През януари “Мама Говори” за…

#MamaGovori

И този месец в „Мама Говори“ коментирахме интересни теми от света на една майка. Благодарим на всички, които ни слушаха и коментираха отделните епизоди на подкаста. А ако нещо сте пропуснали, ето и кратък преглед на всичко, за което си говорихме през месец януари!

След дългата празнична почивка, която си подарихме в края на декември и в началото на януари, започнахме новия сезон на подкаста “Мама Говори” с една тема за планирането и пътуванията! Това е епизодът:

Планирай и пътувай през 2020

https://soundcloud.com/mamgovori/planiray-i-ptuvay-prez-2020

Много хора говорят за 2020 година, като за началото на ново десетилетие. Започват да правят планове и да набелязват интересни дестинации, които да посетят. Ако имаш дете и смяташ, че пътуването не е за теб и ще изчакаш децата да пораснат, задължително чуй мнението на нашия очарователен гост. Деси Симеонова е бивша участничка в нашата онлайн програма “Не на диастазата”, управител на туристическа агенция Крис Еър и майка на 2 прекрасни деца. Деси споделя с нас интересни дестинации, които да посетим, на базата на опита си като туристически агент, вече повече от 15 години. Обича да пътува, а децата никога не са били пречка да НЕ го прави. Смята, че пътуването изключително много сплотява цялото семейство. Споделя с нас много полезни съвети за пътуване с деца. В първия епизод на подкаста за 2020 година ще научиш още: – какви документи са необходими при пътуване с деца извън страната; – кои документи най-често забравяме; – какви документи да оставим, ако пътуваме някъде без деца; – интересни дестинации, които да посетим с децата; – кое е събитието на 2020 година в туризма; – и още много други. Вдъхновени от разговора с Деси, вече имаме планове за 2020 година. Чуй подкаста и сподели с нас в коментарите обичаш ли да пътуваш и имаш ли вече планове за 2020 година?


И след като се попътувахме мисленно и помечтахме се завърнахме в родината и продължихме с една тема, която е актуална за всички живеещи в големите градове през зимата, а именно:

Как да се предпазим от мръсния въздух?

https://soundcloud.com/mamgovori/kak-da-se-predpazim-ot-mrsniya-vzdukh

Наш гост в този епизод е Петър Живков – основател на българската компания Airlief , която изработва маски за пречистване на мръсния градски въздух и поддържа дигитално приложение, което ни дава информация за качеството на въздуха. За Петър търсенето на решение на проблема с мръсния въздух е не само бизнес, но и мисия, защото като астматик той изключително силно се влияе от качеството на въздуха, който диша.От интервюто с Петър ще научиш:

  • Кой е най-засегнат от мръсния въздух в големия град?
  • София ли е най-мръсната столица в Европа?
  • Как да се справим с мръсния въздух навън?
  • Как да се справим с мръсния въздух у дома?
  • Какво можем да направим, за да изчистим телата си?
  • Какво може да направи всеки един от нас, за да помогне въздухът да остане чист?

Ако си майка и/или чакаш дете задължително чуй подкаста! Както споделя Петър, според редица проучвания, най-уязвимата група, засеганта от мръсния въздух са бременните жени и децата.


За финал на месеца избрахме една много полезна тема. Преди записа не предполагахме, че това ще е един от най-затрогващите епизоди в “Мама Говори” до момента! Този епизод е задължителен за всички родители, планиращи или имащи повече от едно дете! Чуйте го тук:

Родителски грешки при поява на второ дете

https://soundcloud.com/mamgovori/roditelski-greshki-pri-poyava-na-vtoro-dete

Един от аргументите на родителите, решаващи да имат второ (или трето дете), е свързан с първото: “да не расте само”, “да не бъде егосит”, “да си има някого след време, когато нас ни няма” и т.н.

Едно от нещата, за които много родители не си дават сметка e, че появата на второто дете внася сериозен смут в душата на първото, независимо дали то го съзнава или не! Поведението на мама и татко може допълнително да усложни нещата, защото често в желанието си да направят най-доброто и за двете деца, те допускат грешки.

Има няколко класически грешки, свързани с появата на второ дете в семейството, за които е добре да знаем. Грешки, които могат да бъдат избегнати. Грешки, които частично могат да бъдат поправени, ако вече са допуснати!

За тези грешки говорим в “Мама Говори” с психотерапевта, специалиста по психодрама и преподавател на студентите по Клинична психология в СУ – Димитрина Митрева. Дими не просто ни обяснява кои са грешките и как да ги избегнем – тя ни потапя в света на детето, помага ни да надникнем в неговото съзнавано и несъзнавано, заговаря ни с неговите думи. Най-добре си пригответе кърпичка, защото може да пролеете по някоя сълза!


Това беше от нас за януари! Очаквайте ни и през февруари с нови интересни теми!

Ако искаш да не изпускаш новите ни епизоди ни последвай и се абонирай за “Мама Говори” в SoundCloud, Spotify, Apple Podcasts или Stitcher.

Виж тук:

През ДЕКЕМВРИ “Мама Говори” за…

През НОЕМВРИ “Мама Говори” за…

През ОКТОМВРИ “Мама Говори” за…

 

Подобни публикации

Меню