Диастаза и бременност

Бременна си, имаш диастаза и не знаеш какво да правиш. Имаш множество въпроси – какво да правя и съответно да НЕ правя, за да не се увеличи разкъсването на съединителната тъкан, как да тренирам, какво да ям. Тази публикация ще отговори на всички твои въпроси и ще ти  даде информация, която ще ти помогне да предотвратиш излишното разкъсване на съединителната тъкан по време на своята бременност. 

Ако се чудиш за какво става въпрос, прочети тази статия

Най-добре е  да се погрижиш за диастазата преди да забременееш. Ако все пак си пропуснала тази възможност има няколко основни неща, които можеш да направиш, за да НЕ се увеличи разкъсването на съединителната тъкан. 

1. Погрижи се за гръдния си кош!

ne-na-diastazata-bremennost-diastaza

Коремните мускули, между които е съединителната тъкан и чието разкъсване наричаме диастаза, са захванати на 2 места – за гръдния кош и за таза. Ако тези 2 залавни места не са в тяхната анатомична позиция, това е предпоставка за по-голямо разкъсване. С нарастване на плода, коремните мускули се разтягат встрани. Съединителната тъкан е като ластик, който се разтяга в отговор на нарастващия корем. Но, ако към вече разтегнатата съединителна тъкан, добавим допълнителен натиск отвътре навън, чрез изпъчване на гръдния кош, това най-вероятно ще доведе до увеличаването на диастазата, т.е. до по-голяма разкъсване на съединителната тъкан.

ne-na-diastazata-bremenna-stoika-diastaza
Вижте колко по-прибран изглежда корема, когато не се пъчим напред! Така и натискът върху линеа алба е по-малък!

Какво да правиш?
Като за начало се стреми да си прибираш гръдния кош. Ако си в ранен етап от бременността прави псоас релаксация. Не случайно това е първото упражнение от програмата “Не на диастазата”.

2. Избягвай продължителното седене на стол!

ne-na-diastazata-bremennost-stol

Седенето на стол оказва влияние върху цялото тяло. Представи си тялото стоящо в корито от гипс през целия ден. Какво се случва с мускулите ни, когато са обездвижени? Атрофират. Смаляват се. Същото ще се случи и с твоите мускули, ако прекарваш прекалено дълго време на стол. Това ще доведе от една страна до отслабване на мускулатурата, а от друга до изкривявания в гръбначния стълб. И двете състояния са предпоставка за нарушаване на целостта на съединителната тъкан.

Какво да правиш?
Ако все пак ти се налага да седиш на стол,  опитай се да седиш с изправен гръб, така че да няма излишно натоварване върху опашната кост. За повече подробности виж това видеото.

3. Изхвърли токчетата!

ne-na-diastazata-bremennost-tokcheta

Ако следиш нашия блог най-вероятно знаеш вече за това. Ако не, прочети  повече в тази статия.
На кратко, повдигането на тялото от петите, променя цялостната геометрия, което води до излишно изпъчване на гръбначния стълб и съответно това би могло да доведе до нарушаване на целостта на съединителната тъкан.

Какво да правиш?
Намери си удобно равни обувки. Ако си свикнала да ходиш  на високи токчета премини към равни обувки постепенно, за да НЕ получиш излишни травми. Ходи боса по неравен терен. Това ще ти помогне да преминеш към равни обувки безпроблемно и бързо.

4. Движи се много и спортувай редовно!

Движението и спорта ще ти помогнат да поддържаш мускулатурата в тонус. Това със сигурност ще ти помогне да предотвратиш излишното разкъсване на съединителната тъкан.

Какво да правиш?
Първо се консултирай с твоя гинеколог. Ако не ти е противопоказно запиши се на гимнастика за бременни, йога или потърси нашата  онлайн програма за бременни. Съвсем скоро ще бъде налична.

5. Приемай достатъчно колаген!

ne-na-diastazata-bremennost-trenirovki

Понякога слабата съединителна тъкан може да е наследствена. Факт е, че с възрастта нивата на колаген в тялото намаляват. При всички положения препоръчваме прием на колаген, за да предотвратиш излишното разкъсване на съединителната тъкан. Повече можете да научите в статия на Маги Пашова.

Какво да правиш?
Пий по една чаша костен бульон на ден или приемай колаген като добавка и/или приемай храни богати на витам С, с цел подпомагането на синтезирането на естествения колаген в тялото.

6. Не на последно място бъди внимателна с  излишните килограми!

Излишните мазнини, особено в областта на корема, също могат да бъдат причина за разкъсването на съединителната тъкан. Контролирането на теглото може да стане с повече движение и съзнателно хранене. Ако имаш увеличен апетит, консултирай се със специалист, който да ти изготви подходящ режим за контролиране на килограмите.


Надяваме се, че тази информация ще ти помогне да предотвратиш излишното разкъсване на съединителната тъкан и увеличаването на диастазата. Ако искаш една активна и осъзната бременност заповядай в нашата програма “Мама ще съм”.

Прочети още:
Диастаза и бременност

ДЕПРЕСИЯТА преди или след раждането – как да се справиш с нея

Носенето на токчета през бременността вреди на теб и твоето бебе

Подобни публикации

Меню