8 начина за намаляване на стреса за деца и майки

от Диана Мечкова

Майка, търсеща баланса между работа, семейство и личен живот. Автор на блог, в който споделя личния си опит при справянето с атопичния дерматит www.atopia-bg.com.

Доста от нас са си вкъщи. Налага ни се да ограничим контактите си до минимум, за да намалим разпространението на Ковид 19 – корона вируса.

А това, че сме вкъщи, майки и деца, се оказва стресиращо. Животът не е спрял. Домакинската работа си я има – готвене, чистене, пазаруване, пране. Освен домакинската работа и децата се нуждаят от внимание. Дали да поиграем заедно, да рисуваме или пък да проверим как се справят с ученето. Ако и офиса сме си преместили вкъщи, се занимаваме и със служебните си задължения. И тук идва въпросът: Как да се справим със стреса?

Всъщност не е нужно да се справяме, а да взаимодействаме с него.

1. Намаляване на социалните медии и телевизия

Добре е да сме информирани, но 10 минути са достатъчни, за да знаем какво се случва около нас. Постоянното четене на новини във връзка с корона вируса по-скоро увеличават стреса и страха. А оттам отслабва и имунитета.

2. Дишане

Доказано е, че начинът на дишане отразява колко сме стресирани. Когато се изнервите, пробвайте да дишате дълбоко и осъзнато. Или пък направете дишането 4-7-8 поне 10 пъти. Вдишайте за 4 секунди, задръжте 7 секунди, издишайте за 8 секунди.

3. Упражнения

Физическата активност намалява нивата на стрес. Можете да правите упражнения заедно с децата или пък сами. Много от нас са ходили на спорт някъде, но сега не можем заради извънредното положение. Затова пък можем да спортуваме и вкъщи (Линк към ТВ предаването с Ваня).

4. Арт терапия

Рисуването, игрите с пластилин, правенето на картини от семена са занимания, които насочват вниманието ни към нещо, което ни доставя удоволствие и всъщност влагаме енергията си в полезни за нас и децата дейности.

5. Танци и слушане на музика

Танцувайте и слушайте музика. Нека музиката да е ведра, да повдига настроението. Раздвижете тялото, както ви се иска в ритъма на музиката. Това ще върне част от радостта.

6. Йога

Тя е полезна не само за ума, духа и тялото, но е забавна и за децата. Може да правите йога заедно с тях.

7. Благодарност

Благодарността е техника, която може да ви измъкне от лошото настроение или пък отчаянието. Огледайте се и помислете за какво можете да благодарите. Например: Благодаря, че видях светлината на днешния ден! Благодаря, че имам деца, дом, храна, любящ и подкрепящ съпруг! Благодаря за хубавата книга! Направете в края на деня списък с нещата, които сте свършили.

8. Магически килим

Това е техника, при която децата лягат и си представят, че са сред полето. Намират стар прашен килим и се опитват да го изтупат. Килимът се оказва вълшебен и лети. С помощта на килима децата виждат дома и училището си, колите по улиците и всичко, за което се сетят. Децата могат да си представят какво правят вкъщи и в училище – например нещо, което е забавно и им харесва. Накрая се приземяват и продължават разходката си в полето.

Ако имате нужда да сте сами със себе си, може да станете половин или един час преди другите и да се насладите на тишината, да почетете или да направите нещо друго, което ви харесва.

Виж още:

Въображението в помощ на търпението

Как да понесем по-леко “домашния арест”?

Подобни публикации

Меню