Приемаш ли достатъчно холин докато си бременна?

Не се притеснявай, ако ти се налага да провериш в Google какво е холин. Определено не е дума, която срещаме ежедневно.

Холин е основно хранително вещество, което нашият организъм произвежда, но в малки количества.

Той играе важна роля за паметта, контрола на мускулите и други функции на мозъка и нервната система. Холинът се среща в редица храни като яйчения жълтък, червеното месо, рибата, пилешкото месо, бобовите растения и някои зеленчуци.

При бременност, това съединение е важно за развитието на мозъка на бебето. Оказва се обаче, че повечето от нас приемаме по-малко холин, отколкото е препоръчително. Според някои изследвания средното количество за ден е 450 мг.

Правени са проучвания с различни нива на получаване на холин. В едно такова участвали 26 бременни жени, разделени в две групи. Едните получавали 480 мг холин на ден, другите почти двойна доза – 930 мг на ден. След това техните бебета били тествани на 4, 7, 10 и 13-месечна възраст с визуален тест за двигателни реакции. Бебетата и от двете групи показали когнитивни ползи от холина. Тези в групата, чиито майки приемали по-голямата доза, имали и значително по-голяма скорост на обработка.

Изследователите казват, че въпреки че извадката им е била малка, този резултат предполага, че препоръката за 450 мг може да е твърде ниска. Очевидно тя се основава на екстраполирани резултати от проучвания, направени при мъже, тъй като нито едно проучване не е изследвало какво количество изисква бременна жена.

За да не правим здравословното хранене по време на бременност да изглежда по-трудно, отколкото всъщност е, трябва да кажем, че ако ядеш балансирана и разнообразна храна, ще покриеш всички основни нужди без допълнителни усилия. Холинът се намира в храните, които така или иначе трябва да ядеш и са полезни, както за твоето здраве, така и за това на бебето. Затова бъди спокойна и просто се увери, че включваш всички необходими храни в ежедневното си меню.биорезонанс

***


Ако искаш да се грижиш осъзнато за себе си по-време на бременността си с тренировки и пълноценно хранене се запиши в нашата програма “Мама ще съм”. Тя безспорно работи и помага за избъгване на всички дискомфорти по време на бременността, по-лесно раждане и бързо възстановяване след това.

Научи повече за програма “Мама ще съм” тук.

***

Прочети още:

ДЕПРЕСИЯТА преди или след раждането – как да се справиш с нея

Програма “Мама ще съм”

Подобни публикации

Меню