През октомври “Мама Говори” за…

Mama Govori s Vanya Visarionova & Magi Pashova

И този месец в „Мама Говори“ коментирахме интересни теми от света на една майка. Благодарим на всички, които ни слушаха и коментираха отделните епизоди на подкаста. А ако нещо сте пропуснали, ето и кратък преглед на всичко, за което си говорихме през месец октомври!

През октомври в “Мама Говори” започнахме с една тема, която ще е полезна за всички майки с малки и не толкова малки деца! Това е епизодът:

Баланс след раждането с йога

https://soundcloud.com/mamgovori/balans-sled-razhdaneto-s-yoga

Гост в този епизод е Кристина Узун – сертифициран йога инструктур, който от 2016 г. преподава Ащанга, Хатха и Шивананда йога, а отскоро е й майка за първи път. С Криси си говорим откровено за промените, които настъпват в семейството и в живота на майката след появата на бебето. Макар раждането на дете да е безспорно едно от най-хубавите неща, месеците след появата му са свързани със стрес, сериозно недоспиване и умора, период на адаптация, тревожност и често пъти усещане за липса на стабилност.

Ето защо е изключително важно след раждането майката да запази или преоткрие своя вътрешен баланс. Криси и много други жени го правят с помощта на йога. В нашия разговор тя споделя:

 • Какво точно е йога и на какво се дължи популярността й през последните години
 • Как тя самата използва йога, за да бъде по-спокойна и балансирана майка
 • Защо йога е много повече от това да застанем на главата си и че всъщност изобщо не е нужно да правим сложни асани, за да практикуваме и извличаме полза от йога
 • Как една майка може да намери възможност и начин да практикува йога, докато се грижи за своето бебе
 • Как тази практика може да ни помогне да преоткрием вътрешната си стабилност и спокойствие, както и да сме сигурни, че източникът на щастие е вътре, а не извън нас.

Продължихме с една тема, която вълнува всички жени, а именно:

Мистичният женски цикъл

https://soundcloud.com/mamgovori/mistichniyat-zhenski-tsikl

За женския цикъл не се говори открито. Не се говори достатъчно. Майките не винаги успяват да обяснят всичко важно на дъщерите си, в училище липсва адекватно образование по темата. И колкото и да е учудващо – в ерата на информацията той продължава да бъде тайнствен и мистичен за много жени.

Затова в “Мама Говори” се обърнахме към гинеколога д-р Марта Дончева, за да си поговорим открито и с подробности за женския цикъл:

 • какво точно представлява цикълът и какво включва (подсказка: това не са само онези няколко дни, в които имаме кървене!)?
 • колко дни е нормално да бъде дълъг?
 • кои фактори от начина ни на живот влияят върху цикъла?
 • кога настъпва овулацията и колко време продължава?
 • в коя част на цикъла можем да забременеем?
 • какви видове контрацепция има и кой от тях е сигурен?
 • защо при някои жени се получава прекъсване на цикъла и как може да се преодолее?
 • защо цикълът при младите момичета често пъти е нередовен?

През 3-та седмица си поговорихме за грижата за зъбите и добрата устна хигиена, защото напоследък все повече деца и хора се оплакват от пролеми със зъбите:

Без кариес – и какво не знаем за здравите зъби!

https://soundcloud.com/mamgovori/bez-karies

Всички знаем, че зъбите трябва да се мият редовно, за да бъдат здрави. Че със сладкото трябва да се внимава. Че поне 2 пъти в годината трябва да посещаваме зъболекар.

Д-р Радосвета Симеонова доказва, че това е само малка част от грижата, която можем да положим за зъбите си! В книгата си “Без кариес” тя изследва невидимите фактори, които влияят върху здравето на зъбите ни, а сред тях са състоянието на нашия микробиом (бактериите, които живеят вътре в нас!), начинът ни на хранене, на храносмилане и много други!

В този епизод д-р Симеонова ни разказа:

 • за това какво всъщност е кариесът и дали е лечим
 • защо кариесът не е проблем само на зъбите, а на цялото тяло
 • кога да започнем с грижата за зъбите
 • как храненето на майката през бременността влияе върху зъбите на нейното бебе
 • как да научим децата си да мият зъбите правилно и още много полезни и практични неща!

Завършихме месеца с тема, представляваща интерес за всички майки, на които им предстои раждане, а именно:

Митове и истини за раждането

https://soundcloud.com/mamgovori/magiyata-na-razhdaneto-s-olga-dukat

Раждането е магия, свещенодействие, акт при който жената е най-близо до Бог, защото е съ-творец на Живота. И все пак толкова много жени се страхуват от раждането!

 • Оправдан ли е този страх?
 • Възможно ли е раждането да протече без болка?
 • Защо има толкова много истории на жени, преживели травматични раждания?
 • От кого зависи каква ще бъде историята на едно раждане – от майката, от екипа, от друго?

За да потърсим отговор на тези въпроси се обърнахме към една от най-популярните акушерки у нас – Олга Дукат. Олга е майка на 4 деца, която след две раждания с цезарово сечение, успява да роди естествено другите си две деца. Информирането на бъдещите родители и подкрепянето им в подготовката и процеса на раждането се превръща е нейна мисия. Следва я чрез ролята си в родилна зала, чрез курсовете за “Информирано раждане”, които организира и чрез книгата си “Раждане с любов”.


За да слушаш епизодите на Мама Говори от компютър е достатъчно да кликнеш върху името на всеки от списъка по-горе или да посетиш профила ни в платформата Sound Cloud.

https://soundcloud.com/mamgovori

Ако искаш да ни слушаш през мобилния си телефон, е необходимо да си свалиш безплатно приложение за слушане на подкаст. Това може отново да бъде SoundCloud или безплатната версия на Spotify. Сваляш приложението, намираш през търсачката “Мама Говори” и натискаш бутон “Following”/”Следване”, за да получаваш известие за всеки подкаст.

Ако ползваш iPhone, може да потърсиш приложението Apple Podcast, което е част от интерфейса на телефона – оглеждай се за лилава иконка с буквата “i”. Влез в приложението, потърси в търсачката “Мама Говори” и отново натисни  “Subscribe”.

Ако ползваш телефон с Android, може да си свалиш приложението Stitcher, което също е безплатно и предпочитано за слушане на подкасти. След като имаш приложението на телефона си, влизаш в него, намираш “Мама Говори”, абонираш се като натискаш “+” и избираш епизода, който искаш да слушаш.

ne-na-diastazata-podkast-mama-spotify-soundcould-stitcher-itunes

Ако имаш технически въпроси или нужда от помощ, пиши ни! Ще направим всичко възможно да ти помогнем! Ако имаш въпроси и теми, които искаш да включим в “Мама Говори”, също ще се радваме да пишеш и да споделиш с нас!

Ние вярваме, че подкастът ще бъде полезен на много майки и единствената ни молба е да ни помогнеш да го популяризираме. Достатъчно е да се абонираш за него, да харесаш, коментираш или поставиш оценка на някой епизод, да споделиш с приятели. Всяко едно от тези действия помага подкастът да става по-видим и да достига до повече хора, за които ще е интересно да го чуят!

Виж тук:
През СЕПТЕМВРИ “Мама Говори” за…

5 причини да хапваш повече супа + 3 рецепти

Възстановяване след Цезарово сечение (секцио)

Подобни публикации

Меню