Предимства на пълноценното хранене

През последните години сме затрупани от информация как да се храним здравословно, как да избираме по-чиста и по-полезна храна. Понякога тази информация може да бъде объркваща и конфликтна – нещо, от което една и без друго претоварена майка няма нужда!

Ние от „Не на диастазата“ подкрепяме идеята за пълноценно хранене, полезни и устойчиви хранителни навици, повече естествени храни и вслушване индивидуалните потребности на тялото, а не следване на хранителни моди, диети, ограничения и най-вече не подкрепяме залитането в крайности.

За нас по-добро или пълноценно хранене означава по-малко преработени храни, по-малко захар, повече зеленчуци и повече храни с висока хранителна стойност. A тук поясняваме какво се случва, когато започнеш да се храниш по-добре?

Когато спреш да ядеш преработени храни, се чувстваш по-лека, по-жизнена и по-енергична, което е голям плюс за една недоспиваща си майка! Автоматично започваш да приемаш по-малко захар, което намалява апетита ти за сладки неща. В менюто ти влизат повече пълноценни непреработени храни, т.е. си на правилният път за пълноценно хранене.

Непререработени храни – храни, които са максимално близо до естествения си вид. Храни, които не са пакетирани или имат само няколко съставки, изписани върху опаковката. Избягвай да купуваш храни, върху чиято опакова има дълъг списък от съставки с непознати за теб имена!

Когато започнеш да ядеш повече зеленчуци – осигуряваш на тялото си повече полезни витамини и минерали, които подпомагат възстановителните процеси в тялото ти. Не забравяй, че твоето възстановяване след раждането е не по-малко важно от грижата, която полагаш за твоето бебе! Наблегни особено на зелени зеленчуци, защото те осигуряват максимална полезности.

Зелени зеленчуци – спанак, кейл, броколи, рукола, брюкселско селе, манголд и др.

Когато ядеш повече храни с висока хранителна стойност – ти не просто помагаш на тялото си да се възстанови по-бързо и да функционира оптимално, но и да имаш достатъчно кърма, ако кърмиш. Когато консумираш такива храни за сметка на празни калории, много по-бързо възвръщаш добрата си форма и килограми от преди бременността, без да се ограничаваш или да пазиш диети. Отново голям плюс на пълноценното хранене.

Храни с висока хранителна стойност – такива са зеленчуците и плодовете, ядките и семената, месоя, яйца и млечни от пасищни животни, мазните риби.

Когато консумираш храни, богати на колаген – помагаш осигуряваш на тялото си нужните му вещества, за да поддържа еластичността на тъканите, да затвори диастазата, да осигури здравина и бялсък на кожата и косата, въпреки умората и недоспиването.

Храни, богати на колаген – костен бульон, пилешка и рибена супа. Храни, подпомагащи синтеза на колаген – пресни плодове и зеленчуци, всичко концентрирани естествени източници на витамин С.

По-добро хранене не означава по-сложно или по-скъпо хранене! В повечето случаи е точно обратното, а ефектът от него наистина си заслужава не само заради теб самата, но и заради примера, който ще дадеш на децата си!

Следващото издание на програма “Не на диастазата” ще започне на 28 септември 2020 година. Заяви своето желание да участваш сега ТУК и ние ще ти изпратим препоръки и насоки, които да следваш до началото на програмата.

Прочети още:
Ваня и Маги: Защо правим програма “Не на диастазата”
10 трика за приготвяне на храна за заети майки
10-те най-добри резултата в програма “Не на диастазата“ досега

Подобни публикации

Меню