10 въпроса към Ваня

“Не на диастазата” е групова онлайн програма за ефективно и дългосрочно възстановяване след раждане, която се развива вече повече от 2 години и е помогнала на стотици жени да се почувстват отново женствени и красиви. По повод 10-то юбилейно издание на програмата ще споделим с теб 10 публикации, в които ще разкажем нашия опит и ще издадем няколко тайни от “кухнята” на “Не на диастазата”.

В тази публикация ще ти дадем отговорите на 10 въпроса към Ваня, които често наши участнички или други майки задават.

 1. Програмата подходяща ли е за жени, родили със секцио?

  Да, напълно подходяща е. Ако жената е родила наскоро трябва да изчака минимум 40 дена и ако се чувства добре и има одобрение от лекар може да се включи. Първите седмици от програмата са изключително щадящи и упражненията са възстановяване на естествената стойка на тялото. Реално първото по-натоварващо упражнение е месец след началото на програмата, така че всяка майка родила дори и с Цезарово сечение е добре дошла 40 дена след раждането.

 1. Колко време след раждането мога да се включа в програмата?

  При естествено раждане, отново е желателно да се изчакат минимум 40 дена преди да започнете да правите каквито и да било физически упражнения. Програмата ще ти помогне да се възстановиш плавно и ефективно.

 1. Ако трябва да препоръчаш само едно упражнение за затваряне на диастазата, кое би било то?

  Любимото и както го наричам “магическо” упражнение – псоас ралаксация. Тази релаксация помага гръдният кош да се прибере, а това неминуемо води до прибиране на коремните мускули и възстановяването на диастазата. Не случайно това е първото упражнение от програмата.Упражнението можеш да видиш тук.

 1. Опасна ли е нелекуваната диастаза, при следващата бременност?

  Не е опасна! Дори знам, че лекарите препоръчват, ако има планирана бременност, първо жената да роди и след това да направи операция. Възможно е обаче при наличието на диастаза, състоянието да се влоши и тя да стане много по-голяма. Моят съвет е, ако има възможност майката, да се опита да прибере диастазата преди бременността, за да не се наруши целостта на съединителната тъкан още повече.

 1. Съвместима ли е програмата и упражненията с кърмене?

  Да, абсолютно. Упражненията са изключително щадящи и по никакъв начин не влияят на кърменето. Напротив може само да го подпомогнат.

 1. Колко време отнема да се затвори диастазата?

  Много е относително. Зависи от това колко е голяма и най-вече колко е дълбока. Т.е. колко пластове са разкъсани. В някои случаи дори не е толкова важно да се затвори диастазата, колкото да се възстанови съединителната тъкан (линеа алба) и да функционира оптимално, т.е. да може да реагира на стягане и отпускане.

 2. Имам слабо тазово дъно. Мога ли да се включа в програмата?

  Да, абсолютно. Много често двата проблема са свързани. Възстановявайки естествената стойка на тялото, не само ще прибереш диастазата, но и ще възстановиш мускулите на тазовото дъно.

 1. Какви упражнения да правим за стягане на бюста?

  Много любим въпрос. Такива упражнения няма. Това, което можете да правите е да пробвате да ходите без сутиен у дома. По този начин ще дадете възможност на мускулите под гърдите да се събудят и да си свършат работата. Повече по темата можете да прочетете тук.

 1. Случайно разбрах, че бебето ми има лека диастаза. Има ли нещо, което мога да направя още от сега, знаеш ли?

  Понякога се случва малки бебета също да имат диастаза. С годините би трябвало да се затвори от само себе си. Трябва бебето/детето да се стимулира да прави естествени движения, като лазене, катерене и висене. Силно препоръчвам да монтираш шведска стена у дома. Ще е полезно за всички.

 1. Не съм раждала, а имам диастаза. Възможно ли е?

  Да, възможно е. Причините за появяването на диастазата могат да бъдат няколко – слаба съединителна тъкан, излишно вътрекоремно налягане, излишни коремни мазнини, бременност, гръбначно изкривяване. Всички те са предпоставка за диастаза и е възможно да се получи и без да сте била бременна. Все пак е добре да й обърнете внимание, защото след бременността диастазата може да стане твърде голяма и да се наложи оперативно прибиране.

Следващото издание на програма “Не на диастазата” ще започне на 26 април 2021 година. Не отлагай повече и започни годината с повече грижа за себе си. За твоите деца и близки е важно да се чувстваш добре и да си в добра форма, за да можеш пълноценно да се наслаждавате на миговете заедно.

Ако се запишеш сега, получаваш отстъпка и предварителен достъп до 3 материала, с които да започнеш своята трансформация веднага:

 • първото и най-ефективно възстановително упражнение от програмата;

 • 5 упражнения за корем за майки с и без диастаза;

 • видео със съвети как да овладеем емоционалното храненe.

Никога не забравяй, че промяната започва от теб! А как да се запишеш, виж тук!

Подобни публикации

Меню