През ноември “Мама Говори” за…

Mama Govori s Vanya Visarionova & Magi Pashova

И този месец в „Мама Говори“ коментирахме интересни теми от света на една майка. Благодарим на всички, които ни слушаха и коментираха отделните епизоди на подкаста. А ако нещо сте пропуснали, ето и кратък преглед на всичко, за което си говорихме през месец ноември!


През ноември в “Мама Говори” започнахме с една тема, която предизвика огромен интерес сред майките на малки деца! Това е епизодът:

Спящо бебе – мисията е възможна!

https://soundcloud.com/mamgovori/kak-da-nauchim-bebeto-da-spi

Милиони родители по света са хронично недоспали заради многократно будещи ги нощем бебета и малки деца. Много от тях си мислят, че никога вече няма да се наспят отново.

Неразрешима загадка ли е бебешкият сън или ребус, който можем да подредим, за да се наспим? Отговорът търсим от д-р Елена Чапалова, специалист по инфекциозни болести, класически хомеопат и консултант по детски сън.

Консултантите по детски сън са сравнително непопулярни у нас, но доста търсени в страни като Великобритания, Австралия, Русия и др. Те помагат на родителите да изградяр рутина и режим, с които бебето или малкото дете да има здрав и стабилен сън, така че цялото семейство да се наспива.

Непременно чуйте полезните обяснения и ценните практически съвети в този епизод, а после разгледайте сайта на д-р Чапалова www.naninanibebe.com и си върнете отново съня!


Продължихме с една тема, която вълнува всички наскоро родили и бъдещи майки, а именно:

Първите 40 дни с бебето

https://soundcloud.com/mamgovori/prvite-40dni-s-bebeto

Много бъдещи майки очакват с трепет и вълнение деня на раждането, мислят и се подготвят за него, купуват дрешки за бебето, посещават курсове за първи грижи за бебето, но много рядко се информират какво се случва с тях самите след раждането! А това е съществен пропуск!

В “Мама Говори” целим да поправим този пропуск и да ви убедим в ключовото значение на постпартум периода и особено на първите 40 дни след раждането.

В новия епизод на “Мама Говори” разказваме за:

 • различните традиции по света
 • собствения ни опит през първите 40 дни след раждането
 • ключовата роля на постпартум перидоа за физическтоо и психиеското здраве на майката
 • необходимостта да бъде добре информирана и подготвена за първите 40 дни
 • храната, движението, съня и адаптацията, от които се нуждае майката
 • ролята на партньора през този период

Чуйте този епизод и преминете през този период на изключителна трансформация по най-добрия начин.


През 3-та седмица гост ни беше първият татко, а именно Симо Колев от БГ радио, с който си поговорихме за:

Ролята на бащата в модерното семейство

https://soundcloud.com/mamgovori/misiya-tatko-simeon-kolev

Отдавна искахме да поканим в подкаста мъж, от който да чуем каква е гледната точка на татковците по отношение на бащинството, грижата за отглеждането на децата, разделянето на семейните задъжления и други важни теми. И се радваме, че Симо Колев с радост откликна на поканата ни.

Симо е от хората, които не можеш да не харесваш – прям, откровен, категоричен, здраво стъпил на земята и много отдаден на семейството и децата. В отношението си към децата, той се води от простички, но значими принципи като например: “Децата не се гледат с пари, а с любов”, “Любознателното дете е дар Божи, а тъпият родител – бич Божи.”, “Няма мъжки и женски задължения, има семейни”, “Готовността да си добър баща не е функция на възрастта” и др.

Това е епизод, който се надяваме да слушат и мами и татковци. Защото сме първото поколение дигитални родители на дигитални деца. Защото сме родители в много различно време от това, в което нашите родители са отглеждали деца и не можем адекватно да се учим от тях. Затова трябва да се учим един от друг, да си помагаме и да изграждаме нови модели. Затова разговорите с татковци като Симеон Колев са полезни!


Завършихме месеца с една тема, която е особено актуална в студените сезони, а именно:

Какво трябва да знаем за вирусите и простудите

https://soundcloud.com/mamgovori/virusite-i-prostudite

“Няма такова нещо като простуда. При преохлаждане на тялото то става по-податливо на вируси и бактерии, които могат да ви разболеят – не простудата.” Това казва д-р Райна Томова – нашият събеседник в поредния епизод на “Мама Говори”.С д-р Рени разглеждаме подробно темата за грипа:

 • Каква е разликата между вирус и бактерия?
 • Кога антибиотикът е необходим и кога е излишен?
 • Каква профилактика да използваме срещу грипа?
 • Как да предпазим семейството, ако един от членовете му се разболее?
 • Кога да сваляме температурата и кога не?
 • Кога е задължително да потърсим лекар?
 • Какво трябва да знаем за прочутия “градински сопол”?

Въпреки че имаме по едно дете, преминало през предизвикателствата на детската градина, въпреки че ежедневно общуваме с майки и непрекъснато четем, ние винаги научаваме по нещо ново, интересно и най-вече полезно от д-р Рени! Затова сме сигурни, че и вие има какво да научите от разговора ни с нея, и определено е добре да го изслушате сега в началото на сезона на зимните вируси!


За да слушаш епизодите на Мама Говори от компютър е достатъчно да кликнеш върху името на всеки от списъка по-горе или да посетиш профила ни в платформата Sound Cloud.

https://soundcloud.com/mamgovori

Ако искаш да ни слушаш през мобилния си телефон, е необходимо да си свалиш безплатно приложение за слушане на подкаст. Това може отново да бъде SoundCloud или безплатната версия на Spotify. Сваляш приложението, намираш през търсачката “Мама Говори” и натискаш бутон “Following”/”Следване”, за да получаваш известие за всеки подкаст.

Ако ползваш iPhone, може да потърсиш приложението Apple Podcast, което е част от интерфейса на телефона – оглеждай се за лилава иконка с буквата “i”. Влез в приложението, потърси в търсачката “Мама Говори” и отново натисни  “Subscribe”.

Ако ползваш телефон с Android, може да си свалиш приложението Stitcher, което също е безплатно и предпочитано за слушане на подкасти. След като имаш приложението на телефона си, влизаш в него, намираш “Мама Говори”, абонираш се като натискаш “+” и избираш епизода, който искаш да слушаш.

ne-na-diastazata-podkast-mama-spotify-soundcould-stitcher-itunes

Ако имаш технически въпроси или нужда от помощ, пиши ни! Ще направим всичко възможно да ти помогнем! Ако имаш въпроси и теми, които искаш да включим в “Мама Говори”, също ще се радваме да пишеш и да споделиш с нас!

Ние вярваме, че подкастът ще бъде полезен на много майки и единствената ни молба е да ни помогнеш да го популяризираме. Достатъчно е да се абонираш за него, да харесаш, коментираш или поставиш оценка на някой епизод, да споделиш с приятели. Всяко едно от тези действия помага подкастът да става по-видим и да достига до повече хора, за които ще е интересно да го чуят!

Виж тук:

Истината за възстановяването на Маги Пашова

През ОКТОМВРИ “Мама Говори” за…

През СЕПТЕМВРИ “Мама Говори” за…

Подобни публикации

Меню