10 въпроса към Маги

“Не на диастазата” е групова онлайн програма за ефективно и дългосрочно възстановяване след раждане, която се развива вече повече от 2 години и е помогнала на стотици жени да се почувстват отново женствени и красиви. По повод 10-то юбилейно издание на програмата споделим с теб 10 публикации, в които ще разкажем нашия опит и ще издадем няколко тайни от “кухнята” на “Не на диастазата”.

В тази публикация ще ти дадем отговорите на 10 въпроса към Маги, които често наши участнички или други майки задават.

 1. Как изглежда твоето дневно меню?
  Аз съм от хората, които закусват. Старая се закуската ми да съдържа протеини и зеленчуци. Например 2 рохко сварени яйца, малък тост с авокадо и микс от зеленчуци (зелена салата, краставица, чери домати). Обядът ми обикновено включва богата салата в комбинация с някаква супа, а за вечеря имам запас от бързи сезонни рецепти, които редувам, например през последните дни правих киноа със сос болонезе и класическа зелена салата, печена риба на фурна с картофено пюре и зелена салата, огретен от тиквички и таратор.
 1. Всеки ден ли готвиш?
  Почти всеки ден приготвям домашна вечеря. Има дни обаче, когато наистина не ми достига време и ползвам услугите на малко ресторантче близо до дома ми, където приготвят тип домашна храна, за да взема готова вечеря от тях. Никога не изпадам в крайности. Старая се подбирам продуктите и цялостно храната за семейството си, но без това да се превръща във фикс идея и да ангажира изцяло времето ми.
 1. Как устояваш на изкушението на вредните храни?
  Не ме изкушават. Изградила съм това отношение към храните и ако нещо е вредно, то не ме привлича. Това не е някаква форма на лишение, а на осъзнатост. Не се чувствам лишена или ограничена. Тъкмо напротив – съзнателно търся удоволствието, вкуса и красотата в храната. Просто успявам да го намеря в истински храни, приготвени с истински продукти. Онова, което отдалече лъха на изкуствено, просто не ме привлича.
 1. Какво най-много те мотивира в работата ти?
  Промяната, която настъпва в хората, когато започнат да се хранят по-осъзнато, да подбират по-внимателно храната си и да се грижат по-осъзнато за себе си. Те и тяхната обратна връзка са изключителен мотиватор!
 1. Защо се включи в програма “Не на диастазата”?
  Защото предложението на Ваня за сътрудничество дойде в подходящия момент, защото беше ново предизвикателство и възможност. Всъщност в онзи момент никоя от нас двете не предполагаше колко много ще се развие програмата, колко хора ще се присъединят към екипа ни и на колко майки ще успеем да върнем самочувствието и добрата форма. Така че решението ми беше до голяма степен интуитивно, а тези решения са най-правилни!
 1. Как храненето помага за прибиране на диастазата?
  Най-важни за прибиране на диастазата безспорно са упражненията. Храненето обаче е част от цялостната грижа за себе си или онези 4 стълба – хранене, движение, сън и стрес мениджмънт, които аз сравнявам с 4-те крака на стол. Ако един липсва, столът се клати. Ако липсват два, столът пада и нещата не се случва. Затова в програмата обръщаме внимание и на 4-те елемента и се стараем да мотивираме момичетата да не пренебрегват никой от тях.
 1. Ще отслабна ли, ако се включа в програмата?
  Ако това е целта ти, тя е напълно постижима и вече много участнички го доказват. Важно е обаче да има мотивация, постоянство и упоритост. Понякога нещата не се случват за 2 седмици, но човек не бива да се отказва, а с малки стъпки ден след ден да гради навици и да прави малки промени с траен и дългосрочен ефект.
 1. Какво нещо, свързано с храненето, затруднява най-много майките участнички в програмата?
  Независимо дали става въпрос за участнички в програмата или не, нещото, което най-много затруднява майките с бебета и малки деца, е да намират време за себе си, за това да приготвят храна за себе си и да се хранят спокойно. Майките винаги и бързо и често хапват компромисни неща в движение, а това се отразява неблагоприятно на храносмилането и усвояването на храната, води до еднообразно и небалансирано меню, до нежелани килограми и в същото време на хранителни липси, които могат да се отразят негативно на вида на кожата, косата и ноктите, на нивото на енергия, на психическото и емоционално равновесие. Затова най-ключовият ми съвет към майките е да не пренебрегват себе си и да осъзнаят, че те самите, тяхното пълноценно хранене и лична грижа са от първостепенно значение, ако искат да са в състояние да се грижат за децата си.
 1. Без да споменаваш имена, разкажи ни за участничката, с чиито резултати най-много се гордееш?
  Гордея се с всяка участничка, с всяка топла обратна връзка, с всяка усмивка. Разбира се, винаги има случаи, които се помнят по-ярко. За мен такъв е случаят на една участничка, която имаше да сваля над 20 килограма. Кантарът тръгна надолу още по време на програмата, продължил е и след това. Срещнах я след повече от година на едно изложение – в отлична форма, излъчваща женски чар и самочувствие. Нейната тайна, която споделяше и с останалите участнички в групата: “Или го искате, момичета, или не го искате!”. Мисля, че в крайна сметка нещата опират до това – когато истински искаме нещо, намираме начин; ако ли не – намираме извинения.
 1. Сподели ни къде най-често бъркат участничките, които не постигат оптимални резултати?
  Според мен една често срещана грешка е максимализма – или ще постигна всичко или все едно нищо не съм направила. Това е причина в по-ранните издания някои участнички да се отказват в средата на програмата, защото например детето се е разболяло и са изостанали с една седмица или защото ежедневието им е такова, че не успяват да правят на 100% всичко от програмата. Когато го разбрахме, въведохме едно мотивационно послание в средата на програмата, разказваме на момичетата една приказка, убеждаваме ги защо да направиш 60% от нещо за себе си е много по-добре отколкото да не направиш нищо! Мисля, че в последните издания много повече момичета запазват мотивацията си до края и не се отказват!

Следващото издание на програма “Не на диастазата” ще започне на 30 септември 2019 година. Заяви своето желание да участваш сега ТУК и ние ще ти изпратим препоръки и насоки, които да следваш през лятото.


Прочети още: 

10 въпроса към Ваня

10 причини да се включиш в програма “Не на диастазата“

Подобни публикации

Меню