5 причини да се погрижа за тялото си след раждането

В този пост Маги Пашова, една от създателките на програма „Не на диастазата“, която стана майка за втори път, споделя кои са нейните 5 причини да се погрижи за възстановяването на тялото си след раждането.

Ne-na-diastazata-Blog-Grija-sled-rajdaneto-раждането

Да дадеш живот е безспорно най-великото преживяване за една жена. Да го носиш под сърцето си 9 месеца, да чувстваш как расте, да усещаш всяко негово движение, а после да го отделиш от себе си, да погледнеш за първи път в очите му, да му дадеш име и да му помогнеш да заживее самостоятелно – всичко това не може да се опише с думи. То се преживява с душата.

Но колкото и възвишено и неземно да е това преживяване, то остава съвсем реални, физически следи върху твоето тяло. Бременността и раждането подлагат тялото на сериозно изпитание – променят го, белязват го, оставят по него следи. И също както бебето ти има нужда от твоите всеотдайни грижи след раждането, така и собственото ти тяло се нуждае от такива!

Да се научим да не пренебрегвамe себе си след като станем майки е може би един от най-великите уроци на майчинството! Благодарна съм, че имам възможност да мина през този урок за втори път – този път по-убедено и по-осъзнато от първия.

Като част от екипа на програма „Не на диастазата“ имах възможност в продължение на 10 издания досега да наблюдавам трансформиращия ѝ ефект върху участничките и да се убедя не веднъж и два пъти колко важно е да се погрижиш за тялото си след раждането. Тази грижа има не само физически, но много по-цялостен – емоционален и психологически ефект върху родилата жена.

Затова след като станах майка реших да бъда участник наравно с всички останали момичета в поредното издание на програмата. Така видях от първо лице как тя работи и така успях бързо да върна формата си след раждането. 

Защо ще го направя точно с „Не на диастаза“ едва ли има нужда да обяснявам – защото вярвам в нея, видяла съм резултатите от прилагането ѝ много пъти, убедена съм и знам, че работи! А тук споделям моите 5 лични причини да се погрижа за тялото си след раждането.

 

magi-sled-rajdaneto

Причина 1: Да се почувствам добре в тялото си

Аз съм от жените, които могат да се похвалят със сравнително лека и доста активна бременност. До последно тренирах, движех се много, не спрях да работя. Въпреки всичко през последните 3-4 седмици от бременността усещах по различен начин тялото си – променено, натежало, по-трудно подвижно. Знаех отлично какво се случва с него и че това е нормално. Бях наясно с физическия стрес, който преживява, и който беше още по-силен в часовете на раждането и след него.

Изпитвах благодарност и възхищение към тялото си, и исках да се погрижа за него, за да се възстанови по-бързо, да възвърне силата си и да бъде отново тялото, което познавах и с което съм свикнала.

Причина 2: Да имам здрави ръце

Казват, че майката е способна да повдигне кола при прилив на адреналин, ако някой или нещо застраши рожбата ѝ. Усещала съм подобен прилив на адреналин и не мисля, че преувеличават. Но в ежедневието за щастие не сме задвижени от адреналин. И за щастие не ни се налага да повдигаме коли, а само нашето растящо бебе, но затова пък се налага да го правим много пъти и понякога за много часове. Затова са ни нужни здрави ръце, а те се постигат с подходящи упражнения и редовни тренировки. В противен случай дългите часове носене на бебето причиняват неприятни болки в гърба, врата и раменето, които можем да избегнем, ако се погрижим да имаме здрави ръце!

magi-pashova-kak-se-vuzstanovih-sled-rajdaneto

Причина 3: Да имам прав гръб

Промяната на центъра на тежестта на тялото през бременността и дългите часове на кърмене след раждането са причина за чести изкривявания и промяна на стойката при жените. Това на свой ред е в основата на редица схващания, главоболие и други неразположения, които могат да продължат дълго след като бебето е пораснало, а могат и да бъдат избегнати, ако майката положи целенасочени усилия да възстанови стойката си и да укрепи мускулите на гърба и кръста си след раждането. Това е едно от нещата, които постига програма „Не на диастазата“.

magi-pashova-rezultati-ne-na-diastazata

Причина 4: Да имам стегнат корем (отново)

