Великденски красотички

Настъпва най-големият християнски празник Великден. Освен кулинарните изкушения като козунаци и шарени яйчица, можем да изработим на великденска декорация. Красотите, които сме подбрали тук, са много подходящи за занимание на малките ти помощници вкъщи. Въображението може да бъде безгранично развихрено!

Пиленце от картон и прежда

Имаш нужда от:

  • Жълта прежда
  • Парче по-дебел картон
  • Парче оранжев картон
  • Очички
  • Две перца
  • Ножица
  • Лепило

Отрежи от дебелия картон яйцевидна форма, около 15 см дължина е добре. Това ще е тялото на пилето. От оранжевия картон отрежи крачета и човка (издължен ромб, който прегъваш по средата). Намажи тялото на пилето с лепило и започни да намотаваш преждата около картона, като притискаш лекичко, за да залепне. Увивай докато прецениш каква плътност ти харесва. Залепи двете перца като крилца отстрани на намотания с прежда картон. Ако не намериш перца, можеш да си отрежеш от хартия две триъгълничета, ще свършат същата работа. След това залепваш очите, крачетата и човката на пиленцето. Ако не намериш готови пластмасови очички, можеш да си ги изрежеш отново от хартия и с флумастер да нарисуваш зеницата. Ако ти се намират още цветове прежда, можеш да изработиш още морков, яйце, зайче или каквото друго можеш да изрежеш от картон.

Великденски яйца за украса от тесто

Приготви най-елементарно солено тесто: брашно, сол и вода. Ще ти трябва и форма за бисквити с яйцевидна форма, но можеш и сама да си  оформиш яйца в тестото с нож.

След като омесиш тестото, го разточваш с дебелина 1-2 см. Изрязваш яйчицата и пробиваш дупчица в горния край на всяко (може със сламка). Печеш формичките върху хартия за печене.

След като са напълно изсъхнали яйчицата могат да бъдат украсени по всякакъв начин. Използвай четка и боички, лепило и парченца хартия, брокат, панделки, изобщо всичко, което ви хрумне с децата. Накрая прокарай тънка връвчица или панделка през дупчицата и закачи новата великденска украса.

Великденски печати от гъба

Взимаш най-обикновена кухненска гъба за миене на съдове от по-тънките видове. Предварително си изрязваш от хартия формички на зайче, морков, яйце и какво друго искаш. След това слагаш хартиената формичка върху гъбата, очертаваш я с флумастер и изрязваш гъбата. Получаваш печати с великденски формички. Осигуряваш боички и оставяш фантазията на децата да се развихри в рисунки и картички.

Идея за по-интересно оформление е когато нарисуваш шаблона на яйце върху гъбата, да направиш и една-две разчупени линии в самото яйце, като шарки на украса. След това изрязваш гъбата по тези линии и оформяш няколко (две или три) парченца от яйцето. С тях ще можеш да направиш едно яйце, редувайки изрязаните от формата печати с различна боя.

Ако имаш възможност да принтираш готови темплейти на животинки, яйца и цветя, децата могат да ги оцветят и заедно да направите великденски пролетен колаж на голям картон. Да не забравяме и картички – например зайче с ушички и памуче за опашка.

Идеи има всякакви. Остава само да се настроиш на празнична и творческа вълна!

Весели празници и #останетесивкъщи!

Виж още:

Помогни на детето да се справи с тревожността сега

Как да планираме седмичното семейно меню

Домашни тренировки

Подобни публикации

Меню