Ако не си перфектната майка, значи си една от нас!

Ne_na_diastazata_Perfektnata_maika_Blog_Перфектната майка

Перфектната майка – познаваш ли я? Тя е родила естествено, кърмила е на поискване поне 2 години, носила е бебето в слинг, прилагала е естествена бебешка хигиена, захранила го е с домашни био храни, ползвала е само хомеопатия, избрала е най-добрата детска градина с монтесорска педагогика и вече го подготвя за кандидастване в първи клас. Нейното дете не се заиграва с таблети и телефони, а разглежда детски енциклопедии, ходи на уроци по плуване, карате и цигулка, и вече говори поне 2 езика. Перфектната майка знае всичко и е информирана за всичко. Тя членува в десетки Фейсбук групи и научава всички новини. Къщата ѝ е винаги добре подредена, а децата сресани, измити и облечени в чисти дрехи. Тя ходи на йога и пилатес, изглежда перфектно и е винаги спокойна и усмихната.

Перфектната майка е ново явление в човешката история, рожба на дигиталния свят и неговите филтририрани и фотошопнати изображения. Образът ѝ ни се натрапва от социалните мрежи и ние неминуемо се сравняваме с нея. Но коя от нас е толкова перфектна?

Отговорът е НИКОЯ и колкото по-рано го осъзнаем, толкова повече ненужни тревоги ще си спестим! Истината е, че думите „майка“ и „перфектна“ нямат място в едно изречение. Защото след като веднъж цикъла ти закъснее и разбереш, че си бременна, после с години ще закъсняваш за всичко и за навсякъде. Защото с децата времето има други измерители. Защото правенето на планове вече се случва по различен начин. Защото домът ти вече ще е подреден  само за снимка, (ако въобще!) и по никое друго време. Защото ще допускаш грешки, ще учиш уроци, ще се чувстваш безсилна, както никога преди в живота си, ще падаш и ще се изправяш, ще откриеш, че в себе си носиш неподозирана сила, че имаш безкрайно търпение и можеш да изпитваш безгранична любов. Но никога няма да бъдеш перфектна!

Защото перфектността като явление не съществува!

Перфекционизмът е неестествено, тъжно и самотно състояние на духа. То ни кара да съдим, критикуваме (най-вече себе си!) и да се чувстваме зле. Вреди на здравето ни и ни пречи да сме щастливи. В опитите си да бъдем перфектни правим лоша услуга не само на самите нас, но и на децата си. В живота няма нищо перфектно и рано или късно всеки се сблъсква с трудности, с които трябва да се пребори. Рано или късно всеки допуска грешки, от които извлича поуки. Наше задължение като майки е да научим децата си да се изправят срещу трудностите, да им покажем, че не бива да се страхуват да грешат. Ако отглеждаме децата си в един фалшив свят на перфектност и подреденост как ще ги подготвим за истинския живот?

Щастливите деца растат в разхвърляни домове, цапат дрехите си, вдигат шум и създават хаос. Щастливите деца падат, жулят коленете си, стават и продължават. Те не се страхуват да сгрешат, защото са виждали майките си да го правят и знаят, че това не е краят на света. Не се страхуват да си изпуснат нервите, защото знаят, че майките им също го правят, и че това е ок. Не се опитват да бъдат перфектни, защото и майките им не са и това е напълно ок!

Ти какви деца искаш да отглеждаш?

Не на диастазата“ е общност за не-перфектни майки! Тук никой няма да те осъди за липсата на идеални пропорции и плосък корем, затова че не успяваш да тренираш всеки ден или да се храниш супер-здравословно. Тук ще те вдъхновим да обичаш собственото си тяло и да полагаш грижи за него. Ще те насърчим да не пренебрегваш себе си и да бъдеш пример за децата си. Тук ще откриеш подкрепа, разбиране и съпричастност.

Присъедини се към поредното издание на програма „Не на диастазата“ или просто стани част от нашата общност на подкрепящи се майки, като последваш страниците ни във Фейсбук и Инстаграм, като слушаш нашия подкаст „Мама Говори“, в който всяка сряда коментираме различни теми от света на една майка.

Ние също сме част от дигиталния свят, но искаме да променим правилата, по които той работи! Затова ти показваме реални майки, споделяме реални истории, говорим открито за трудностите в ежедневието на жената – майка. Ние самите сме майки и не се стремим да бъдем перфектни, не насаждаме чувство на вина, а се стараем да мотивираме и вдъхновяваме.

Ако това е от което имаш нужда, бъди една от нас, бъди добре дошли и нека бъдем повече!

Сега можеш да се включиш в програма “Не на диастазата” на преференциална цена. Направи го сега и стани част от нашата общност на майки, които искат да са щастливи и да отглеждат щастливи деца.

Прочети още:
10 тайни на щастливите майки

10 съвета как да намираш време за себе си

Ваня и Маги: Защо правим програма “Не на диастазата”

 

Подобни публикации

Меню