През август “Мама Говори” за…

mamagovori-podcast-vanyavisarionova-magipashova-мамаговори

И този месец в „Мама Говори“ коментирахме интересни теми от света на една майка. Благодарим на всички, които ни слушаха и коментираха отделните епизоди на подкаста. А ако нещо сте пропуснали, ето и кратък преглед на всичко, за което си говорихме през най-летния месец!

 


Започнахме с една тема, която определено предизвика интереса ви и бързо набра над 800 слушания! Това е епизодът

mamagovori-kak-da-suhranim-sebe-si-vrazkata-s-partniora-sled-poiavata-na-bebeto

Как да съхраним себе си и връзката с партньора след появяването на детето

В този епизод си говорим с Гергана Димитрова, ландшафтен архитект, инструктор в летни детски лагери, танцьорка, колекционер на опаковки от шоколад, но преди всичко майка на 4 деца! Поканихме Гери да ни гостува в “Мама Говори”, защото вярваме, че нейната енергичност и простички, но работещи принципи са заразителни!

В “Не на диастазата” срещаме много майки с едно или две деца, които са буквално всумакни в ежедневието и обгрижването на детето до степен, в която забравят за себе си, за партньора си, за всичко, което ги е вълнувало преди. Обяснението много често е: “Не ми достига време.” Времето обаче е едно и също за всички! И ако Гери успява с 4 деца, значи и ние трябва да можем!

Надяваме се нейните мисли, идеи и съвети да ви допаднат! Но най-вече надяваме се с този подкаст да ви накараме да се замислите колко е важно да поставяте себе си на първо място, да се опазите и съхраните въпреки ангажиментите и грижата за децата, да намирате време за нещата, които са имали смисъл и са ви радвали преди. Само така ще успеете да бъдете щастливи майки! А вашите деца нямат нужда от 100%-во отдадени, а от щастливи майки!


Продължихме с една тема, насочена, към бъдещите майки:

mamagovori-masaj-za-bremenni-rodili-maiki-
stanislavanikolova

Масажът по време и след бременността и други “забранени” удоволствия

Гост в този епизод е Станислава Николова – бакалавър по кинезитерапия от НСА, магистър по медицинска рехабилитация и ерготерапия от МУ София, хоноруван преподавател по пренатален масаж в НСА и собственик на Масажно студио The S и Body Wellness Studio the S.

Станислава споделя ценния си 12-годишен опит от работа с бременни жени и отговаря на въпросите:

 • На какво се дължат обичайните дискомфорти, които изпитва бременната жена
 • Как масажите за бременни помагат за преодоляването им
 • Наистина ли крият риск масажите за бременни
 • Кой може да прави такива масажи
 • Какво според нея е по-важно от масажите

Какъв масаж е важно да си правят жените, родили със секцио, за да избегнат образуването на мастна престилка върху белега.


mamagovori-estestvena-bebeshka-higiena-mnogokratni-peleni-vs-pampersi

През 3-та седмица на август засегнахме една тема, подходяща за хора, очакващи бебе или станали наскоро родители:

Смисълът и ползите от естествената бебешка хигиена

В този епизод наш гост е Ива……, консултант по бебеносене, създател на марката български слингове KayaDesign, но преди всичко майка на 3 деца с много опит в областта на естествената бебешка хигиена (ЕБХ).

За тези от вас, които не са чували за ЕБХ, това е използването на многократни пелени и философията за ранно приучаване на бебето към ползване на гърне. Сред основните предимства на тази философия са:

 • ранното изграждане на навици у бебето
 • икономисването на средства от покупката на еднократни пелени
 • ползите за околната среда

В разговора Ива коментира ползите от прилагането на ЕБХ и дава ценни практични съвети на родителите, които имат интерес да ползват многократни пелени като например кога да започнат, как да изберат подходящи многократни пелени, как да ги подържат правилно, колко би им струвала инвестицята в такива, как най-успешно да прилагат ЕБХ и много други.


Завършихме месеца с тема, представляваща интерес за цялото семейство, а именно:

mamagovori-probiotici-crevnozdrave

Митове и истини за пробиотиците

Специално за този епизод Маги направи преглед на актуалните към момента клинични проучвания за ползите от пробиотиците. В епизода двете с Ваня коментират:

 • Произхода и историята на пробиотиците
 • Разликата между пребиотици, пробиотици и синбиотици
 • Разликата между пробиотици и ферментирали храни
 • Случаите на доказани ползи от пробиотиците
 • Маркетингът и митовете зад пробиотиците
 • Насоките за правилен прием и съхранение на пробиотик

За да слушаш епизодите на Мама Говори от компютър е достатъчно да кликнеш върху името на всеки от списъка по-горе или да посетиш профила ни в платформата Sound Cloud.

https://soundcloud.com/mamgovori

Ако искаш да ни слушаш през мобилния си телефон, е необходимо да си свалиш безплатно приложение за слушане на подкаст. Това може отново да бъде SoundCloud или безплатната версия на Spotify. Сваляш приложението, намираш през търсачката “Мама Говори” и натискаш бутон “Following”/”Следване”, за да получаваш известие за всеки подкаст.

Ако ползваш iPhone, може да потърсиш приложението Apple Podcast, което е част от интерфейса на телефона – оглеждай се за лилава иконка с буквата “i”. Влез в приложението, потърси в търсачката “Мама Говори” и отново натисни  “Subscribe”.

Ако ползваш телефон с Android, може да си свалиш приложението Stitcher, което също е безплатно и предпочитано за слушане на подкасти. След като имаш приложението на телефона си, влизаш в него, намираш “Мама Говори”, абонираш се като натискаш “+” и избираш епизода, който искаш да слушаш.

ne-na-diastazata-podkast-mama-spotify-soundcould-stitcher-itunes

Ако имаш технически въпроси или нужда от помощ, пиши ни! Ще направим всичко възможно да ти помогнем! Ако имаш въпроси и теми, които искаш да включим в “Мама Говори”, също ще се радваме да пишеш и да споделиш с нас!

Ние вярваме, че подкастът ще бъде полезен на много майки и единствената ни молба е да ни помогнеш да го популяризираме. Достатъчно е да се абонираш за него, да харесаш, коментираш или поставиш оценка на някой епизод, да споделиш с приятели. Всяко едно от тези действия помага подкастът да става по-видим и да достига до повече хора, за които ще е интересно да го чуят!

Виж тук:
През ЮЛИ “Мама Говори” за…

ДЕПРЕСИЯТА преди или след раждането – как да се справиш с нея

10 начина да се погрижиш за себе си след раждането

 

Подобни публикации

Меню