10 начина да се погрижиш за себе си след раждането

“Не не диастазата” е програма, която се прави не просто от специалисти, но преди всичко от майки. Ние сме минали по пътя, по който вървиш ти и познаваме неговите трудности. За нас са важни не само нещата, които работят на теория, но преди всичко емпатията и разбирането! Правим всичко с много любов и съпричастност! Съветите, които даваме в програмата, са практични, изпълними и съобразени с натовареното ежедневие на майките. Това са съветите, които бихме дали на приятелка!

Ти също си наша приятелка и за нас е важно в сайта ни да намираш полезни съвети. Запитахме се кои начини да се погрижиш за себе си след раждането бихме ти препоръчали и избрахме 10-те най-важни препоръки, за да ги споделим с теб!

  1. Спи, момиче! Използвай съня на бебето, за да спиш и ти! Несгънатите дрехи и неизмитите чинии могатда почакат. Сънят е важен за твоето физическо възстановяване и емоционален баланс. Сънят не може да бъде заменен, наваксан, складиран. Липсата на сън предизвиква изтощение, тревожност, желание за вредни храни. Не се лишавай от него.
  2. Храни се добре! Храната е важна за теб и за бебето ти, ако кърмиш. Но не всяка и не каква да е храна. Нуждаеш се от пълноценна, силна, питателна храна. Включи в менюто си пресни зеленчуци и плодове, пълнозърнести и бобови (ако бебето ги толерира!) храни, подбрани млечни и животински храни, прясна риба. Внимавай със сладкото и пакетираните преработени храни. Една супа винаги е по-добър избор от хот-дог или вафла.
  3. Не бързай с изтощителните тренировки и свалянето на килограми. Движи се, но не се преуморявай. Интензивните кардио тренировки трябва да почакат. Дай си 6 до 9 месеца, за да си възвърнеш теглото преди раждането. Бъди нежна и грижовна към собственото си тяло.
  4. Носи удобни дрехи и обувки. Важно е тялото ти да се чувства удобно във всеки един момент. Забрави за стегнатите дрехи, обувките с токчета и изкуствените материи. Носи удобни меки дрехи от дишащи материи. Вземи си леки обувки, които да не усещаш на крака си. Ако никога не си пробвала обувки за “босо ходене”, сега е моментът да го направиш!
  5. Научи се да искаш помощ. Нужно е цяло село, за да отгледа едно бебе. Създай своето село и не се колебай да поискаш помощ! Това няма да те направи лоша майка, а само разумна!
  6. Не забравяй, че бебето има и татко, освен майка. Направи бащата на детето си твой най-добър помощник. Вие сте екип! Важно е да работите заедно!
  7. Не вярвай на всичко, което четеш в Интернет! Живеем в ерата на информацията, но за жалост част от тази информация включва фалшиви новини, фалшива наука, фалшиви съвети. Не вярвай на всичко в Интернет и ще си спестиш доста стрес и напразни тревоги. За сериозните въпроси се обръщай към специалисти и проверени източници.
  8. Когато не си сигурна за нещо, питай! Особено ако си майка за първи път, е нормално да имаш много въпроси. Затова, когато не си сигурна, просто питай! Обърни се към педиатъра по време на месечната консултация, свържи се с консултант по кърмене, обади се на по-опитна приятелка. Няма глупави въпроси! Когато вървиш по един път за първи път, е нормално да се нуждаеш от указателни табели!
  9. Запази спокойствие! Справяш се отлично! Много млади майки изпадат да в капана на самоубеждението, че с едно или друго свое действие или бездействие “вредят” на детето си. Например защото не са успели да родят естествено или защото не кърмят или защото се налага да се върнат по-рано на работа ил изащото не успяват да накарат детето си да се храни достатъчно разнообразно. Никога не допускай да паднеш в този капан! Ти правиш най-доброто за детето си с ресурсите, с които разполагаш, със знанията, които имаш в този момент. Това и искрената ти майчина любов са напълно достатъчни!
  10. Помни, че каквото и да направиш, бебето ти ще те обича! Защото няма по-истинска, чиста и безкористна от детската любов! А ти си благословена да бъдеш майка и да получиш тази любов. Затова просто ѝ се наслади и помни, че ако бебето ти заема огромно място в твоя свят, то ти за него си целия свят!

Следващото издание на програма “Не на диастазата” ще започне на 28 септември 2020 година. Заяви своето желание да участваш сега ТУК и ние ще ти изпратим препоръки и насоки, които да следваш през лятото.

Подобни публикации

Меню