Удобна поза за сън през бременността

Всяка бременна жена, знае какъв огромен проблем може да бъде спането. Това се дължи на факта, че с нарастването на корема, позите за лежане са ограничени. Прекарваме дълго време в една и съща позиция, което води до схващания и болки в гърба, кръста, раменете и врата.

Препоръчваме ти още в началото на бременността да се опиташ да усвоиш поза за спане. Това ще е от полза както за теб, така и за бебето.

Ако обикновено спиш по корем, можеш да продължиш да го правиш, докато все още ти е комфортно. Около 12-14 седмица матката вече се уголемила и вероятно по това време вече ще започнеш да усещаш неудобство да спиш така. Въпреки че някои жени се чувстват удобно да спят по корем чак до 20 седмица.

Ако спиш по гръб, можеш да продължиш така до 20-26 седмица. Това, разбира се, зависи от размера на бебето. Ако носиш близнаци, вероятно доста по-бързо ще се наложи да се откажеш от тази поза. Горе-долу след 18-20 седмица, тъй като тежестта на матката вече става твърде голяма.

В общи линии остава само страничната поза за спане. И тъй като това би могло да е голям проблем, ако не си свикнала с нея, е хубаво още от 10-а седмица да започнеш да я използваш. Само че и тук има някои детайли, които е добре да знаеш, за да се спасиш от болките.

Когато лежим настрани, поставяме коленете си едно върху друго. Тази поза обаче, може да увеличи издължаването на бедрения мускул. Това от своя страна е причина за болка в долната част на гърба и седалището.

Акушер-гинеколозите препоръчват бременните жени да спят на лявата страна за по-добра циркулация на кръвта и кислорода, както за майката, така и за бебето, а също и за подпомагане работата на бъбреците.

Има и още една теория, според която е препоръчително да се спи на лявата страна, тъй като по този начин ще подпомогнеш бебето да застане в по-оптимална позиция за раждането. Смята се, че най-доброто предлежание за бебето е, когато е завъртяно на една страна с гръбчето на ляво. Съответно, когато лежиш на лявата страна би подпомогнала бебето да се завърти с гръбчето наляво също.

Какво обаче може да се направи, за намаляване на болките в гърба, кръста и бедрата?

Има много щадящи упражнения, които можеш да правиш всеки ден, за да облекчиш и избегнеш болките. Eто като подарък от нас една много малка част от упражненията в програма “Мама ще съм”, които можеш да правиш всеки ден, за да избегнеш схващанията и болките в дадени области.

Препоръчително е, когато лежиш на една страна да слагаш възглавница между двете колене. Повдигането с възглавница намалява ъгъла, който се образува между коляното и тазобедрената става, докато сме легнали в странична поза, и по този начин се намалява напрежението върху мускулите на бедрото, дупето и кръста.

С напредването на бременността тазът ти се разширява, което увеличава ъгъла между бедрото и коляното. Може би ще се наложи да добавиш още възглавници или да използваш по-големи такива, за да избегнеш увеличаването на ъгъла между коляното и бедрата в легнало положение.

В това видео Ваня Висарионова, треньор и част от създателите на онлайн програма за бременни “Мама ще съм”, показва как точно да поставяте възглавницата и какво се има предвид между увеличаване на ъгъла между таза и коляното. Ще научите също как да изберете възглавница, за да не ви се схваща врата и да не ви боли рамото, както и много полезен трик за поставяне на самата глава и врат върху възглавницата, за да избегнете изкривяване и  болки в горната част на гърба.

Ако трябва да обобщим, спането по време на бременността в последните месеци не е едно от най-лесните и приятни неща. Затова колкото по-рано усвоиш някакви свои методи за комфорт и заспиване, толкова по-лесно ще ти е към края.

Онлайн програма с тренировки за бременни като “Мама ще съм” е записана от професионален инструктор с над 10-годишен опит. В нея са включени:

  • 9 професионално заснети тренировки, подходящи за бъдещи майки
  • Видео с леки разтегателни упражнения за всеки ден, които помагат за предотвратяването на мускулни болки и схващания
  • Видео с упражнения за последния месец, насочени към отпускане на тазобедрените стави и подготовка за раждане.

В програмата може да се включиш във всеки един момент от бременността си, но колкото по-рано толкова по-добре. Тя безспорно работи и помага за избягване на дискомфорта по време на бременността, по-лесно раждане и бързото възстановяване след това.
Можеш да вземеш програмата и в пакет с книгата на Маги Пашова “Рецепти за щастлива бременност”.

Научи повече за програма “Мама ще съм” тук.

Прочети още:

Онлайн програма “Мама ще съм”

Диастаза и бременност

ДЕПРЕСИЯТА преди или след раждането – как да се справиш с нея

Носенето на токчета през бременността вреди на теб и твоето бебе

Подобни публикации

Меню