10 идеи за повече движение в ежедневието

“Не на диастазата” е групова онлайн програма за ефективно и дългосрочно възстановяване след раждане, която се развива вече повече от 2 години и е помогнала на стотици жени да се почувстват отново женствени и красиви. По повод 10-то юбилейно издание на програмата ще споделим с теб 10 публикации, в които ще разкажем нашия опит и ще издадем няколко тайни от “кухнята” на “Не на диастазата”.

В тази публикация ще ти споделим  10 идеи за повече движение в ежедневието, за които може би въобще не си се сетила, че съществуват като опция.

Водим доста заседнал начин на живот и се опитваме да компенсираме това, правейки упражнения по 1-2 часа на ден. Повечето майки нямат гледачка или баба, която да помага и им е много трудно да отделят това време, за да се движат. Не се притеснявай! Не е задължително да правиш упражнения, за да се движиш.

Да се движим повече означава да движим повече части от нашето тяло (ръце, крака, врат) по пълноценен и естествен начин. Добавянето на повече движение в ежедневието е лесно чрез  промяна на навиците ни и/или промяна на средата, в която живеем.

 1. Разтягай се след всяко кърмене/хранене
  Без значение дали кърмиш или храниш детето с шише, позицията, която заемаш е почти една и съща. При храненето с шише обаче, натоварването е винаги по един и същи начин. Обърни внимание другия път, за да се убедиш, че е така. Задължително прави разтягания след всяко кърмене, поне по една минута. Ако храниш бебето с шише, разтягайте натоварената страна два пъти повече. Това ще ти помогне да отпуснеш раменете и гърба и да се “спасиш” от болки и изкривявания.
 2. Прави дихателни практики докато кърмиш/храниш бебето
  В първите месеци от живота на бебето прекарваме дълго време в кърмене/хранене. Защо да не използваш това време за няколко дихателни практики. Знаеш, че не е добре да държиш телефон близо до главата на бебето, нали? Така, че, моля те, отдалечи телефона и обърни внимание на това как дишаш. Направи няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Направи секундите на вдишване и издишване равен. Ще усетиш как ще се успокоиш, ще разтегнеш междуребрените мускули и ще “събудиш” коремните мускули.
 3. Излизай често на разходки.
  Дори и да нямаш възможност за дълги разходки, направи няколко кратки. Клетките на тялото ти ще се нахранят пълноценно, ако правиш чести разходки през целия ден, отколкото, ако го правиш само един път на ден за час или два. В компания винаги е по-добре. Намери си приятелка, запознай се с други майки в парка и се мотивирайте една друга да се движите повече. В сладки приказки няма да усетите колко километри ще изминете.
 1. Винаги използвай стълбите, вместо асансьора
  Знаем, че е трудно, особено, ако си сама с бебето и с количка. Става въпрос за случаите, когато си с бебето на ръце, в слинг или раница. Или ако си била на разходка заедно с таткото, остави таткото да се качи с бебето с асансьора, а ти спринтирай нагоре по стълбите. Със сигурност ще изгориш повече калории.
 1. Преобувай бебето на земята
  Да, на земята. Не се плаши, че ще настине или ще му е студено. Докато преобуваш бебето на земята няма да си товариш кръста, а ще си разтегнеш мускулите на бедрата и тазовото дъно. Какво по-хубаво от здрав таз. Същото важи и за масажа на бебето след душ. Възползвай се да го правиш седнала на земята. Ако пък много се плашиш от това, че бебето ще изстине, можеш да направиш същото и в леглото.
 1. Храни се на земята
  Може да ти звучи малко странно и най-вероятно не всички у дома ще са съгласни с тази идея. Все пак, пробвай поне една вечер да се храните със семейството на земята и преброй колко пъти ще си изправиш и ще седнеш – т.е. колко пъти ще клекнеш. Обещаваме ти, че ще ти се съберат поне 10 клякания и то без да ходиш до залата. Освен това седенето на земята ще ти помогне да разтегнеш бедрата и таза.
 1. Използвай приложение, което да ти напомня да се движиш повече.
  Вече има много такива. Няма значение какво приложение ще използваш, важното е то да работи за теб! Чрез съветите, които споделяме тук, можеш спокойно да използваш бебето за приложение – кърмене – разтягане, преобуване – разтягане, разходка – ходене. Хитро, нали?
 1. Добави повече движение в кухнята.
  Оказва се, че човек може да се движи много докато е в кухнята. Когато готвиш може да си разтягаш прасеца, може да режеш краставици в клекнала позиция или да направиш 5-6 лицеви опори докато чакаш водата за чай да заври. Ако един път минеш на вълната “ще се движа повече” със сигурност ще измислиш и сама начини да разнообразиш готвенето и да го направиш по-приятно и полезно за тялото.
 1. Тренирай докато си миеш зъбите!
  Звучи малко странно, нали? Всеки ден си мием зъбите. Понякога дори по 2 пъти на ден. Защо да не се възползваме и да добавим повече движение. Опитай да балансираш на един крак докато си миеш зъбите. По този начин по-бързо ще възстановиш мускулите на тазовото си дъно.
 1. Използвай детските площадки!
  Хубавото е, че ако си с бебе, поне няма да те гледат странно на площадката. Докато бебето седи в количката възползвай се от възможността и повиси на катерушката. Това ще ти помогне да отпуснеш и отвориш раменете, които са пренапрегнати от носене и хранене на бебето. Ако ти е трудно да висиш, помогни си като опреш стъпалата на земята. Задръж поне една минута в позицията.

Надяваме се, че нашите 10 идеи ще те вдъхновят и ще ти помогнат да добавиш повече движение в ежедневието си. Резултатът ще бъде повече енергия, по-щастлива майка и съответно по-щастливо семейство.

Ще се радваме в коментарите да споделиш, ако ти имаш твой ритуал и навик за повече движение в ежедневието.

Следващото издание на програма “Не на диастазата” ще започне на 28 септември 2020 година. Заяви своето желание да участваш сега ТУК и ние ще ти изпратим препоръки и насоки, които да следваш през лятото.

Подобни публикации

Меню