10 тайни на щастливите майки

“Не на диастазата” е групова онлайн програма за ефективно и дългосрочно възстановяване след раждане, която се развива вече повече от 2 години и е помогнала на стотици жени да се почувстват отново женствени и красиви. По повод 10-то юбилейно издание на програмата в продължение на 10 дена ще споделим с теб 10 публикации, в които ще разкажем нашия опит и ще издадем няколко тайни от “кухнята” на “Не на диастазата”.

В тази публикация ще ти разкажем за 10-те тайни на щастливите майки.

Случвало ли ти се е и на теб да видиш някоя щастлива, усмихната, спретната майка, със спокойно бебе да се разхожда в парка и да си помислиш – “Ех, защо не съм и аз такава майка!”. Как така едни майки изглеждат щастливи и греят, а други са измъчени и на ръба на нервна криза. Прочети за тайните на щастливите майки, но не забравяй да бъдеш себе си и приложи само тези, които отговарят на твоя вътрешен свят.

 1. Сложи себе си на първо място
  Много майки правят грешката да се отдадат изцяло на бебето и на семейството. Обезличават се напълно. Говорят в множествено число за дето си и се идентифицират с него. В много книги за психологическото развитие на децата ще прочетеш, че това не е добре нито за бебето, нито за теб. Винаги избирай и поставяй себе си на първо място. Щастливата майка има щастливи деца и щастливо семейство.
 2. Опрости си графика
  Имаш ли усещането, че графикът ти е претъпкан. Уж не ходиш на работа, вкъщи си сама, само с едно дете, пък все не ти достига времето. Това е така, особено, ако прекарваш дълго време в социалните мрежи, където има прекалено много “шум”. На ден получаваш по няколко покани за събития за личностно развитие, за родителство или за масаж на бебето. Всичко ти се струва интересно и привлекателно. Но, трябва да се научиш да казваш “не” и да се фокусираш върху простите неща – разходка, хранене, почивка, разходка, хранене, почивка и да не поемаш повече от един ангажимент на седмица. Щастливите майки имат стриктен режим и не се страхуват да го следват.
 1. Забрави за книгите
  Не говорим да не четеш книги по време на майчинството. Говорим за всичките книги, които прочете за отглеждане и възпитаване на бебето и детето. Да, те са една чудесна основа, но много често карат майката да се чувства виновна, че не се справя добре. Щастливите майки, знаят, че идеални хора няма.
 2. Забрави за перфекционизма
  Всички обичаме да ни е чисто и подредено. Но понякога тази мания за ред и чистота също създава излишно напрежение в ежедневието. Кога ще си по-отпочинала и спокойна – ако си изчистила къщата или ако си се наспала?
  Да, щом има бебе в къщата, има едно ниво на чистота, което трябва да се спазва, но не изпадай в крайности. Щастливите майки, имат пълен кош с пране и няколко неизмити чинии.
 3. Почивай си
  Много майки пренебрегват почивката. Но всеки човек има нужда от почивка. Дори и когато ходим на работа имаме обедна почивка и почивка за кафе. Тогава, защо да не се полага и на майките? Но понеже не е регламентирана, трябва ти сама да си я организираш. Почивай докато бебе спи или се възползвай от всяка една възможност и предложение за помощ. Щастливите майки не се притесняват да помолят за помощ и да искат допълнителна подкрепа.
 4. Храни се пълноценно
  Сигурно ти е писнало да четеш и слушаш за това, колко е важно храненето? Но замисли се … Някога била ли си на режим на хранене? Без млечни, без тесто, без сладко! Спомни си как се чувстваше? Имаше ли повече енергия, чувстваше ли се лека и ефирна? Беше ли леко не само на тялото и на душата? Отговорът е ДА, нали? Защото това прави истинската храна с тялото. Засища тялото и освобождава умът. Щастливите майки знаят как им се отразяват различните храни и избират тези, които ги карат да се чувстват добре.
 1. Движи се
  Да, трудно е човек да спортува с малко дете. Нямаш енергия, все не си се наспала, няма на кого да оставиш бебето. Сложна задача. Все пак живеем в 21 век, където алтернативите са много. Можеш да отидеш на спорт заедно с бебето, а може и да си купиш онлайн програма и да спортуваш в удобно за теб време у дома. Каквото и да избереш, за да ти е лесно, не забравяй за режима на бебето. Щастливите майки, знаят как да “откраднат” време за себе си.
 2. Спри да се съревноваваш с другите майки
  Сравняването с другите майки само ще те накара да се чувстваш зле. Винаги ще има някой, който се справя по-добре от теб. Опитай се да намериш нещо положително, нещо което ти харесва в другите майки и се пробвай да го копираш и да му се радваш. Бъди сигурна, че някоя майка се радва и възхищава на теб, защото ти се справяш по-добре от нея в нейните очи. Щастливите майки знаят това.
 3. Покани мъжа ти на среща
  Толкова е лесно да се крием зад ангажиментите около бебето, нали? Нямаш сили и енергия за мъжа до теб. Но, една щастлива майка има пълноценна връзка с партньора си. И нека си го кажем – за това, отново, отговаря жената. Ако искаш щастлива връзка, трябва да се погрижиш за нея. Покани мъжа си на среща, все ще се намери някоя баба или гледачка, която да те отмени за няколко часа. Щастливите майки се радват на щастлива връзка с партньора си.
 4. Не бъди модерна
  Напоследък е много модерно всичко да е био-мио, еко-меко и т.н. Да използваме пелени за многократна употреба, да използваме само стъклени съдове, да готвим прясна храна за децата със зеленчуци от био магазин, да следим всички тенденции в интернет. Щастливите майки си опростяват ежедневието. Ако те затормозяват пелените и това да готвиш всеки път не го прави. Направи компромис с това, което можеш и бъди щастлива.

И все пак не забравяй, че щастието е нещо много илюзорно. Нормално е в ежедневието да изпитваш цяла палитра от емоции. Особено, ако кърмиш и хормоните играят пинг-понг. Опитай се да намериш своето щастие, но не го търси на всяка цена. Ако имаш дни, в които не се чувстваш добре, се отпусни по течението и изчакай лодката на времето да те отведе до по-слънчев бряг. Такъв винаги има, важното е да не гребеш срещу течението.

Подобни публикации

Меню