Забравените традиции на първите 40 дни

ne-na-diastazata-purvite-40-dni

Живеем в интересни времена, в които от майката се очаква едва ли не след раждането да поеме отново всичките си задължения отпреди плюс грижата за бебето, да бъде отново такава, каквато е била преди и дори да изглежда така, както и изглеждала преди раждането.

Само че вече нищо не е както е било преди! Появил се е нов човек, редът е пренареден и е нужно време, за да могат всички да свикнат с него. Нужен е период на адаптация.

До неотдавана на много места по света включително и у нас този специален период на адаптация е бил свързан с първите 40 дни след раждането. В Китай ги наричали „златен месец“,  в Мексико „la cuarentеna”, у нас родилката до 40-я ден след раждането носела прозвището лохеса.

Макар и различни, народните традиции, свързани с първите 40 дни, имат няколко много значими общи елемента:

  • Оттегляне – майката и бебето се уединяват в пространството на дома и допускат до себе си само много подбран кръг близки хора. У нас вярвали, че така двамата се пазят от уроки и лоши погледи. Вярвали също, че през този период майката и бебето са на границата между двата свята и са посещавани от духове от отвъдното – лохии (оттам и прозвището „лeхуса“). В Китай пазели майката от течение и затова тя си стояла само вкъщи, топло облечена и дори не се къпела, а близките ѝ я обтривали с кърпи, потопени в джинджифилова жена. В Мексико майката оставала 40 дни у дома да спазва la cuarentina, което е нещо средно между испанските думи за карантина и за числото 40. В Индия родилката често се връщаla при собственото си семейство, където майка ѝ и сестрите ѝ се грижели за нея, приготвяйки ѝ специални храни и отвари по рецепти от Аюрведа. В действителност всички тези традиции осигуряват на майката време за така необходимите ѝ почивка и възстановяване, свикване с бебето и кърменето.
  • Топлина – източните народи вярват, че по време на раждането в тялото на майката влиза студ. Изпразнена е „детската стая“ (матката) и там се е настанил вятър, който ако не бъде прогонен с топла храна, топли дрехи и масажи, ще се разпространи по цялото тяло и ще доведе до здравословни проблеми в бъдеще – трудности при следващо забременяване, тежка менопауза и др. Затова в Китай жената се обличала и не се къпела, в Индия пиела специални отвари, които да балансират излишната вата, в Малайзия ѝ правели масажи с топли масла, в някои индиански племена родилата жена посещавала специално приготвена гореща палатка – нещо като сауна, за да се изпоти и да изхвърли от тялото си натрупаните токсини.
  • Почивка – дори и най-леките бременност и раждане представляват огромен преразход на енергия за тялото на майката. По време на раждането и след него се губи кръв при изтичането на лохиите. Отлепянето на плацентата оставя рана в организма, която трябва да заздравее. За да се възстанови напълно родилката има нужда от много почивка и от сън. Първите 40 дни трябва да бъдат посветени именно на това, както и на свикването и опознаването на бебето. Всички други задължения се поемат от близки, за да не се натоварва майката с нищо излишно. В много традиционни култури раждането не е събитие за двойката или за семейството, а за рода! За родилата майка и за бебето ѝ се грижат майка, свекърва, сестри, лели и други близки жени, така че тя в нито един момент през тези първи 40 дни жената да не е сама. Днес на много места по света и у нас включително близките посещават младото семейство след раждането, радват се на бебето, понякога някоя баба остава за няколко дни, но обикновено след това всички си тръгват, таткото се връща на работа и майката остава сама с бебето. При някои жени това е съпроводено с някоя или с комбинация от следните емоции – чувство за изолация, преумора и безсъние покрай нощните грижи за бебето, тревога дали прави всичко добре, чувство на срам заради травмиращо раждане, трудности с кърменето или начина, по който изглежда тялото ѝ. Липсата на подкрепа и разбиране от близки в този период могат да причина за отключване на сериозна следродилна депресия – нещо, което е било непознато в миналото, когато родилата майка е била обгрижвана от рода.
  • Силна храна – не по-важно за ефективното възстановяване от почивката е и храната. Тя трябва да е лесно усвоима и много питателна, за да компенсира енергията и хранителните вещества, изразходени през бременността и раждането, за да подпомогне зарастването на тъканите и синтеза на кърмата. Топли каши, супи и яхнии, приготвени по традиционни рецепти са се готвели по целия свят от близките на родилата жена. От яйчена и пилешка супа в Китай, през супа с месо и аншоа в Кореа, хаму в Индонезия – смес от жълтъци, захар и подправки, през различни Аюрведа яхнии и чайове в Индия – навсякъде по света има традиционни рецепти, които да подпомогнат бързото възстановяване на майката. Днес като започнем от напълно неподходящата храна, която се сервира в родилния дом до това, че останалата сама вкъщи с бебето майка често няма възможност да готви, тя далеч не получава тази хранителна подкрепа, на която са се радвали жените от традиционните общества.
  • Ритуали – много често тези първи 40 дни са свързани и с някакъв ритуал – празнично изкъпване на майката, кръщаване на бебето, орисване. Този ритуал бележи края на периода и официалното присъединяване на бебето и майката към света извън тяхното уединение. У нас ритуалът включва посещение на църква, където на майката и бебето се чете „чиста молитва“, а след това у вкъщи майката сяда на празнична трапеза със сладка погача, за да е сладък животът на бебето. Гости на погачата са само жени, които наричат (орисват) бебето и му пожелават различни качества.

