5 практики по ресторативно движение + ВИДЕА

ne-na-diastazata-restorativno-dvijenie-vanya-visarionova-blog

Какво е ресторативно движение? Ако трябва да се обясни с едно изречение, това е цялостна система за възстановяване на естествената стойка на тялото. Възстановяването на стойката се случва благодарение на няколко неща:

1. Корективни упражнения
2. Осъзнатост за това колко и как се движим
3. Промяна на ежедневни навици

Тялото ни се адаптира към това, което правим най-често! Представи си, че имаш навика да носиш чанта на едно рамо. Обикновено винаги носим чантата по един и същи начин дни и часове наред. Несъзнателно държим рамото по-високо, за да не падне чантата. Това задържане на рамото в определена позиция води до изкривяване. Мускулите запаметяват тази позиция на тялото и остават като „замръзнали” там. Представи си сега същото нещо със седенето на стол. Седим на стол още от утробата на мама, защото тя е седяла много. След това ни поставят в столче за кола, след това седим на хубав стол за хранене на масата на големите, след това седим в детската градина, седим в училище, в университет, в кола, в офиса … едно безкрайно седене. Телата ни се приспособяват към това седене, мускулите се адаптират към позицията и това води до изкривяване на стойката.

Изкривяванието носи със себе си много дискомфорт:

1. Не изглежда добре.
2. Води до непрекъснати болки в гърба и/или други части на тялото.
3. Води до неправилна употреба на костите, което предизивиква излишни травми и дори понякога налага смяна на определена става.
4. Причинява излишно и неправилно притискане на органите, което им пречи да функционират оптимално.
5. Чувстватш се по-уморена.

За да се предпазиш от всичко това и за да се чувстваш по-жизнена, е добре да практикуваш ресторативно движение.

Споделяме ти тук поредицата “Ресторативно движение” с една от създателките на “Не на диастазата” Ваня Висарионова, представена от WnessTV и SPORT DEPOT.


Eпизод 1 – “Здрав гръб”

В епизода “Здрав гръб” Ваня ще ти покаже няколко много ефективни и практични упражнения за облекчаване на болките и схващанията в гърба. Ще ти бъдат необходими само една постелка и една фитнес топка.


Eпизод 2 – “Здрави колене”

В епизода “Здрави колене” Ваня ще ти покаже няколко много щадящи и ефективни упражнения, които ще ти помогнат както да предотвратиш болки в коленете, така и да засилиш мускулите на дупето, плюс няколко стабилизиращи мускули на бедрата. Ще ти бъдат необходими само една постелка, тухличка за йога и една босу топка.


Eпизод 3 – “Динамичен офис”

В епизода “Динамичен офис” Ваня ще ти покаже няколко много ефективни и приятни упражнения, които може да правиш, докато седим на стола в офиса. Ще ти покаже също така кои са правилните позиции за седене и как да заставаш в най-оптимална позиция. Ще ти бъде необходима само една въздушна масажираща подложка, която позволява леко да повдигнеш бедрата, за да може гръбначният стълб от самосебе си да застане в неутрална позиция.


Eпизод 4 – “Здрав кръст”

В епизода “Здрав кръст” Ваня ще ти покаже няколко много полезни и ефективни упражнения при болки в кръста – нещо, от което все повече хора страдат в своето ежедневие. Ще ти бъдат необходими само една постелка, една тухличка и масажни топки.


Eпизод 5 – “Здраво тяло”

В епизода “Здраво тяло” Ваня ще демонстрира комплекс от упражнения, които може да правиш всеки ден, за да се чувстваш здрави и енергични, и да нямаш неприятни болки и схващания на гърба, кръста или врата. Ще ти бъдат необходими само една постелка и една тухличка.


Практиките по ресторативно движение са подходящи за всеки един човек. Особено полезни са, ако:

• работиш в офис
• седиш повече от 8 часа на ден на стол
• боли те гърба
• боли те главата
• имаш болки в коляното, но не знаеш защо
• имаш паднали сводове
• изгърбена и
• имаш диастаза
• имаш пролапс на тазовото дъно
• не обичаш да ходиш на кросфит
• обичаш да усещаш тялото си
• искаш да остарееш пълноценно

С редовното практикуване на ресторативнио движение, ще се радваш на по-пълноценен начин на живот и ще изпълняваш с лекота ежедневните си дейности. Ще си по-здрава и енергична.

Ресторативните и корективните упражнения са основна част от програма “Не на диастазата”, която цели дългосрочно и ефективно възстановяване след раждането. През бременността повечето бъдещи майки придобиват т.нар. “стойка на гордата бременна” с изпъкнал корем и голяма чупка в кръста, която запазват и след раждането. Това води до проблеми с кръста, бавно прибиране на корема, диастаза и т.н. Повече за програмата, нейните предимства и как да се включиш в следващото издание може да прочетеш ТУК.

Прочетете още:

Ваня и Маги: Защо правим програма “Не на диастазата”

10 идеи за повече движение в ежедневието

Носенето на токчета през бременността вреди на теб и твоето бебе

Подобни публикации

Меню