5 причини да хапваш повече супа + 3 рецепти

soup-ne-na-diastazata


Лятото вече е зад гърба ни, а с идването на по-студеното време суровите салати и студените смутита вече не са толкова атрактивни. Храната, от която имаш нужда през този сезон е по-топла, по-плътна, по-засищаща и по-заземяваща. След студен и изтощителен ден нищо не е по-приятно и отпускащо от купа с топла супа!

Имам много причини да превърнеш супата в редовна част от есенното и зимното си меню. Днес ти споделяме 5 от тях!

1.Супата е начин да включиш в менюто си повече зеленчуци

Убедени сме, че знаеш колко полезни са зеленчуците! Световната Здравна Организация препоръчва да ядем по минимум 450 г зеленчуци и плодове на ден. Много малко хора обаче покриват този минимум. През студените сезони, когато пресните салати не са особено атрактивни, супите са чудесен начин да включиш повече зеленчуци в менюто си!

Предлагаме ти да опиташ нашата любима есенна супа от тиква с къри.

Супа от тиква с къри

🛒 Продукти:
✔️ 2 с.л. гхи (или зехтин)
✔️ 1 глава стар лук
✔️ 3 скилидки чесън
✔️ 3 см корен от пресен джинджифил
✔️ 3 чаши обелена и нарязана тиква
✔️ 1 консерва пълномаслено кокосово мляко
✔️ 2 чаши зеленчуков бульон или вода
✔️ 2 с.л. сладко къри
✔️ 1 ч.л. куркума
✔️ 1/2 ч.л. червен пипер на люспи
✔️ магданоз и прясно изцеден лимонов сок за серивране

Приготвяне:
1.На дъното на тенджера с дебело дъно загрейте мазнинината. Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна и джинджифила. Изсипете лука в горещата мазнина и гответе 3-4 минути. Добавте чесъна и джинджифила и продължете готвенето още 2 минути. 2.Добавете подправките и бъркайте 30 секунди, за да си пуснат аромата. Изсипете в тенджерата тиквата, бульона и кокосовото мляко. Изчакайте да заври, намалете котлона и оставете да къкри 20 минути.
3. Отдръпнете готовата супа от огъня. Пасирайте с ръчен пасатор и сервирайте с пресен магданоз и лимонов сок.

ne-na-diasataza-supa-tikva

2. Супата ти помага да поддържаш желаното тегло

Проучвания показват, че супата може да бъде много полезно средство за регулиране на теглото! Супата създава усещане за ситост. Ежедневната ѝ консумация води до по-добър резултат при контрол на теглото, отколкото ако същото количество калории се приема за сметка на храни с по-голяма хранителна плътности. Доказано е също, че консумацията на сума намалява общия прием на калории за 1-2 дни. Не само, че супата може да ти помогне да постигнеш желаното тегло, но помага и да го задържиш за по-дълго време! Важно е само да я консумираш редовно и да я предпочиташ пред сухи храни като тестени и сладки изделия.

3.Супата може да бъде пълноценно хранене

Напоследък в чуждите кулинарни сайтове са популярни т.нар. one-pot-meals или ястие, което е бързо и лесно за приготвяне, а в същото време е достатъчно засищащо, за да замести цяло хранене. Супата лесно може да бъде one-pot meal. Споделяме рецепта за гъбена супа с нудли, която е доста засищаща и може да бъде вкусен лек обяд или вечеря.

Супа с гъби и нудли

🛒 Продукти:
✔️ 1 стрък праз
✔️ 2 стръка зелен лук
✔️ 2 скилидки чесън
✔️ 300 г смесени гъби (например обикновена и кралска печурка)
✔️ 1 шепа сушени гъби шейтаке
✔️ 1 шепа сушени манатарки
✔️ 1 л бульон (костен или зеленчуков) + 1 чаша вода
✔️ 2 порции нудли за супа
✔️ 2 с.л тамари или соев сос
✔️ 1 с.л. гхи
✔️ 1 ч.л. лют червен пипер
✔️ магданоз и лимонов сок за сервиране

Приготвяне:
1.Накиснете сухите гъби в топла вода за поне 30 минути. Нарежете тях и пресните гъби на филийки.
2.Нарежете на ситно лука, праза и чесъна. Загрейте гхи-то в тенджера с дебело дъно и задушете в него лука, праза и чесъна за 5 минути, докато омекнат.
3.Добавете гъбите, червения пипер и соса тамари в тенджерата. Бъркайте 3-4 минути.
4.Долейте бульона и водата. Изчакайте да заври и оставете да къкри на тих огън 15 минути.
5.Добавете нудлите и гответе още 5 минути.
6.Отстранете тенджерата от котлона. В отделна купа сипете 1 черпак горещ бульон от супата, разтворете в него пастата мисо, върнете обратно в тенджерата и разбъркайте.
7.Сервирайте с магданоз и прясно изцеден лимонов сок.

ne-na-diastazata-supa-gubi

4. Супата е икономична храна

Едно от най-бюджетните ястия, които можем да приготвим у дома, е супа! Обикновено в нея слагаме сравнително евтини зеленчуци като лук и моркови, малко по-скъп протеин акто например пилешко месо/риба или по-евтин протеин като боб и леща. Едни от любимите ни супи са от типа „почисти хладилника“, в които слагаме различни изостанали продукти, които иначе бихме изхвърлили (например някой изостанал картоф или морков, парче риба от вчерашната вечеря, половин чаша сварен ориз или киноа и т.н.).

Ето още една примерна рецепта с продукти, които през есенно-зимния сезон редовно имаме в хладилника:

Супа с праз и картофи

🛒Продукти:
✔️3 стръка праз лук
✔️800 г картофи
✔️1 буркан костен бульон
✔️3 скилидки чесън
✔️дебела шайба пресен джинджифил
✔️5-6 стръка прясна мащерка
✔️2-3 дафинови листа
✔️2-3 с.л. зехтин
✔️1 ч.л. сол

Приготвяне:
1. Нарежете лука на ситно. Загрейте зехтина в тенджера, добавете лука и го задушете за 5 минути, като разбърквате периодично.
2. През това време обелете, смачкайте и нарежете на ситно чесъна. Обелете и настържете джинджифила. Изсипете ги в тенджерта и гответе около 1 минута.
3. Добавете обелените и нарязани картофи, мащерката, дафиновия лист, солта и бульона. Изчкайте да заври, намалете котлона и оставете да къкри около 15 минути или докато картофът омекне.
4. Махнете мащерката и дафиновия лист. Пасирайте с ръчен пасатор или блендер.
5. Сервирайте с прясно изцеден лимонов сок и черен пипер.

ne-na-diasataza-supa-praz-gingifil

5. Супата се готви лесно и може да бъда замразена

Приготвянето на супа е сравнително лесно, но най-хубавото е, че ангажимента е почти еднакъв независимо дали готвим една доза, две или три. Освен това супата се замразява и размразява лесно. Ето защо отличен начин да спестиш време е да готвиш супа в най-голямата тенджера, която имаш и да замразиш няколко порции за дни, в които няма да имаш време да готвиш.

Надяваме се поне една от тези 5 причини да те вдъхнови да хапваш повече супи този сезон и да готвиш с “Не на диастазата” като опиташ някоя от нашите рецепти! Ще се радваме да споделиш резутлата и да ни тагнеш в социалните мрежи с хаштаг #nenadiastazata.

Прочети още:

Предимства на пълноценното хранене

Как да се храним, ако имаме диастаза или за да се предпазим от нея

Ваня и Маги: Защо правим програма “Не на диастазата”

Подобни публикации

Меню