имаш реалистични очаквания за първия месец на захранването. Това ще те направи спокойна.

Дали всичко ще мине идеално?

Колкото е да ти се иска всичко да мине перфектно от първия месец на захранването, едва ли ще е така… Ще виждаш и ще чуваш за бебета на познати, които едва ли не ядат броколи и пащърнак още от първия опит, а ти се чудиш какво не правиш както трябва. Истината е, че има и такива охотно хранещи се от самото начало бебета. Но повечето малчугани не възприемат захранването веднага и може да отнеме няколко седмици и дори месеци, преди да започнат да приемат пюрета. Това не е нещо странно и необичайно.

Първият месец на захранването се върти около няколко неща:

 • Създаване на нова рутина, която включва храна.
 • Запознаване на малкото дете с концепцията за храната.
 • Възможност бебето да изследва и да играе с храната, за да се запознае с нея.
 • Проучване на първите вкусове на нови храни.

 

Хранителните вещества при захранването

Не се стреми да влагаш много калории и хранителни вещества при захранването на бебето от самото начало. Те безспорно са важни, но в момента по-важното е да помогнеш на детето да се наслади на процеса на захранване, постепенно да се запознае с различните видове храни, да разбере що е то ядене и как се прави.

Ако установиш, че бебето не слага самичко храна в устата си, не отваря уста за лъжицата, яде храна само от пръста ти или плаче, когато го поставиш в столчето за хранене, значи трябва да направиш крачка назад.

zahranvane-bebe-mama-sum

 

Ето няколко съвета за първия месец на захранването, ако бебето не приема храна веднага:

 • Предложи първото хранене в момент от деня, когато знаеш, че бебето ти е най-спокойно.
 • Увери се, че бебето не се е презаситило с мляко.
 • Увери се, че бебето не е прекалено гладно и не търси отчаяно млякото си (приблизително час след хранене с мляко може да бъде подходящо време).
 • Предразположи бебето – опитай да започнеш с игра, пусни малко успокояваща музика, запей песен, която знаеш, че го успокоява и чак тогава започни с храненето.
 • Храни се с бебето и му покажи как се използва лъжицата или как да опитва храната с пръсти. Докато гледат, бебетата много бързо заучават и повтарят поведението на възрастните.
 • Опитай се да не се тревожиш, ако ти се струва, че бебето не се наслаждава на процеса. То се влияе от твоите емоциите и ако те вижда притеснена, ще реши, че нещо не е наред. За да бъде бебето спокойно, и майката трябва да е.
 • Спазвай рутина. След като си предложила на бебето пюре в определено време, което е проработило (без разсейване, със спокойствие, без бързане), опитай се да се придържаш към това време и през следващите няколко дни. Така бебето ще свикне с рутината и ще знае кога да очаква храна вместо мляко.
 • Остави бебето да поиграе с предлаганата храна. Това е част от процеса на запознаването му с нея. То я разглежда, пипа я, облизва я, слага я в устата, изважда я, пак я слага – опитването е процес, който детето само трябва да пожелае. Остави го да върви със собствено темпо, но го насърчавай, за да знае, че това е безопасно и забавно.
 • Не преминавай прекалено бързо през храните, фокусирай се върху процеса на хранене и запознаване първо с една храна, особено ако бебето е по-бавно в процеса на захранването.

Не се обезсърчавай, ако откриеш, че малкото ти не приема никаква храна. Седни с него, остави го да изследва, насърчи „играта“ му с храната. Не очаквай бебето да се нахвърли на храната от първия път. Когато видиш, че си слага нещичко в устата или приема лъжичката, която му подаваш, поощри го, покажи му, че се радваш на това.

Ако бебето прави отвратено личице, това също е напълно нормално. Все пак му предлагаш напълно нов вкус и различна текстура от това, с което е свикнало. Нормално е бебето да бъде изненадано от това, което влиза в устата му, особено ако е нещо по-кисело или горчиво (кърмата и адаптираното мляко са доста сладки). Не се притеснявай, това не означава, че не харесва храна.

 

Задавяне

Ако изпадаш в паника от мисълта да не се задави бебето (което между другото е много рядко), твоята тревожност наистина може да го накара да се изнерви при опитването на храна. Добре е да се запознаеш с правилните реакции в случай на нужда. Може да изкараш курс за оказване на първа помощ за родители. У нас се предлагат такива курсове, водени от опитни педиатри, които ще те обучат и ще ти помогнат да се чувстваш спокойна и уверена.

Случва се бебето да се задави, да се закашля, да почервенее от усилието да преглътне, но това не е повод за паника. При едно истинско задавяне, което спира въздуха (задушаване), бебето посинява и спира да издава какъвто и да било звук. Това вече е сигнал за незабавна реакция от твоя страна.биорезонанс


Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 15 юни предвиждаме да стартира ИЗВЪНРЕДНО ЛЯТНО издание на програма “Не на диастазата” при набиране на достатъчно участнички.
Възползвай се и се включи! Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване.

Научи повече за програмата тук
.

 

Прочети още:

Въвеждане на алергени по време на захранването

Какво точно представлява неутрална стойка?

8 начина за намаляване на стреса за деца и майки

 

Подобни публикации

Меню