Днес голяма част от тези традиции не се практикуват или са напълно забравени. А в повечето от тях е закодиран много опит и хилядолетна мъдрост, предавана от майка на дъщеря, от акушерка на акушерка, от жена на жена.

Добрата новина е, че колкото и днес да се насърчава бързото връщане на майката към всичко, което е било преди, все повече хора осъзнават негативните последици върху жените от липсата на период за почивка и пълно възстановяване след раждането. Това води до появата на някои нови услуги като например услугата на постпартум дула, която набира популярност в Европа, САЩ и Канада. Постпартум дулите са обучени жени, които посещават майката у дома ѝ в седмиците след раждането и могат да помагат с всичко – от грижата за бебето до грижата за домакинството, но най-вече тяхното внимание е насочено към майката – приготвят ѝ храна, правят ѝ масажи, грижат се тя се чувства спокойна и подкрепена.

В САЩ се появяват къщи за гости, в които се пресъздават традициите, свързани със златния месец в Китай. Родилата жена отива там с бебето си и в продължение на 40 дни получава онази грижа, която семейството ѝ по една или друга причина не може да ѝ окаже.

На други края на спектъра са услугите предлагани от луксозни хотели в Шанхай и Хонг Конг и достъпни само за много богати дами, които прекарват там постпартум периода. Храната им се приготвя от шеф готвачи, за бебето се грижат специално обучени детегледачки, а майката посещава ежедневни СПА процедури, които помагат за по-бързото ѝ възстановяване.

Вярваме, че без да изпада в крайности, всяка съвременна майка има какво да си вземе от традициите, свързани с първите 40 дни след раждането, така че да се възстанови по-лесно, по-пълно и по-трайно. Всяка от тези традиции може да се адаптира към условията и възможностите на съответното семейство, важно е да се запази смисълът. Може да не стоиш вкъщи 40 дни, но нищо не ти пречи да се обличаш топло и да ядеш топла храна. Може да няма кой да идва и да ти готви всеки ден, но би могла още преди да родиш да си приготвиш и замразиш супи и яхнии, които да са ти на разположение в първите дни след раждането. Може да няма кой да поеме изцяло домакинството от теб, но е важно сама да си позволиш да почиваш повече през първите 6 седмици след раждането, дори ако прахосмукачката не е пусната, а в мивката има неизмити чинии. Те могат да почакат, но твоето тяло няма да има друга възможност да премине през изцелителната трансформация на първите 40 дни.

За да се възползваш от потенциала на тези дни е важно преди всичко да бъдеш информирана. Затова записахме за теб специален подкаст по темата. Изслушай го още докато си бременна, потърси допълнителна информация, планирай и не пропускай да се възползваш от възможностите на първите 40 дни!

https://soundcloud.com/mamgovori/prvite-40dni-s-bebeto

 

Прочетете още:

Ваня и Маги: Защо правим програма “Не на диастазата”

10 идеи за повече движение в ежедневието

5 причини да хапваш повече супа + 3 рецепти

Подобни публикации

Меню