Въображението в помощ на търпението

Едва ли някой от нас си е представял, че ще ни се наложи да преживеем ситуация, подобна на десетките холивудски продукции за епидемии и апокалипсис, но ето, случи ни се. Само дето няма главен герой, който след два часа екшън да погледне с влажен поглед и да каже „Успяхме!“.

Всъщност има главен герой и това сме всички ние.

И несъмнено с нетърпение очакваме деня, в който ще бъде обявена новината, че и последният заразен се е излекувал. Но ще трябва да почакаме търпеливо дотогава.

Въпросът е как да се съхраним не само физически, но и психически, в тази ситуация на изолация. Или по-просто казано, как да не изтрещим и ние, и децата затворени вкъщи.

Много напудрени и украсени изказвания има как сега ще имаме толкова много време за семейството, как ще правим десетки неща, за които иначе не сме имали време и т.н. Ако погледнем реалистично на нещата обаче, не е баш така. Огромна част от майките, особено тези с деца в начален етап, са се превърнали в целодневни учителки, съчетаващи и собствената си работа, включваща конферентни връзки, телефонни разговори, десетки имейли.

Въпросът тук е как да направим така, че и вълкът да е сит, и агнето цяло. Тоест хем да научим уроците с детето, хем да си свършим и работата (домакинската изобщо няма да я коментирам). Много е важно да внушим на децата, че това не е обикновена ваканция, в която да си почиват по цял ден пред телевизора, а учебно време при по-различни обстоятелства.

Разграфете деня по часове.

Ставайте заедно рано сутрин, както в обикновените неизвънредни дни. Определете по кои предмети ще се учи за деня и следвайте разписанието на часовете, доколкото е възможно. Не се опитвайте да накарате детето да научи и напише абсолютно всичко – няма да ви се получи. Оставете по някое помагало за събота и неделя, когато учителите няма да пращат нов материал. Опитайте се ученето да бъде в едната част на деня, за да може в другата вие да се съсредоточите над вашата работа. Опитите да се съчетаят двете не е ползотворен нито за едната дейност, нито за другата.

Ако все пак работата ви е такава, че няма как да я вършите от вкъщи или пък децата ви са големи и сами си подготвят уроците, то тогава имате наистина доста време, което да оползотворите. Определено ще ви трябва разнообразие. Телевизията и телефонът писват в един момент. Дори и да четете книги, от стоенето на едно място със сигурност ще ви хване съклет.

Направете си ваша програма, както часовете на децата.

Това ще ви създаде усещането, че денят ви е пълен с ангажименти и няма да скучаете. Направете си собствена игра, като например изследвате всяка стая в дома си, всеки шкаф, всеки балкон. Със сигурност ще откриете неща, които сте забравили, че са там и докато ги разгледате и преподредите ще минат със сигурност няколко часа. Друга многочасова дейност е реденето на пъзели и добрите стари пасианси с карти, с които майка ми изключително много се забавляваше преди 20 години. Припомнете си всички онези дейности, които са ви носели забавление преди ерата на Интернет. Покажете ги и на децата!

Включете музиката, която по принцип е от голямо значение за доброто настроение на човек, в плана за деня.

Под музика не разбирайте – радиото или телевизора. Направете голяма плейлиста, с всичките ви любимите парчета от всякакви стилове и времена, която после да качите на телефона си. А помните ли как стояхме с часове пред касетофона и пускахме и спирахме дадена песен, за да можем да си запишем текста й? Ето ви едно чудесно упражнение по английски език (или някой друг, който разбирате) не само за вас, а и за децата.

Снимките! Хилядите дигитални снимки, които сте заснели през последните десет-петнайсет години, и които просто насипвате в разни хранилища. Сега е моментът да ги отсеете и подредите. Повярвайте, това ще отнеме наистина дълго време. Освен това ще можете да си отделите такива, които да си поръчате на хартия, за да сложите в рамка или да си направите колаж.

Със сигурност в плана за деня можем да включим още домашни тренировки, експерименти в кухнята, експерименти с коса и гримиране, безопасни химически експерименти от детските образователни книжки и предавания, фокуси…

И докато майките с по-големи деца, могат все пак да разнообразят до голяма степен заниманията, то тези с бебенца или съвсем малки деца са доста ощетени от стоенето вкъщи. Излизайте поне на балкона, докато има слънце. Приберете една част от играчките и ги давайте на детето на порции, за да са му различни всеки ден. Бъдете креативни и измислете забавление, което да ангажира и вас, и детето. Например скрийте нещо и започнете да го търсите. Нека малчото отвори всички шкафове, докато го намери. Ако е по-голямо детенце, нарисувайте му карта, по която да търси съкровището. Извадете чорапите на всички вкъщи и ги разбъркайте, а после заедно ги подредете по чифтове. Наредете книгите по големина.

Ако на детето му е трудно да се съсредоточи за по-дълго време, установете правила и поощрения, като например „когато свършим това, ще имаш възможност да погледаш филмче“.

Със сигурност всеки от нас може да измисли още десетки дейности, с които да запълва времето си (ако го има в излишък), просто се поразровете в спомените си и във вещите си и със сигурност ще ви хрумнат.

Защото скуката се настанява само там, където липсва въображението!

Ние ще се опитаме в социалните мрежи да ви споделяме интересни идеи как да разнообразите времето вкъщи и да не оставяте черногледите мисли да преобладават в ежедневието ви.

Следете ни в тук – Facebook, Instagram и SoundCloud.

***

Прочетете още:

 

Подобни публикации

Меню