5 причини да се погрижа за тялото си след раждането

В този пост Маги Пашова, една от създателките на програма „Не на диастазата“, която стана майка за втори път, споделя кои са нейните 5 причини да се погрижи за възстановяването на тялото си след раждането.

Ne-na-diastazata-Blog-Grija-sled-rajdaneto-раждането

Да дадеш живот е безспорно най-великото преживяване за една жена. Да го носиш под сърцето си 9 месеца, да чувстваш как расте, да усещаш всяко негово движение, а после да го отделиш от себе си, да погледнеш за първи път в очите му, да му дадеш име и да му помогнеш да заживее самостоятелно – всичко това не може да се опише с думи. То се преживява с душата.

Но колкото и възвишено и неземно да е това преживяване, то остава съвсем реални, физически следи върху твоето тяло. Бременността и раждането подлагат тялото на сериозно изпитание – променят го, белязват го, оставят по него следи. И също както бебето ти има нужда от твоите всеотдайни грижи след раждането, така и собственото ти тяло се нуждае от такива!

Да се научим да не пренебрегвамe себе си след като станем майки е може би един от най-великите уроци на майчинството! Благодарна съм, че имам възможност да мина през този урок за втори път – този път по-убедено и по-осъзнато от първия.

Като част от екипа на програма „Не на диастазата“ имах възможност в продължение на 10 издания досега да наблюдавам трансформиращия ѝ ефект върху участничките и да се убедя не веднъж и два пъти колко важно е да се погрижиш за тялото си след раждането. Тази грижа има не само физически, но много по-цялостен – емоционален и психологически ефект върху родилата жена.

Затова след като станах майка реших да бъда участник наравно с всички останали момичета в поредното издание на програмата. Така видях от първо лице как тя работи и така успях бързо да върна формата си след раждането. 

Защо ще го направя точно с „Не на диастаза“ едва ли има нужда да обяснявам – защото вярвам в нея, видяла съм резултатите от прилагането ѝ много пъти, убедена съм и знам, че работи! А тук споделям моите 5 лични причини да се погрижа за тялото си след раждането.

 

magi-sled-rajdaneto

Причина 1: Да се почувствам добре в тялото си

Аз съм от жените, които могат да се похвалят със сравнително лека и доста активна бременност. До последно тренирах, движех се много, не спрях да работя. Въпреки всичко през последните 3-4 седмици от бременността усещах по различен начин тялото си – променено, натежало, по-трудно подвижно. Знаех отлично какво се случва с него и че това е нормално. Бях наясно с физическия стрес, който преживява, и който беше още по-силен в часовете на раждането и след него.

Изпитвах благодарност и възхищение към тялото си, и исках да се погрижа за него, за да се възстанови по-бързо, да възвърне силата си и да бъде отново тялото, което познавах и с което съм свикнала.

Причина 2: Да имам здрави ръце

Казват, че майката е способна да повдигне кола при прилив на адреналин, ако някой или нещо застраши рожбата ѝ. Усещала съм подобен прилив на адреналин и не мисля, че преувеличават. Но в ежедневието за щастие не сме задвижени от адреналин. И за щастие не ни се налага да повдигаме коли, а само нашето растящо бебе, но затова пък се налага да го правим много пъти и понякога за много часове. Затова са ни нужни здрави ръце, а те се постигат с подходящи упражнения и редовни тренировки. В противен случай дългите часове носене на бебето причиняват неприятни болки в гърба, врата и раменето, които можем да избегнем, ако се погрижим да имаме здрави ръце!

magi-pashova-kak-se-vuzstanovih-sled-rajdaneto

Причина 3: Да имам прав гръб

Промяната на центъра на тежестта на тялото през бременността и дългите часове на кърмене след раждането са причина за чести изкривявания и промяна на стойката при жените. Това на свой ред е в основата на редица схващания, главоболие и други неразположения, които могат да продължат дълго след като бебето е пораснало, а могат и да бъдат избегнати, ако майката положи целенасочени усилия да възстанови стойката си и да укрепи мускулите на гърба и кръста си след раждането. Това е едно от нещата, които постига програма „Не на диастазата“.

magi-pashova-rezultati-ne-na-diastazata

Причина 4: Да имам стегнат корем (отново)

Аз съм от жените, които никога не са имали стегнат корем, независимо от килограмите. Успях да го постигна едва през последните две години, благодарение на тренировките с Ваня – а тези тренировки станаха продължение на екипната ни работа по програма „Не на диастазата“. След второто ми раждане коремът ми се прибра забележително бързо – още на 10-тия ден мога да облека всички дрехи от преди бременността! Вярвам, че го дължах на тренировките от преди и по време на бременността! Но това все още не беше стегнатият корем, който имах преди да забременея и това е напълно нормално! Знаех обаче, че с правилните упражнения може да се стегне отново. Виждала съм ефекта и при десетки други момичета, участвали в програмата досега. Исках да го постигна по щадящия, но ефективен начин, по който го постига програмата – не с изтощителни тренировки, а с възстановяващи практики и упражнения.

magi-pashova-sled-rajdaneto

Причина 5: Да бъда пример за децата си

Но моята най-главна причина да се погрижа за себе си след раждането е, че искам да бъда пример за децата си! Знам, че след като съм им дала живот, мое задължение е да ги науча на най-важните неща и да ги подготвя за този живот. Също така знам, че те ще научат много повече не от нещата, които им казвам да правят, а от нещата, които ме виждат аз да правя. Ако искам да ги науча да бъдат грижовни към самите себе си, да ценят здравето си, да пазят телата си, да се хранят добре и да се движат активно, аз самата трябва да правя същото. А за да съм в състояние да го правя, нямам право да пренебрегвам себе си нито непосредствено след раждането, нито когато и да е по-късно.

Така 2 седмици след раждането на второто ми дете се включих е програма “Не на диастазата” и се убедих, че работи. След програмата бях достатъчно тонизирана, за да продължа с по-динамични тренировки на живо и онлайн. Още преди детето ми да навърши годинка, имах по-стегнат корем отколкото преди първото ми раждане. Но не това е истински важното! По-същественото е, че имах сила и тонус да нося детето си, да обикаляме заедно из планините, да се радваме на гледки и споделени моменти. Ето заради тези неща се струва да положиш усилия и да бъдеш активна мама!
Ако си родила наскоро или ако не си имала възможност да се погрижиш за себе си след раждането, когато и да е било то се включи сега в следващото издание. Не отлагай повече грижата за себе си.  
Децата ни имат нужда от щастливи, активни и уверени майки. 

Следващото издание на програма “Не на диастазата” ще започне на 30 януари 2023 година. Не отлагай повече и си подари повече грижа за себе си. За твоите деца и близки е важно да се чувстваш добре и да си в добра форма, за да можеш пълноценно да се наслаждавате на миговете заедно.

Ако се запишеш сега, получаваш отстъпка и предварителен достъп до бонус материали, с които да започнеш своята трансформация веднага.

Никога не забравяй, че промяната започва от теб! А как да се запишеш, виж тук!

Прочети още:

Ваня и Маги: Защо правим програма “Не на диастазата”

10-те най-добри резултата в програма “Не на диастазата“ досега

10 съвета как да намираш време за себе си

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 18 март 2024 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 40 лева (вместо за 69 лева).  Така ще можеш да стартираш своето възстановяване веднага, защото ще получиш достъп до материалите от програмата за тазово дъно след финализиране на поръчката си. Програмата съдържа упражнения и менюта за хранене. 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню