Кога да започнем захранването

Много майки си задават въпроса кога бебето им е готово за захранване. Световната Здравна Организация препоръчва това да стане на 6 месеца. Много държави в националните си препоръки посочват „около 6-ти месец“. Последното дава повече гъвкавост, защото в действителност всяко бебе е различно и проявява готовност за захранване по различно време, но обикновено около навършването на 6 месеца.

Майката познава бебето си по-добре от всеки, така че е добре да се довериш на инстинкта си, като внимаваш да са налице основните признаци на готовност (виж по-долу) преди да започнеш.

Ако все пак решиш да предлагаш на бебето си твърди храни преди 6 месеца (например 5,5 месеца или по-рано), тогава със сигурност е добра идея да се посъветваш с педиатър или личния лекар, за да си сигурна, че те също смятат, че бебето е готово в развитието си.

Важно е да имащ предвид, че има ситуации, при които медицински специалист, като личен лекар или педиатър, може да препоръча по-ранно захранване на бебето, ако например то е изложено на по-висок риск от алергии или има киселинен рефлукс. Въпреки това, в идеалния случай, твърдата храна пак не трябва да се въвежда преди 4-месечна възраст, тъй като е малко вероятно бебето да е готово в развитието си по-рано.

zahranvane-alergii-mama-sum
Какво означава „готово в развитието“?

Бебето трябва да има физическите способности да поглъща твърди храни, различни от млякото. То трябва да поема твърдите частици в предната част на устатата си и активно да използва езика си, за да придвижи храната до задната част на устата си, където след това може да я погълне. Това е по-лесно с пюретата, отколкото с твърда храна, която може да вземе с пръстчета, тъй като непюрираната храна трябва първо да бъде разградена в устата на бебето и следователно е част от причината, поради която се препоръчва тя да бъде въвеждана от 6 месеца, а не преди това.

Бебето трябва да има имунна и храносмилателна система, която е готова да приема повече от само мляко, и която е готова за сложен набор от хранителни вещества и компоненти, които да се разграждат и усвояват.

Не на последно място бебето трябва да има физическата способност да се задържа достатъчно в самостоятелно седене, което ще помогне за процеса на преглъщане, а също така ще позволи и фокусиране върху движението и контрола на ръката.

Трите признака за готовност за захранване

Най-важните три признака, които трябва да са налице, за да започнеш захранването, са следните:

  1. Бебето може да стои в седнало положение и да държи главата си стабилно.
  2. Може да координира очите, ръцете и устата, така че да може да разгледа храната, да я вземе и да я постави в устата си само.
  3. Бебето може да поглъща храна. Бебетата, които не са готови, ще избутат храната навън с езика си и ще имат повече храна около устата, вместо в нея.
zahranvane-bebe-mama-sum
Други признаци

Дъвченето на юмруци, проявяване на реален интерес към храната на масата, желанието за повече мляко, са други признаци, които много родители свързват с готовността на бебето да приема твърди храни.

И може да са знаци. Те обаче могат да бъдат признаци и на други неща, като никнене на зъбки, учене или просто стимулация за растеж. Те също са типични за развитието на бебето и други основни етапи във възрастта между 4 и 6 месеца.

В крайна сметка е най-добре да следиш за комбинация от трите основни знака, случващи се заедно многократно. Също така и за някои други фактори, като интерес към храната на масата и недоволство от настоящото количеството мляко, а при колебание да се консултираш с наблюдаващия лекар.биорезонанс


Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 15 юни предвиждаме да стартира ИЗВЪНРЕДНО ЛЯТНО издание на програма “Не на диастазата” при набиране на достатъчно участнички. Записването вече тече, а цената до 10 юни е промоционална.
Възползвай се и се включи! Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване.

Научи повече за програмата тук
.

Прочети още:

Въвеждане на алергени по време на захранването

Подобни публикации

Меню