Възстановяване след Цезарово сечение (секцио)

ne-na-diastazata-sekcio-rajdane

Преди да започна със същинската част за възстановяването след секцио, първо искам да кажа на всички момичета, родили по този начин, да спрат да се самообвиняват. 

В работата си работя с много жени, които споделяйки, че са родили секцио, казват “За съжаление се наложи секцио!”. Усеща се една нотка на тъга, на самообвинение и горчивина. Не нужно да се терзаете. Така е трябвало да се случи. 

Твоето дете има нужда от щастлива майка. И не, не мисля, че раждането със секцио ще се отрази психичeски на твоето дете. Много по-важно е да обърнеш внимание на грижата, възпитанието и любовта към детето. Както и на грижата към себе си. Няма невъзможни неща и едно раждане със секцио не е краят на света. Спри със самообвиненията и се захващай с възстановяването.

Какво трябва да знаеш за раждането с Цезарово сечение?

Когато се наложи раждане с цезарово сечение се нарушава целостта на цели 5 пласта от кожата, съединителна тъкан и мускули.

  1. Дермата – кожата
  2. Мазнини
  3. Фасция – слой, който подкрепя мускула
  4. Раздалечават се (или в някои случаи се режат) правите коремни мускули
  5. Перитонеум – слой, който обгръща цялата коремна кухина

… след това е матката, амниотичната течност и бебето.

Ето тук можеш да видиш много приятно нагледно видео. Моделът не е реален, а е направен от плат, така че няма страшни гледки.

Възстановяването със сигурност не е за подценяване. Дори и да се чувстваш енергична, не бързай с физическите упражнения.

Кога да започнеш?

Ако преди да забременееш и по време на бременността си тренирала активно, можеш да започнеш още след 40-ия ден с леки упражнения.

Ако НЕ си тренирала, без значение от причината, желателно е да изчакаш поне 2-3 месеца. В учебниците пише дори 6 месеца.

Подходи отговорно към тялото си. Потърси помощта на специалист и постепенно натоварвай тялото. Така както би направила, ако си счупила крак или ръка. Първо се прави рехабилитация, след това можеш отново да натоварваш тялото на макс. 

Какво да включва рехабилитацията?

1. Горещо препоръчвам масаж на шава.

Можеш да се свържеш с нашите приятели от масажни студиа The S, които могат да ти покажат как сама да си правиш масажи, за да не получаваш сраствания.

2. Другото важно нещо, което можеш да правиш без значение от формата ти  е да ходиш!

Колкото повече ходиш, толкова по-бързо ще се възстановиш. Когато ходиш се опитай да движиш ръцете, освен ако не трябва да буташ нон-стоп количката :). По този начин ще помогнеш на коремните мускули да се възстановят по-бързо.

3. “Събуди” коремните си мускули.

Можеш да видиш упражнението тук (видео). Тук отново важи правилото да изчакаш 40 дена. След което ти препоръчвам да правиш упражнението 3 пъти по 10 повторения. Нормално е в началото да не усещаш много добре мускулите, но с всеки следващ път ще става все по-добре.

Това са трите основни неща, които ти препоръчвам за начало на твоята рехабилитация. Когато се чувстваш готова и усещаш коремните си мускули при изпълнение на упражнението за “събуждане”, се захващай с тренировки. Нека натоварването да бъде постепенно и съобразено с факта, че все пак си раждала със секцио.

Желая ти едно ефективно възстановяване и щастливо майчинство!

Прочети още:
10 тайни на щастливите майки

10 съвета как да намираш време за себе си

Ваня и Маги: Защо правим програма “Не на диастазата”

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 27 септември 2021 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Включи се сега с 30% отстъпка и ще получиш веднага достъп до 3 материала:

  • първото и най-ефективно упражнение от програмата,
  • 5 упражнения за корем с и без диастаза,
  • видео със съвети как да овладеем емоционалното хранене.

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Отстъпката от 30% за ранни записвания ще е в сила до 13 септември.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню
ЗАПИШИ СЕ ТУК:
Запиши се
Съгласявам се с Политиката за поверителност