10 трика за приготвяне на храна за заети майки

Времето е най-оскъдният ресурс за една майка. Знаем, че и на теб не ти достига! Но също така знаем, че е важно да намираш време, за да си приготвяш качествена и питателна домашна храна!

За да ти помогнем, споделяме с теб нашите 10 изпитани топ трика за пестене на време в кухнята и приготвяне на храна от заети майки:

 1. Планирай!

  Планирай седмичното си меню, покупките за седмицата, дните, в които ще готвиш и колко неща наведнъж можеш да сготвиш. Доброто планиране е задължително, когато времето е оскъдно!
 2. Поддържай наличности!

  Въпросът “Какво да сготвя днес?“ е като въпроса “Какво да облека днес?“. На всеки му се случва да стои пред пълен гардероб и да не знае какво да облече. Още по-неприятно е да стоиш пред полупразен шкаф с продукти и да се чудиш как да ги комбинираш, за да сготвиш нещо, което да не ти отнеме твърде много време и да се хареса на всички. Не оставяй шкафа и хладилника без базови продукти, от които се нуждаеш за приготвяне на бързи рецепти. Проверявай наличностите, когато планираш седмичното си меню. Съобразявай покупките си с тях.
 3. Готви няколко неща наведнъж!

  Бъди комбинативна и не готви само по едно нещо. Например, докато правиш нещо на котлона, сложи някакви зеленчуци да се пекат във фурната. Свари отделно няколко яйца, за да имаш под ръка за бърза закуска или няколко картофа, с които бързо да сгъстиш крем супа.
 4. Готви предварително!

  Много е лесно, когато нещо е сготвено предварително. По-горе ти дадохме пример с яйца и картофи. Така можеш да имаш предварително сварени киноа или ориз, боб или леща. Все неща, които бързо и лесно да комбинираш с друго и да приготвиш обяд или вечеря.
 5. Замразявай!

  Фризерът не е просто леден шкаф за по-дълго съхранение на храна, но и средство за пестене на време в кухнята! Използвай го! Можеш да замразяваш както заготовки, така и вече сготвени храни. Някои рецепти е лесно да бъдат удвоени и половината от сготвената храна да бъде замразена за друг ден.
 6. Комбинирай!

  Комбинирайте сготвена с готова храна. Безспорно, идеалният вариант би бил да си приготвяш  храната сама. Даже още по-добре, да си я отглеждаш сама. Само че светът не е идеален! Съобрази се това и бъди практична. Можеш да използваш готов доматен сос, за да направиш доматена супа или нахут от буркан за хумус. Малки трикове, които пестят време.
 7. Използвай остатъци!

  Остатъкът от вчерашната вечеря лесно може да се превърне в основа за утрешната или в бърз обяд. Нужно е само да проявиш фантазия! Даваме ти пример: Ако за вечеря си сготвила печени сладки картофи със салата, запази няколко картофа и на следващия ден ги пасирай с малко сметана, бульон или гореща вода – ще имаш готова крем супа за нула време.
 8. Делегирай!

  Не забравяй, че кухнята не е твоя лична територия, а приготвянето на храна е споделена отговорност на цялото семейство. Включи партньора и по-голямото дете/деца в готвенето, сервирането и почистването на масата. Всеки допълнителен чифт ръце може да бъде полезен и да пести време!
 1. Заложи на качествени съдове и модерни технологии!

  Категорично не всички съдове за приготвяне на храна са еднакви! Качествените модерни съдове са с безопасни покрития, пестят време, енергия и не загарят. Нуждаеш се от такива. Нуждаеш се също от хубав нож, с който да режеш бързо и лесно. Един робот или блендер може да направят революция в кухнята ти. Подбери своите “помощници” в кухнята. Повярвай ни, бързо ще усетиш съществена разлика!
 2. Бъди модерна и прояви фантазия!

  Твоето детство семейното меню може би е включвало неща като мусака, пиле с ориз, пълнени чушки, винен кебап и подобни. Тяхното приготвяне обаче отнема време. Много време. Ти не разполагаш с такова, затова бъди модерна и подбирай рецепти, които може да не са толкова традиционни, но които се приготвят бързо, лесно и пестят време. В Интернет ще откриеш стотици такива. Въпросът е да подбереш такива, които да допадат на теб и на семейството ти. Първоначално това може да ти струва известно време и неуспешни опити, но в последствие точно това умение ще ти помага да пестиш време в кухнята!

Следващото издание на програма “Не на диастазата” ще започне на 30 септември 2019 година. Заяви своето желание да участваш сега ТУК и ние ще ти изпратим препоръки и насоки, които да следваш през лятото.

 

Прочети още: 

10 тайни на щастливите майки

“Нямам време за самосъжаление и скука” – историята на Гери

 

Подобни публикации

Меню