ДЕПРЕСИЯТА преди или след раждането – как да се справиш с нея

Само майките, които преживяват този ужас като пренаталната и следродилната депресия знаят колко е всепоглъщащо чувството на вина и тъга, че вместо да се радват на скъпоценните моменти и хубавите мигове, те са обградени от пълен мрак. Гледат сладките малки лица на децата си, очакващи радостта да ги залее, но радостта и чувството, което всички казват, че трябва да изпитва всяка млада майка, не идва.

Това не означава, че тези майки не обичат децата си! Че не искат дома им да е чист, а те самите да се радват на моментите с малките създания и да чувстват щастие. Но понякога това не е толкова лесно!

Тези жени се чувстват неразбрани, виновни, изолирани и се страхуват да споделят мислите си с друг.

Те искат да бъдат като всички останали майки и да излязат в парка, да имат енергия да играят с бебето. Вместо това обаче са обхванати от апатия и се чувстват толкова уморени.

Ако и ти изпитваш тези чувства, знай – не си сама. Има и други майки, които се борят с този “звяр“ – депресията и хубавото е, че все повече се говори за това. Може би си опитвала много неща, за да се измъкнеш от тъмната дупка. Но тъмните мисли продължават да се прокрадват и самообвинението и срамът те държат като голям насилник, от който не можеш да избягаш.

И ако се чудиш как преди си била толкова енергична и изпълнена с радост, знай, че пак ще бъде така! Защото си достойна за щастие, любов и всичко добро!

Ето някои идеи, които могат да ти помогнат да пребориш депресията и да видиш светлината в тунела:

 1. Обади се на своя лекар днес

  Може би вече си говорила със своя лекар за депресията. Може би дори преди си опитвала някакви предписани от него медикаменти и не се получило. Опитай пак. Продължавай да опитваш, докато намериш нещо, което работи за теб, защото усилията си струват. Причина за депресията може да бъде недостига на определени вещества като витамини от група В, магнезий, D3 и цинк. Понякога витамините могат да направят света напълно различен. Хубаво е да се тестват и определени хормони като тези на щитовидната жлеза. Потърси лекар, който да ти помигне в този процес.

 2. Намери поддръжка

  Не е нужно да се бориш сама. Нека другите ти помагат. Хвани ръцете им и им позволи да те изтеглят. Помисли за индивидуална или групова терапия. Присъедини се към фитнес или йога клас, дори ако това е последното нещо, което искаш да направиш в момента.

  Две нови проучвания от Индия и Пакистан предполагат, че жените без формално здравно обучение могат да помогнат на други жени, страдащи от следродилна депресия. Пренатална или перинаталната депресия е депресия, която се проявява по време на бременност или през първата година след раждането на детето, засяга до 25% от всички жени. В Индия изследователите анализират ефективността на терапия от жени без специално здравно обучение, за която се знае, че насърчава възстановяването от депресия. Проучването разглежда резултатите в група от 280 бременни жени, които са с установена депресия, половината от които са получили помощ, предоставена от други майки, а половината от тях са получили обичайната грижа.

  Резултатите показват, че жените, които са получили помощ от съмишленички, са се справили по-добре от контролната група през шестте месеца след раждането. Жените в проучването в Пакистан, които са получили помощ, също се справят по-добре от жените, които не са.

  Затова не отхвърляй идеята просто да се довериш на друга майка, която ще те разбере и ще ти вдъхне увереност, че можеш да се справиш с проблема.

 3. Добави храни, стимулиращи настроението, към своята диета

  Някои храни са подобрители на серотонина като органичните яйца, рибено масло с Омега-3 мастни киселини, лененото семена и дори обикновеното кисело мляко! Намери няколко начина да ги включиш в храната си всеки ден. Добави към менюто си и повече жива храна под формата на пресни плодове и зелечнуци – позволи на витамините, идващи от природата, да бъдат твой приятел и помощник!

 4. Замени кафето си със зелен чай

  Така пак ще имаш своята доза кофеин, но в компанията на L-theanine, за да не усещаш спада на настроение след това. Плюс това, зеленият чай е отличен източник на антиоксиданти и има много други големи ползи за здравето.

 5. Излизай сред природата

  Достатъчно е да си направиш разходка навън, за да подобриш настроението си. Прекарай известно време offline, далеч от екраните, далеч от бръмченето и уханията на съвременния живот. Наслади се на тишината и спокойствието сред природата. Изкачи се до върха на хълма. Прескачай локви, камъни… Спомни си детството и онези игри след природата. Вземи и децата си, защото природата е толкова добра за тях!

Направи своята крачка напред днес, за да станеш по-щастлива и  по-здрава. Само така ще можеш да се радваш на хубавите моменти с децата си. Те имат нужда от теб!!!

И помни – не си сама! Потърси помощ в лицето на приятел, друга майка или сродна душа. Стани част от нашата онлайн общност на майки, които се подкрпеят и вдъхновяват взаимно. Харесай страницата ни във Фейбук и последвай профила ни в Инстаграм. Редовно ще ти даваме идеи и ще споделяме с теб историите на други жени майки – може би точно в някоя от тях ще откриеш искарата, която да подпали отново огъня на позитичното мислене в теб!

А ако искаш да се събереш с общност от майки, които искат да поставят първата крачка към осъзнатата грижа и да се чувстват по добре в тялото си можеш да се включиш в програма “Не на диастазата”.

Следващото издание на програма “Не на диастазата” ще започне на 28 септември 2020 година. Заяви своето желание да участваш сега ТУК и ние ще ти изпратим препоръки и насоки, които да следваш през есента.

Прочети още:

10 начина да се погрижиш за себе си след раждането

10 съвета как да намираш време за себе си

10-те най-добри резултата в програма “Не на диастазата“ досега

Подобни публикации

Меню