Аз съм от жените, които никога не са имали стегнат корем, независимо от килограмите. Успях да го постигна едва през последните две години, благодарение на тренировките с Ваня – а тези тренировки станаха продължение на екипната ни работа по програма „Не на диастазата“. След второто ми раждане коремът ми се прибра забележително бързо – още на 10-тия ден мога да облека всички дрехи от преди бременността! Вярвам, че го дължах на тренировките от преди и по време на бременността! Но това все още не беше стегнатият корем, който имах преди да забременея и това е напълно нормално! Знаех обаче, че с правилните упражнения може да се стегне отново. Виждала съм ефекта и при десетки други момичета, участвали в програмата досега. Исках да го постигна по щадящия, но ефективен начин, по който го постига програмата – не с изтощителни тренировки, а с възстановяващи практики и упражнения.

magi-pashova-sled-rajdaneto

Причина 5: Да бъда пример за децата си

Но моята най-главна причина да се погрижа за себе си след раждането е, че искам да бъда пример за децата си! Знам, че след като съм им дала живот, мое задължение е да ги науча на най-важните неща и да ги подготвя за този живот. Също така знам, че те ще научат много повече не от нещата, които им казвам да правят, а от нещата, които ме виждат аз да правя. Ако искам да ги науча да бъдат грижовни към самите себе си, да ценят здравето си, да пазят телата си, да се хранят добре и да се движат активно, аз самата трябва да правя същото. А за да съм в състояние да го правя, нямам право да пренебрегвам себе си нито непосредствено след раждането, нито когато и да е по-късно.

Така 2 седмици след раждането на второто ми дете се включих е програма “Не на диастазата” и се убедих, че работи. След програмата бях достатъчно тонизирана, за да продължа с по-динамични тренировки на живо и онлайн. Още преди детето ми да навърши годинка, имах по-стегнат корем отколкото преди първото ми раждане. Но не това е истински важното! По-същественото е, че имах сила и тонус да нося детето си, да обикаляме заедно из планините, да се радваме на гледки и споделени моменти. Ето заради тези неща се струва да положиш усилия и да бъдеш активна мама!
Ако си родила наскоро или ако не си имала възможност да се погрижиш за себе си след раждането, когато и да е било то се включи сега в следващото издание. Не отлагай повече грижата за себе си.  
Децата ни имат нужда от щастливи, активни и уверени майки. 

Следващото издание на програма “Не на диастазата” ще започне на 30 януари 2023 година. Не отлагай повече и си подари повече грижа за себе си. За твоите деца и близки е важно да се чувстваш добре и да си в добра форма, за да можеш пълноценно да се наслаждавате на миговете заедно.

Ако се запишеш сега, получаваш отстъпка и предварителен достъп до бонус материали, с които да започнеш своята трансформация веднага.

Никога не забравяй, че промяната започва от теб! А как да се запишеш, виж тук!

Прочети още:

Ваня и Маги: Защо правим програма “Не на диастазата”

10-те най-добри резултата в програма “Не на диастазата“ досега

10 съвета как да намираш време за себе си

Ако все още не си се възстановила напълно след раждането си и имаш коремче, диастаза, болки в кръста, килограми за сваляне и нужда от повече тонус и енергия е време да се погрижиш и за себе си. Няма да има по-подходящ момент от този, защото с порастването на детето нуждата му от твоето внимание ще се увеличава.

На 6 ноември 2023 година ще започне следващото издание на програма “Не на диастазата”.

Запиши се сега и ще получиш като подарък достъп до 2 материала:

  • 5 упражнения за по-добра стойка, които ще ти помогнат да прибереш диастазата и
  • книжка със съвети за храненето за възстановяване след раждането.

Програмата е изцяло онлайн и може да се изпълнява отвсякъде и в удобно за теб време.
Достъпът до материалите е неограничен във времето. 

Можеш да вземеш и пакет с включена програма “Секси дупе = здрав таз” на цена от 30 лева (вместо за 69 лева). 

Направи своята осъзната стъпка към по-добра лична грижа и ефективно възстановяване. Подари си едно незабравимо пътешествие към своята по-добра версия.

Не отлагай повече грижата за себе си. Запиши се сега и започни веднага с възстановяването си след раждането.
Програмата за тазово дъно стартира веднага и може да я изпълняваш до началото на програма “Не на диастазата”.

Научи повече за програмата и се запиши тук.

Меню