През септември “Мама Говори” за…

Mama Govori s Vanya Visarionova & Magi Pashova

И този месец в „Мама Говори“ коментирахме интересни теми от света на една майка. Благодарим на всички, които ни слушаха и коментираха отделните епизоди на подкаста. А ако нещо сте пропуснали, ето и кратък преглед на всичко, за което си говорихме през месец септември!


През септември в “Мама Говори” започнахме с една тема, която ще те пренесе в чудния свят на приказките! Това е епизодът:

mamagovori-knigite-detsata-ribka

Как да насърчим децата да четат повече?

В този епизод си говорим с Катя Антонова, автор и създател на издателство Рибка. Тя е майка на 4 деца и не само обича да им говори, но и да съчинява истории, да им ги разказва, да пише за тях. Пише истории, приказки, цели книги. После решава, че и други деца освен нейните собствени имат нужда от подобни истории. Благодарение на нашата гостенка днес много деца познават Двете кралства – кралстовото на Щастието и на Нещастието, познават чаровно-пакостливата захарна фея Ванилия и знаят какво значи да си богат и какво значи да си красива.

С Катя Антонова си поговорихме:
 
 • за професията “автор на детски книги” и как тя стига до нея
 • за героите в нейните книги и какви послания ни отправят
 • защо е важно да четем на децата от най-ранна възраст и как да подхраним у тях любовта към книгата
 • има ли “книжки за момичета” и “книжки за момчета”
 • кога да очакваме новите приключения на феята Ванилия и какви още приятни изненади ни готвят от Рибка
 • за още много любопитни неща, свързани с децата и четенето!

Продължихме с една тема, насочена, към майките, които се опитват да намерат баланса между работните ангажименти, семейството, личното време и всичко останало:

mamagovori-rabeteshta-maika-herstartup

Мисия “Работеща майка”

Да бъдеш работеща майка е трудна задача, но за много жени е единственият възможен избор. За възможностите пред тези жени си говорим в новия епизод на “Мама Говори” със Силвия Трифонова, консултант комуникации, маркетинг, PR, създател на платформата Her Startup и груpата за “Mom-Friendly” компании в България.

Силвия е майка на 3 деца. Има зад гърба си успешна маркетинг кариера в офиса на глобална компания в Дубай, а след връщането си в България става майка-предприемач, създавайки платформата Her Startup. Така че тя добре познава и “трите страни” на медела и споделя с нас:

 • Какво в днешно време означава да бъдеш работеща майка?
 • С какво се налага да прави компромис работещата майка?
 • Собствен бизнес или нает служител е по-добрият избор за една жена, която иска да има време за децата си?
 • Има ли в България mom-friendly компании и какво ги отличава?
 • Какво означава да бъдеш майка предприемач в България и да стартираш собствен бизнес?
 • На какво трябва да е готова една жена, която избере да загърби живота с регламентирано работно време и месечна заплата, за да се занимава с предприемачество?
 • Какво представлява личният бранд и трябва ли непременно да се занимаваш със собствен бизнес, за да градиш личен бранд?

Така че, ако си работеща майка или майка, на която й предстои връщане на работа, този разговор е за теб!


През 3-та седмица естествено направихме преход към грижата за децата, докато мама е на работа, а именно:

mamagovori-papilon-detegledachka-grija-za-deteto

Как най-лесно да си намерим детегледачка?

Повечето майки се връщат на работа след първата или втората година, а децата тръгват на детска градина. Понякога обаче мъничетата не са готови да се отделят от семейната среда и се налага още известно време да останат у дома.

Традиционно у нас за тези периоди се разчита на помощта на баби, но не всички семейства имат на разположение баба, живееща наблизо и готова да се посвети на внучето. Затова през последните години все по-популярна и необходима става услугата за наем на детегледачка.

Да открием нашата Мери Попинз или Мисис Даутфайър, на която да поверим детето си за цял ден или дори за няколко часа на седмица, в които мама и татко да си вземат толкова нужната им почивка, не е лесна задача.

В поредния епизод на “Мама Говори” се срещаме с една млада жена, която от съвсем скоро е майка, но преди това завършва психология, работи като детегледачка и в желанието си да подобри качеството на предлаганата услуга създава собствена агенция за детегледачки Papilon.

Тя ще ни разкаже много полезни неща за нуждата от помощ при отглеждането на детето и как се отразява липсата й върху родителите и семейните взаимоотношения, както и за това как да изберем човека, на който спокойно да поверим грижите за детето.


Завършихме месеца с тема, представляваща интерес за всички семейства, които имат помвче от едно дете, а именно:

mamagovori-revnostta-mejdu-detsata

Ревността между децата в семейството

Още преди появата на нов член в семейството, родителите започват да се притесняват как ще се справят с ревността и агресията между деца. Всеки е чувал истории за проява на ревност или си спомня за бой и разправии със своите собствени братя и сестри.

“Ревността е нещо много естествено. Проявява се, когато липсва внимание от един човек, от когото сме го получавали до този момент. Или когато това внимание намалява или не се случва тогава, когато ние имаме потребност.”, споделя Сузана Степанова, която е майка на 2 деца, психолог и психотерепевт с дългогодишна практика.

Вяра и Сузи, ръководители и терапевти в психологически център за деца и възрастни Съкровения са гости в този епизод на #мамаговори. Те дават много примери, както от тяхното ежедневие, така и от работата им в тяхната практика. Научете от разговора:

 • кои са успешните техники за справяне с ревността
 • коя е “идеалната” разлика между децата
 • трябва ли всяко дете да си има отделна стая
 • и много други.

За да слушаш епизодите на Мама Говори от компютър е достатъчно да кликнеш върху името на всеки от списъка по-горе или да посетиш профила ни в платформата Sound Cloud.

https://soundcloud.com/mamgovori

Ако искаш да ни слушаш през мобилния си телефон, е необходимо да си свалиш безплатно приложение за слушане на подкаст. Това може отново да бъде SoundCloud или безплатната версия на Spotify. Сваляш приложението, намираш през търсачката “Мама Говори” и натискаш бутон “Following”/”Следване”, за да получаваш известие за всеки подкаст.

Ако ползваш iPhone, може да потърсиш приложението Apple Podcast, което е част от интерфейса на телефона – оглеждай се за лилава иконка с буквата “i”. Влез в приложението, потърси в търсачката “Мама Говори” и отново натисни  “Subscribe”.

Ако ползваш телефон с Android, може да си свалиш приложението Stitcher, което също е безплатно и предпочитано за слушане на подкасти. След като имаш приложението на телефона си, влизаш в него, намираш “Мама Говори”, абонираш се като натискаш “+” и избираш епизода, който искаш да слушаш.

ne-na-diastazata-podkast-mama-spotify-soundcould-stitcher-itunes

Ако имаш технически въпроси или нужда от помощ, пиши ни! Ще направим всичко възможно да ти помогнем! Ако имаш въпроси и теми, които искаш да включим в “Мама Говори”, също ще се радваме да пишеш и да споделиш с нас!

Ние вярваме, че подкастът ще бъде полезен на много майки и единствената ни молба е да ни помогнеш да го популяризираме. Достатъчно е да се абонираш за него, да харесаш, коментираш или поставиш оценка на някой епизод, да споделиш с приятели. Всяко едно от тези действия помага подкастът да става по-видим и да достига до повече хора, за които ще е интересно да го чуят!

Виж тук:
През АВГУСТ “Мама Говори” за…

ДЕПРЕСИЯТА преди или след раждането – как да се справиш с нея

10 начина да се погрижиш за себе си след раждането

Подобни публикации

Меню