Как да пазаруваме безопасно по време на пандемията

Докато се учим да живеем в едно безпрецедентно време, много хора се чудят как да пазаруват безопасно, как да поръчват и приготвят храна, за да минимизират предаването на новия коронавирус.

Въпреки че няма публикувани доказателства за заразяване с COVID-19 от допир до храни или опаковките им, които са били в контакт с вируса, той може да оцелее  върху повърхности и предмети за определен период от време, след като е бил изкашлян от заразен преносител. Това е и причината, поради която е силно препоръчително редовното миене на ръцете, особено след докосване до предмети, които са били докосвани от много други хора, като копчета или дръжки на врати, кошници и колички за пазаруване, опаковки на продукти в магазина.

В този текст обобщаваме най-важните предпазни мерки, които е добре да спазваш, когато пазаруваш и занасяш храната вкъщи.

Преди това обаче припомняме, че основният метод за предаване на COVID-19, е капковото разпространение от близкостоящ заразен човек, дори ако той няма никакви изразени симптоми. Именно затова социалното дистанциране е най-важният начин за намаляване на риска за теб и всички останали.

Пазаруване на хранителни стоки

Както вече казахме по-горе няма публикувани доказателства за заразяване с COVID-19 от допир до храни или опаковките им, но вирусът може да оцелее върху повърхности и предмети за ограничен период от време. Предполага се, че този период е около 3 дни на твърди и гладки повърхности (метал или пластмаса) и около 1 ден на меки порести повърхности (картон).

Затова се препоръчват четири стъпки за безопасна обработка на храната след закупуването ѝ: чистене, отделяне, готвене и охлаждане. Повече за тях след малко.

Най-големият риск от заразяване с вируси при пазаруване е от докосването на количката или кошницата. Коронавирусите могат да останат върху твърди повърхности като стомана и пластмаса (дръжките на вратите на автомобила, дръжките на вратите на сгради, бутоните на асансьора) до 3 дни. Затова тези повърхности са с най-висок риск, заради честия допир.

Когато влезеш в магазина, използвай мокри кърпички, за да избършеш повърхностите на количката или кошницата, които докосваш.
Изхвърли незабавно кърпичката. Внимавай да не докосваш лицето си, докато си на обществено място. Носи дезинфектант за ръце и го използвай след излизане от сградата. Може също така да дезинфекцираш дръжката на вратата на колата, ако си я докоснал/а преди това с недезинфекцирани ръце.

Ако нямаш дезинфектант и мокри кърпи под ръка, използвай ръкавици. Сложи ги преди да влезеш в магазина и да вземеш количка или кошница.

Другата рискова ситуация в магазина е близкият контакт с останалите купувачи и персонала.

Поддържай разстояние от 1,5 -2 метра, доколкото е възможно, особено когато чакаш на опашката на касата.
Опитай се да сведеш до минимум ходенето до магазина, особено в пиковите часове, за да избегнеш струпването на повече хора. Планирай седмичното си меню и направи списък на нужните продукти, които да закупиш при едно ходене до магазина.

Прибирай сам/а продуктите си в торбите за пазар, за да сведеш до минимум докосването им от други хора.

Прибирайки се вкъщи, първото нещо, което трябва да направиш, е да си измиеш ръцете с чиста вода и сапун за минимум 20 секунди. Миенето на ръце си остава основната и най-важна стъпка за намаляване на разпространението на COVID-19 и трябва да се прави често.

Поради ограниченото време, в което коронавирусът оцелява на повърхността на предметите, най-лесният начин да сведеш до минимум риска от заразяване от храни, закупени в магазин или доставени до дома ти, е просто да ги оставиш да престоят за три дни някъде на проветриво място, където няма да ти пречат. Разбира се, това не се отнася за храни, които се нуждаят от хладилник или фризер.

Обърни внимание, че COVID-19 е капсолован вирус, което означава, че е покрит с мазна мембрана. За щастие обикновеният сапун, разрушава тази мембрана и заедно с водата ефективно отмиват вируса.

Пресните плодове и зеленчуци можеш да измиеш добре под течаща вода.
По желание използвай четка, с която да почистиш по-грубите повърхности на някои продукти. Не прекалявай с използването на сапун. Това е противоречив метод, тъй като сапунът може да остане върху продукта и да бъде погълнат, което впоследствие също може да окаже неблагоприятно влияние върху организма. Ако използваш четка, измий я задължутелно със сапун накрая.

Бързоразвалящите се продукти, които трябва да бъдат прибрани в хладилник или фризер, можеш също да избършеш с кърпа с вода и сапун. Особено кутиите с мляко и другите опаковани стоки. След като приключиш с почистването, непременно си измий ръцете отново.

Ако се нуждаеш от помощ с планирането на покупки, разгледай нашето примерно семейно седмично меню (ЛИНК), което включва идеи за бързи и лесни рецепти + списък от продукти за пазаруване.
Източник: Harvard Medical School

Прочети още:

Седмично семейно меню

8 начина за намаляване на стреса за деца и майки

Подобни публикации

Меню